Подкрепете ни!
Списание 8, брой 8/2013 г.

Списание 8, брой 8/2013 г.

Паневритмия
Тема на броя
От Мария Бончева 

Паневритмията – системата от упражнения, създадена преди близо 80 години от Учителя Петър Дънов, постепенно става популярна по цял свят. За първи път сериозно научно изследване показва и обективно това, което знае всеки, опитал системата – че тя лекува духа и тялото. Преподавателката и кинезитерапевтка Людмила Червенкова провежда серия психологични и физически тестове върху хора, които започват курсове по паневритмия, макар никога преди да не са се занимавали с това. Резултатите оставяме да говорят сами, понеже са повече от показателни. Ще надникнем в основите, историята и символиката на паневритмията. А само сега всеки, който си направи едногодишен абонамент за Списание 8, ще получи подарък - видео самоучител по паневритмия!

(Снимка на корицата: Александър Иванов)

Небето на пънкарите
От Николай Теллалов

Дали науката не може да се поучи от един все по-популярен фантастичен жанр, обединяващ идеите на индустриалната революция с бъдещето? И още как! Направлението стиймпънк възкресява на пръв поглед нестандартни, но много перспективни технологии. Може би ракетите с парни двигатели са бъдещето, което ще отвори пред нас необятната шир на Космоса. 


За буквите
От д-р Светослав Славчев

Дори само подписът на един човек може да издаде много за него. При това толкова много, колкото вероятно ви е трудно да си представите – не е чудно, че графологията отдавна е важна в криминалистиката. Д-р Светослав Славчев ще ви разкаже историята на науката за почерка, ще потърси обяснение на това как и защо тя толкова недвусмислено издава много неща за характера на всеки. След това ще разгледа почерците на двама известни българи, а за финал - най-важното - ще ви покаже как сами да четете онова, което се крие зад ръкописните букви.


Звездното дете
От Ния Димитрова

Скелет на 13-сантиметрово човекоподобно, живяло цели 6 години, е загадка за науката. Открито е преди десетилетие в пустинята Атакама и любителите на конспирациите веднага го обявяват за извънземно. Мистерията се задълбочава, след като става ясно, че учените не могат точно да определят какво е това. Списание 8 се свърза със специалистите, които в момента провеждат ДНК-изследване на мистериозното същество, за да потърси първите обективни отговори.


Лаура Силва: Баща ми знаеше „Тайната"
От Ганета Сагова

В началото на септември дъщерята на създателя на метода „Силва" идва у нас. И преди да отпътува насам, тя се съгласи да разкаже специално за Списание 8 любопитни неща за баща си, за собствения си опит с метода и за това с какво той може да бъде полезен за всеки от нас.


Хартиен дракон

Скулптурите от листове на Джеф Нишинака определено са впечатляващи - можете да се убедите сами. С помощта само на хартия артистът създава мащабни триизмерни сцени. Не случайно негов най-голям почитател и колекционер е Джеки Чан.  

Любов в 7/8
От Женя Милчева

Преподобният Жан-Пиер Кутюрие от Канада са влюбва в българския фолклор преди цели 45 години. Той събира традиционни песни, учи народни танци и дори украсява с български шевици богослужебната си дреха.  Но едва преди броени дни изпълни отколешната си мечта - да се озове на фолклорен фестивал в България. Какво се случи и кое е запалило у канадеца тази специална любов - четете в новия брой на Списание 8.


Климаксът не е присъда
От Моника Балаян

Психоложката и смехотерапевтка в традиционната си рубрика обобщава практичните съвети за жените на прага на менопаузата. И показва съвсем ясно, че този натрупан с негативни стереотипи период от живота, всъщност може да бъде прекрасно ново начало.


Ескусително
От Георги Караманев

Разходка из един почти нереално запазен римски град, където някога знатните люде вървели, търгували, ходели на баня, където животът процъфтявал. Това ни предлага античният град Улпия Ескус край днешното плевенско село Гиген. Поредният победител от гласуването в кампанията ни за любимите туристически места „По нови пътеки с Opel" и Списание 8.


Слънчова женитба
От Женя Милчева

В деня на лятното слънцестоене се озоваваме край единствената слънчева стела, откривана по наши земи. Близо до пловдивското село Розовец присъстваме на възстановката на автентичен тракийски ритуал, водени от най-подходящия човек - консултантът на Списание 8 проф. Валерия Фол.


Воден стрес
От Анета Стефанова

Уж живеем на синята планета, която е такава заради многото си вода, а именно недостиг на течността на живота продължава да е виновен за смъртта на много хора по света. Защо е важно да управляваме правилно водните си запаси, може ли да се сложи край на този проблем според ООН и как сами да дадем своя принос за пестене на водата - обобщава материалът в августовския брой на Списание 8.