Подкрепете ни!
Списание 8, брой 8/2011 г.

Списание 8, брой 8/2011 г.
Изчерпано количество

Цена: 3.00 лв.

Купи ел. формат
Виж всички броеве

Списание 8, брой 8/2011 г.

Езерото Черно море – люлка на цивилизациите
Тема на броя
От Мария Бончева 
Списание 8 е единствената медия, която участва в експедицията "Ной 2011" в Черно море. Български и световни специалисти се впуснаха в търсене на нови свидетелства за историята на Черно море и земите, които е скрило на дъното си. В резултат стават ясни впечатляващи неща – някога Черно море е било сладководно езеро, истински оазис, около който живеели многобройни народи. Природен катаклизъм обаче пропукал реката, която преди хилядолетия замествала Босфора. Водите и покрили огромни територии и прогонили от земите под Черно море хората. Те се отправили по света и след време дали началото на почти всички големи световни цивилизации. Тази история родила библейския мит за потопа, който по учудващо сходен начин се повтаря в много от митологиите по различни краища на Земята.
Всичко за теорията и доказателствата за нея – четете само в августовския брой на Списание 8.

Стегни кончиана
От Ганета Сагова 
Густи Нгура Харта – Тора е легендарна личност. Духовният учител от Бали е създател на санди мурти – техника, с помощта на която можеш да отбиваш ударите на противника и да го победиш единствено със силата на мисълта. И след като разбрахме, че той ще води иницииране в Асеновград, нямаше как да пропуснем възможността да опитаме сами и да ви разкажем за какво точно става дума.
 
Лук с бира – лек срещу смъртта
От д-р Славян Стоилов
Древната египетска медицина крие множество любопитни тайни, които ви представяме в първата част от поредицата на д-р Славян Стоилов за историята на медицината на различни цивилизации. Оказва се, че в страната на фараоните е съществувала високоразвито здравеопазване, макар да е трудно то да бъде осъзнато от хората днес. В основата стоят очистването и клизмите. Именно египтяните за първи път описват многобройни заболявания, опознати хилядолетия по-късно от Западния свят.

Последните истински хора
От Димитрина Василева 
Племето хадза в Танзания живее по същия начин, както преди хиляди години – мъжете излизат на лов с примитивните си оръжия, жените отговарят за прихлупените колиби. Последните 800 души, останали в племето, не познават календара, нямат никаква собственост, общуват помежду си с кратки, почти животински изписуквания. Това са и преките наследници на едни от най-древните хора на Земята, обитавали тези земи.
Уникалните снимки и завладяващият разказ на Димитрина Василева ще ви отведат в един съвсем друг свят, при последните истински хора.

Отпечатай си... къща
От Николай Теллалов
3Д принтерите много бързо се превръщат от фантастика в реалност. Не е далеч времето, когато с тяхна помощ ще можем да създаваме какви ли не предмети и не само това. Съвсем реално е един ден с такъв уред да можем да отпечатваме готови къщи с цялото им обзавеждане. А някои от другите потенциални приложения звучат повече от впечатляващо – възможно е да бъдат създавани човешки органи за трансплантация, както и да се произвеждат храни, които да сложат край на кланиците и екарисажите. Надникнете в бъдещето на една от най-перспективните световни технологии.

Лебедовата песен на Захарий Зограф
От Георги Караманев
Година преди смъртта си Захарий Зограф заминава за Света гора, за да изпише последната църква в живота си. Поканен е в манастира "Великата лавра" – най-старият на Атон и едно от най-светите места за православните християни. Там с неповторимия си стил създава впечатляващите образи, които за първи път могат да бъдат видени и от дамите.

Тайната на Прилеп
От Мария Бончева 
Недалеч от родния град на Крали Марко се простира огромно древно светилище, което крие впечатляващи тайни. Магическият хълм е осеян с ниши, дупки, гробове и мегалити с форми на животни. Потърсихме отговора на въпроса дали тук не се крие едно от най-големите древни светилища, останали не достатъчно изследвани от учените. Отговорите, които намерихме – четете в Августовския брой на Списание 8.