Подкрепете ни!
Списание 8, брой 8/2010 г.

Списание 8, брой 8/2010 г.

Потоп разделил цивилизациите Варна и Шумер
От Румен Колев
5500 г. пр.Хр. Черно море е било люлката на високо развита цивилизация, чийто край настъпил след пропукването на Босфора. Оцелелите населили земите на днешна България и Румъния, а част са достигнали до Месопотамия. Тези предположения Румен Колев прави, след като със създадена от него компютърна програма успява да датира известния текст, наречен Вавилонски астролаб. От това произтичат уникални паралели между културата Варна и Древен Шумер и се предлага добре мотивирано решение на световния научен спор за това колко древна е вавилонската астрономия.

Черно ли е Черно море
От Георги Караманев
Чудили ли сте се, лежейки на плажа и гледайки огромната водна шир, откъде идва името на Черно море? А знаете ли, че на дълбочина повече от 200 метра в него нищо не вирее заради смъртоносния сероводород? Откъде се е взел този унищожителен газ? Има ли в Черно море приливи и отливи? Какви непознати животински видове се крият в тъмните води?

Николай Конакчиев: България е черният дроб на Земята
От Мария Бончева

Паневритмията днес се играе на 5 континента, казва последователят на Петър Дънов. Започне ли танцът, облаците се разкъсват и грейва слънце.
Според Учителя Дънов България е черният дроб на Земята, защото пречиства кръвта на планетата ни. А когато Бог решил да направи къща, избрал за основи, за диреци, именно българите, тъй като били най-здрави и непоклатими.

Стевия vs. аспартам
От Мария Георгиева

На външен вид и двата подсладителя са еднакви. Разликите обаче са огромни, истинска бездна. Дълги години стевията е забранявана, отричана и обвинявана в какви ли не опасности, предимно по комерсиални причини.
Днес обаче е ясно – стевията е подсладител, който не само е вкусен, но и лекува редица тежки заболявания.
На другия полюс е химически създаденият аспартам, който е доказано вреден и се сочи като причинител на рекордните 92 симптома сред които главоболие, сърцебиене, затлъстяване, раздразнителност, обриви, спонтанни аборти, депресия, безплодие, стомашни проблеми, гадене и др.

Огледалце, огледалце...
От Методи Цаков
Магията да се видиш срещу себе си в древността е била истинска загадка, за която днес дори не се и замисляме. Въпреки това всеки е чувал поверия и обичаи, свързани с огледалото. Ако го счупим, това носи нещастие; в дома на покойник ги покриват; бебе или дете до една година не бива да вижда отражението си. Смята се също, че момиче не трябва да се оглежда на слаба светлина, например от свещ, тъй като ще загуби привлекателността си. Днес огледалата се превръщат в оръжие на медицината, като например за лекуване на болка при фантомен крайник. Впечатляващи са опитите, при които животни подмладяват с помощта на огледалата.

Шарена планета
От Димитрина Василева
Любовта на Димитрина Василева към фотографията се ражда от невъзможността й да сподели с близките си най-красивата картина, разкрила се пред очите й – цял остров в Ямайка покрит с бели птици! Днес кадрите й от Индонезия, Виетнам, Австралия печелят редица конкурси и хиляди фенове в интернет. Предлагаме ви разходка из непознатите кътчета на Земята през обектива й.