Подкрепете ни!
Списание 8, брой 8/2012 г.

Списание 8, брой 8/2012 г.

2012 г. Пробуждане
Тема на броя
От Ганета Сагова
Дългоочакваната 2012-а е в разгара си. Изкуственият шум за края на света постепенно заглъхва, а на преден план излиза осъзнаването. Какво всъщност казват духовните учения за годината на бурята? Как да се подготвим за енергийните промени и за предизвикателствата на новото време? Търсенето на тези отговори ни накара да съберем възможно най-много различни гледни точки. Отведе ни дори до далечния и мистичен остров Бали. 

Човекът Мохамед 
От Пламен Петков
След изследването за живота на Иисус Христос през погледа на историята, Пламен Петков продължава с най-важния човек за исляма. Пророкът Мохамед проповядва ненасилие и равноправие, а историята на живота му дава ключ към опознаването на една от най-големите световни религии. Каква е била професията на Мохамед, защо последователите му не го рисуват и дори се гордеят, че той е бил неграмотен – четете в августовския брой на Списание 8.

20 години живот без пари
От Магдалена Александрова
Хайдемари Швермер цял живот не може да се примири със социалните несправедливости и един ден решава, че нещата могат да се променят. Отказва се от парите и вече 20 г. разменя труда си срещу подслон, храна, услуги. Съдбата й вдъхновява мнозина и днес последователите й по света са повече от 40 000. Тя се съгласи да разкаже историята си и да представи вижданията си специално за читателите на Списание 8.

Новите очи на науката
От Георги Караманев
Теньо Попминчев попадна в обектива на световните медии като се започне от CNN и се стигне до Nature. Откритието на младия учен е впечатляващо – създаденият от него първи рентгенов лазер ще отвори очите на науката за цял нов свят, а приложенията му са почти безкрайни. Рентгеновите снимки ще станат по-подробни и безопасни от всякога, а това е и първата технология, която един ден би могла да ни покаже какво се крие вътре в атомното ядро.

Пъстър като живота
От Даниела Георгиева и Йордан Йорданов
Аладжа манастир е съвсем близо до един от най-големите ни курорти – Златни пясъци. Бившият дом на монасите отшелници днес е туристическа забележителност с наистина специална атмосфера. Много хора от цял свят идват заради особената енергия на мястото, което ви представяме.

Дали откриха хигс бозона?
От доц. Пламен Физиев
Новината, че на големия ускорител в ЦЕРН е регистрирана нова частица, обиколи света. Ентусиазмът, свързан с нея, наистина е много голям. Знаем ли обаче какво всъщност е открито? Дали това е митичният хигс бозон, обявен дори за частица „на Бога"? Ако отговорът е положителен, как ще промени това днешната ни представа за света?

Петте сетива
Приписваме свръхмощни сетива на супергероите от филмите. А истинските суперсетива могат да се видят навсякъде край нас – животинските видове притежават впечатляващи средства за опознаване на света. Рекордите от света на фауната определено ще ви изненадат.

Ятото на лятото
От Георги Караманев
Дуранкулашкото езеро е дом на най-различни птици, привлича с красивата си природа и разнообразните представители на животинското царство. Нещо повече – много са и археологическите достойнства на това място. Достатъчно е да споменем най-старата улица в Европа и обработено злато, което може би ще се окаже дори по-древно от най-старото, познато до днес – Варненското...

За вечни времена
От Дафина Бошнакова
В централните софийски гробища обикновено ходим само по тъжен повод. А не би трябвало да е така – там можем да намерим последния дом на любимите си писатели, артисти, политици. Да попаднем на впечатляващи произведения на изкуството. Да се впечатлим от разнообразните светогледи. И най-важното – да се замислим над вечната тема за живота и смъртта...

Мяо: сред бодлите на гигантски таралеж
От Румяна Николова и Николай Генов
Мяо е един от 55-те малцинствени етноса в Китай. Народът живее във високите и непристъпни планини и впечатлява с традициите и обичаите си. Тук мъжът предлага брак на избраницата си, като й дава кутийка ориз. А с предмета, върнат обратно, тя дава своя отговор – лютите чушки са знак за отказ.

Разговор с крака
От Теодор Жиков и Георги Караманев
Капоейра е на границата между битка и танц. Магнетичното бразилско бойно изкуство е свързано с интересни традиции, легенди и истории. Бразилците казват, че до капоейра или се докосваш и се париш, или се запалваш за цял живот. Разберете кое от двете се отнася за вас!