Подкрепете ни!
Списание 8, брой 8/2014 г.

Списание 8, брой 8/2014 г.

Портали на времето
Тема на броя
От Ганета Сагова
Една от най-големите мечти на човечеството – да пътуваме до всяко място, напред и назад във времето, вече е факт! С помощта на огледалата, кръстени на руския астрофизик проф. Николай Козирев, се случват неща, досущ като извадени от научнофантастичен роман. В това се увери екипът ни, след като прекара повече от седмица с руски и български доброволци, отправили се на експедиция сред древните български светилища с едно от огледалата на Козирев. Има ли живот на Луната, как може да се спре остаряването, къде е изчезналият малайзийски самолет – тези въпроси получиха своите отговори с помощта на невероятния уред, създаден от руските учени.
Днешната физика не отрича възможността за пътуване във времето. Все повече реномирани учени доказват с изследванията си, че то не просто е реално, а и се случва неусетно.
Елате с нас в една невероятна експедиция с огледалото на Козирев до най-скритите дебри на човешкото познание!


Пожарът на новото начало
От Женя Милчева
Преди 8000 г. край Струма процъфтява едно от първите земеделски селища в Европа. Но в общността се заражда конфликт. Жителите изгарят всичко, което имат, за да започнат живота си на чисто. Археолози разкриват защо за древните разбирателството е било по-важно от материалната сигурност. Екипът на проф. Васил Николов разказва за живота, кипял в това селище, останките от което в момента се спасяват с разкопки, тъй като върху тях скоро ще мине част от магистрала „Струма".
 

Камъкът беглец
От Женя Милчева
В Долината на смъртта в Калифорния камъните се движат сами. И малки късове, и огромни скали развиват до 3,6 км/ч. Как е възможно? След 60 г. проучвания и десетки земни и извънземни хипотези геолог от НАСА твърди, че окончателно е разбулил загадката: камъните плават на ледени салове. 


Шистови бунтовници
От Димитър Кенаров
Шистовият газ изглеждаше като отхвърлен от живота ни кошмар, но ето че отново подобни идеи чукат на българската врата. Затова нека погледнем навън – към Полша и Румъния, където не стихват протестите срещу този бич за околната среда. А хората от първата линия на съпротивата заслужават да бъдат показани в истинската им светлина.


Светът на Анди
Андрей Павлов е строителен инженер, който работи в Дубай. Преди няколко години той открива за себе си фотографията и сам се научава да комбинира снимането по забележителен начин със страстта си да пътува. Представяме ви невероятния резултат, който ще ви отведе сред китайските рибари, които ловят риба с помощта на корморани, сред непалските духовници, сред изнурителния труд в индонезийските мини за сяра.


История за история
От Веселина Джумбева и Георги Караманев
Историята може да предизвика блеснали погледи сред учениците – това показват на практика младежите от „Българска история". Проектът им стартира като на шега във фейсбук, а днес има повече от 150 000 последователи. Марио, Иван, Иво и Мартин събират в сайта си поводите ни за национална гордост, обикалят затънтени градчета, за да запалят любовта към историята сред учениците, а отскоро са и автори на книга, събрала 100 от най-вдъхновяващите личности от миналото ни.


Земята като счупено яйце
От Георги Караманев
Ст.н.с. Рангел Колесин е познат на редовните читатели на „8" със своята алтернативна, но убедително обоснована подробна теория за устройството на Вселената. Този път е ред да ви представим хипотезата му за това как е създадена Земята, от какво е изградена и защо се случват земетресенията. Според него нашата планета не спира да расте и именно това, а не сблъсъкът на плочи разклаща повърхността под краката ни. Прочетете аргументите му.


Дзен и изкуството да се управлява велосипед
От Ива Тодорова
Историята започва от една розова каска, купена в софийски веломагазин, за да разцъфне в благородните Родопи с невероятния им колорит. Велосипеди и планина се оказват невероятна комбинация не само като прекрасен начин да прекарате уикенд извън града, но и като дзен пътеводител и метафора на всичко онова, което се случва в живота ни...


Крилете на желанието
От Женя Милчева
„Очаквах, че ще се уплаша, а стана обратното – изпитах огромно удоволствие. Вместо страх адреналинът ми произведе щастие. Искам още от него." И вие ще поискате да полетите с парашут, след като прочетете един искрен и личен разказ от първо лице за едно истинско приключение, при което в 40 секунди свободно падане се лети към Земята с повече от 200 км/ч. 


Аритметика на любовта
От Иглика Пеева 
В любовта не винаги 2+2=4. Но ако зад някое от тези числа стоят скритите нумерологични знания за един от партньорите, те могат да дадат много информация. Практичният текст ще ви научи как сами да изчислите важните числа, закодирани в живота ви, за да опознавате и развивате своята връзка, да се отдадете на най-голямата и важна идилия в живота: любовта.


Почукай за здраве 
От Евгения Михайлова
Техниката за емоционална свобода може да направи чудеса за преодоляването на скритите ни или видими вътрешни бариери. В това се убедихме сами, след като с помощта на нов тип психологическа техника за самопомощ успяхме да поставим под контрол един личен проблем. А резултатите бяха потвърдени и научно – апаратура за биофийдбек отчете подобрение след сеанса с Ирена Рельовска-Бартън, председател на Българска асоциация за развитие на енергийната психология.


Храна за мозъка
От Мария Георгиева
Всички сме чували мъдрата мисъл на Хипократ, с която ни съветва да превърнем храната в лекарство. От този материал ще разберете защо и как можем да го направим. Ще ви разкажем за метаболитния синдром – скрития бич на съвременното общество, за холестерола и палитрата от храни, които е важно да включваме в менюто си.