Подкрепете ни!




Списание 8, брой 7/2020 г.

Синтетична смърт

Новата дизайнерска дрога се превръща в пандемия. Пораженията й са необратими.

Истинската пандемия

Никога преди дрогата не е била толкова увреждаща и убийствена

Мария Бончева, д-р Славян Стоилов, Йоана Стефанова
Наркотиците са забранени, смъртоносни, по-добре да не говорим за тях, нито за тези, които са попаднали в техния плен. Удивително е, че макар разнообразието, достъпът и консумацията на наркотични вещества непрестанно да нараства, а възрастoвата граница на употреба стремглаво пада, нелегалните субстанции са все още тема табу. Сякаш именно защото са извън закона. Защо иначе говорим охотно за алкохол и тютюн, макар от тях да умират в пъти повече хора и също водят до зависимост?
И докато се страхуваме и игнорираме проблема, той расте пред очите ни и изпускаме възможността да го предотвратим. За целта първо трябва да опознаем „врага“ и да го разберем, защото в нашия дуален свят нищо не е изцяло черно или изцяло бяло. Ще се постараем да разчупим табутата, да видим ролята на дрогите в човешката история, да разберем кой и защо става зависим и как да се предпазим. Ще стигнем до новопоявилия се свят на синтетичните дроги, в сравнение с които „ветерани“ като хероина и ЛСД изглеждат направо безобидни.

ИСТОРИЯ: Ползваме я 12 000 години
Неизменен спътник и първи враг на човека, тя е лекарство и отрова, вдъхновение и оръжие

В УЧИЛИЩЕ:
Даже зубърите я пробват
Родители, събудете се! Близо 2/3 от класа пробваха поне веднъж, дори най-примерните.

ЛЕКАРИ:
Мозъкът става на пихтия
Новите дизайнерски вещества правят мозъка на пихтия безвъзвратно - няма нито един на 100% излекуван от тях

ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: Оцеляхме само двама от 20
"Изгубих всичко докрай, oстана моята душа".
Само двама от 20 приятели наркомани са живи днес. Светлина в очите на „чист“ човек дава сили на Антон да се спаси



Магическа молекула за здраве

НАД, коензимна форма на витамин B3: вдига имунитата, дава енергия, помага за изчистване от зависимости, тушира паник атаки и дори изглажда бръчки

Всеки от нас мечтае да е здрав и жизнен възможно най-дълго време. Страхуваме се от старостта, когато умората ще ни надвива, а болките в тялото ни ще мъчат. Понякога сме готови на всичко, за да запазим младостта си – химии, козметични процедури, операции, без да се замисляме какво реално си причиняваме. А отговорът е бил точно пред очите ни, или по-точно вътре в самите нас. Става въпрос за една малка молекула, която прави чудеса - НАД. По напълно естествен начин тя ни възвръща енергията, възстановява тялото ни и ни кара да се чувстваме по-живи от всякога.



Еволюция без гърч няма

Каква е ролята на болестите, на природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция - разговор на режисьора Николай василев с Ваклуш, записан през 1998 г.


Николай Василев

За своите ученици той е Учителят на мъдростта. Преживял е духовните си бродничества още в политическите затвори на комунистическа България. Излиза от тях с мисията да създаде учение, което да даде път на вложената божественост в човека. Още през 80-те учи хората около себе си на свободата като мислене. През 90-те в Пловдивския и Софийския университет преподава тайните на световните религии и мистични учения. Постепенно  формира школа „Път на мъдростта“. Той е Ваклуш и името му идва от „Вак“, което на санскрит значи „висша духовна сила“.



И жеравите още плачат за него

Полковник о.з. Иван Колчев
Георги Бенковски е противоречива и сложна личност, една от най-драматичните в нашата история. Той  е наследник на великото дело на Раковски, Каравелов, Левски, Ботев. Като организатор и ръководител проявява изключителна решителност, твърдост, удивителен реализъм и революционен устрем, несъмнени качества на военачалник и военен стратег. Надарен с божествен плам, вътрешна сила и готовност за саможертва, Георги Бенковски е призваният да поведе народа на въстание за свобода.



На гости у божия двор

Отец Серафим е пример как човек може да промени света около себе си: преобрази Кремиковския манастир, отвори детски лагер, отглежда пчели и връща вярата на страдалците 

Йоана Стефанова
Тръгваме към Кремиковския манастир рано сутринта. Вали ситен дъждец, а небето се е схлупило върху ни. Мъгла обгръща пътя и краят му чезне в сивия облак. Но още при отбивката за манастира атмосферата рязко се променя. Слънцето надвива облаците. Разкриват се безкрайни зелени поля, свежи от току-що спрелия дъжд. Черен жребец пасе в подножието на хълма. И тогава се разкриват куполите на манастира, които спокойно наблюдават света измежду върховете на боровете. Изпаренията, надигащи се от земята, създават усещане, че почвата диша, а животът се събужда за новия ден. Предчувстваме, че отиваме на специално място. И сме прави.



Българите - с корени в небето

Българщината е като цвете в асфалта -  колкото и да я потискат, насилват, превъзпитават, винаги оцелява, казва  Ивинела Самуилова

Писателката Ивинела Самуилова ни пренася в свят, в който времето следва своя собствен ритъм, хората притежават вродена доброта, а природата влива жизнената си сила във всеки дом, сърце и душа. Тя ни напомня за онези идилични дни, прекарани на село, в които човек може да усети своята вътрешна вселена и да бъдe в хармония със себе си и корените си.
В новата си книга „Тъй рече баба Ега“ Ивинела ни посвещава в тайнството на народните лечебни практики. Нейната симпатична героиня – баба Ега, ни разкрива стари български обичаи, забравени поверия и мъдрости, истинския вкус на домашно приготвени гозби и усещането за човешка свързаност.
Авторката е завършила специалност „Богословие“, а книгите не само печелят сърцата на хиляди българи, но и множество награди като „Любима книга на България“.



В дълбоките води

Поемете дълбоко въздух и заедно със Стефан Кючуков се гмурнете в необятната и живописна вселена под повърхността

Стефан Кючуков е адвокат, специализиран в корпоративното, финансовото и вещното право. Завършил е Първа английска гимназия и Софийския университет. Извън професията той е погълнат от хобито си на водолаз и подводен фотограф.  Посетил е 76 страни в света, в голяма част от чиито акватории се е гмуркал и снимал. Някои от местата, чиито подводни вълшебства Стефан е запечатал чрез фотографиите си, са Галапагоските острови, Микронезия, Папуа- Нова Гвинея, Мексико, Ямайка, Египет, ЮАР и Индонезия. Изкарва курс за снимане под вода при известния Мартин Едж. Самият той е имал самостоятелна изложба за подводна фотография.



Патрик Сан Франческо: Живейте като за последно!

Представете си как се събуждате сутрин и до вас стои ангел, който ви казва, че този ден ще ви е последен. Как ще реагирате?

Патрик Сан Франческо е световноизвестен енергиен лечител, и хуманист от Гоа, Индия. Той е председател на Самарпан фондейшън, която строи училища, болници, помага на най-бедните, на животните и екосистемите. Сан Франческо изобретява и внедрява методика за строеж на къщи с използвани пластмасови бутилки, пълни с кал. Патрик непрекъснато пътува по света, за да лекува стотици хора на ден. Той провежда курсове, на които преподава своя уникален метод на енергийно лечение и промяна на съзнанието.



И полетя като бръмбар

Ученият Виктор Гребенников създава апарат, който преодолява гравитацията, но унищожава откритието

Д-р инж. Гинка Стоева

Според известните принципи на аеродинамиката майският бръмбар не би трябвало да лети: има голямо, тромаво тяло с несъвършена обтекаема форма, къси крила, чиято площ е недостатъчна, за да се издигне във въздуха. Но… той лети, защото не знае нищо за недостатъците си и за фундаменталните закони на физиката. Години наред полетът на майския бръмбар оставаше истинска загадка за учените. До деня, в който феноменът се превръща в предизвикателство за заслужилия еколог на Русия - Виктор Степанович Гребенников.



Този Обама не е Обама

Deepfakes сменя с лекота лица и гласове в един видеоклип

Димитър Зидаров

Скандалният запис с гласа на премиера Бойко Борисов взриви фейсбук миналия месец. До редакционното приключване на броя прокуратурата не се беше изказала дали той е истински или не. Но така или иначе темата за фалшифициране на видео и аудио информация става все по-актуална.

Навярно в интернет вече сте попадали на старо интервю с президент, но с физиономията на... Адолф Хитлер. Или пък гледате видео, в което Барак Обама отправя Послания, които никога не е казвал... Вече почти всеки с компютърна грамотност може да създаде ФАЛШИВО клипче, използвайки тъй наречените deepfake алгоритми, както и фалшив аудио файл чрез Voco - гласова конверсия.


Истинските мъже в черно

Те преследват, заплашват, обгазяват, дори вдигат във въздуха търсачите на НЛО. Първият описан случай е още преди 111 години!

Д-р инж. Гинка Стоева
Мъжете в черно не са само филмови герои. Научнофантастичната екшън комедия "Мъже в черно" на Бари Зоненфелд разказва за тайнствена организация, управлявана от полумитичен и конспиративен правителствен отдел за извънземни дела. Десетилетия преди да се роди оригиналният замисъл за филмовата поредица, започнала през 1997 година обаче, вече е имало сведения за мъжете в черно.



26 юли 2020

В окото на Синята буря

Според календара на маите започва година с максимална трансформираща сила и бърза материализиция на мисли и мечти

Д-р Хосе Аргуелес е ученият, благодарение на когото днес можем да се докоснем до съкровената мъдрост на маите. Хосе Аргуелес посвещава целия си живот на това да разшифрова тайните кодове на календара им. А знаете ли, че през 9-и век те най-загадъчно изчезват? Според Аргуелес това е бил техният избор след края на мисията им на Земята. Той цитира Карлос Кастанеда, който твърди, че задачата на мага е да влиза във второто и третото внимание - така се наричат физическите и менталните състояния, благодарение на които толтеките научили маите как да изчезнат, без дори да оставят телата си на Земята. Но за наша радост те ни завещават безценно познание, което според Аргуелес води до единение с Източника, до просветление.



"Феи" ще търсят живот

Микрокосмически кораби ще изучават планетите до близките ни звезди, прототипите им вече са в Космоса

Валентин Иванов
Космосът е невъобразимо, нечовешки голям. Толкова голям, че светлината на най-близката звезда се нуждае от четири години и три месеца, за да достигне до нас. Тази звезда –Алфа Кентавър или Cen – е естествена цел на първите опити на човечеството да покори междузвездните разстояния. На 23 юни 2017 г. в Kосмоса бяха изстреляни работещи прототипи на първите междузвездни кораби, които човечеството – да се надяваме – ще изпрати един ден към най-близките звезди. Прототипите, сполучливо наречени Sprite (от англ. - дух, фея) са миниатюрни квадратчета със страна 3,5 см и тежат по 4 грама. Въпреки размерите си те носят на борда си системи за управление, ориентация и комуникация, слънчеви батерии и дори научен уред за измерване на магнитното поле.




8 непознати шедьовъра на Индия

Ще ви заведем на места, за които не сте чували, но оставят човек без дъх

Арх. Станислав Константинов, снимки Калина Константинова
Задължителният тур на златния триъгълник – Делхи – Агра - Джайпур, е великолепно въведение в чудния свят на Индия. Няма човек, който да е видял Тадж Махал, и да не е ахнал от възхита. Същото се отнася и до Червения форт и Мъртвия град - Фатехпур Сикри, столицата на великия моголски император Акбар в Агра, както и розовия град Джайпур. За тези уникални обекти са изписани безкрайни страници, затова Списание 8 ще ви поведе по по-малко познати пътеки, където обаче има изключително значими паметници на архитектурата - фортовете в Раджистан и Златния дворец на сикхите в Амритсар, както и храмовете в Каджурахо.



Любов за 3 минути

Тангото е страст до смърт - три жени умират, когато техният идол Карлос Гардел загива при самолетна катастрофа

текст и снимки Румяна Николова, Николай Генов
За тангото е особено валидна старата максима, че една снимка  говори с над 1000 думи. Това усетихме в неговата родина – Аржентина. Но веднага трябва да прибавим и Уругвай, защото и тази латиноамериканска държава претендира за „авторски права“ върху него. Авторитетите уточняват родното му място в граничния район на Рио де ла Плата, който някога бил населен с африкански роби. Забележително е, че двата най-популярни музикално-танцови стила на Южна Америка – аржентинското танго и бразилската самба, имат дълбоки корени в Черния континент.

Четете още в броя разказа „Дилъри на сънища" на Невена Ламбева, направете умствена гимнастика с нашия тест и вижте какво вещаят звездите за вас в астрономическия календар.
Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч

Ваклуш Толев: Няма еволюция без гърч

Каква е ролята на болестите, на природните катаклизми и социалните конфликти за човешката еволюция