Подкрепете ни!
Списание 8, брой 8/2015 г.

Списание 8, брой 8/2015 г.

Преподобна Стойна - Народната светица

Тема на броя
От Дани Динева
Повече от 80 години след смъртта ѝ нейното име отеква като символ, чудо, упование за хората от Югозапада, а и от цяла България. Сляпата светица Преподобна Стойна така и не получава признанието на официалната църква, но това ни най-малко не спира безбройните вярващи в чудесата ѝ да идват в запазената одухотворена стаичка в черквата „Св. Георги" в малкото село Златолист. 
Ще тръгнем по пътя на легендата. Ще се заровим в документите, останали от онова време, ще поговорим дълго и незабравимо с хората от онзи край на България, за да отсеем митовете от истината, за да ви разкажем за тази невероятна жена през погледа на разказите, летописите и спомените. Заедно ще се срещнем с невероятните истории на баба Мария – 99-годишната жена, която като момиче е помагала на незрящата Стойна в църквата в Златолист. Ще тръгнем по пътя на многобройните ѝ чудеса – от изцеряването на хора, през пророчествата и дори случаите на левитация. Ще потърсим и мнението на официалната църква за двоякото ѝ отношение към народната светица. Ще поговорим с авторката на книгата за нея „Съвършената" – Неда Антонова, която  ще ни разкаже как е създала превърналото се в бестселър четиво. За финал – ще ви предадем някои от пророчествата, които Преподобната завещава на България и нейните хора. 
Специално за корицата и темата на Списание 8 художничката Елена Камбурова създаде първия професионален и художествено издържан портрет на Преподобната, който читателите ще получат под формата на плакат - подарък със следващия брой на „8"!


Диригеният
От Георги Караманев
Името на Месру Мехмедов не е познато дори на музикантите. А преди 40 г. той печели най-големия световен конкурс за диригенти, превръща се в дясна ръка на самия Ленард Бърнстейн. Едновременно дирижира най-големите оркестри в света на класическата музика, но това не го спира да остане патриот и във важен момент да се върне, за да помогне на Софийската филхармония. Уви, великият непознат диригент умира в самолетна катастрофа, точно когато всички врати в света на изкуството са отворени пред него. И името му потъва в прашните архиви, за да излезе днес отново на бял свят с помощта на едно задълбочено и нелеко журналистическо разследване, проведено от добре познатата в обществото Татяна Дончева.


Прабългарите са европейци
От Женя Милчева
Прабългарите не са азиатци, нито тюрки, а типични жители на Западна Евразия – това е основният извод от проучванията на български генетици, които са анализирали ДНК на наши предци, живели през VIII-Х век. Учените изследват гените на прабългарите и ги съпоставят с днешните и с тези на народи от различни краища на света. Новата информация допълва пореден щрих върху важната тема за произхода на прабългарите. А с това дава началото и на мащабна дискусия, която Списание 8 започва на страниците си – за произхода на българите, за скриваната и за различната история.


Тони Райт: С плодове към рая
От Катерина Борисова
Независимият британски антрополог представя провокативната си теория за човека - според него еволюцията на мозъка ни е започнала рязко да се забавя в момента, когато предците ни са заменили растителната храна с животинска. Ако се върнем към суровоядството, това ще ни отведе в рая, твърди изследователят. Наскоро Тони Райт, познат и като човека, прекарал 11 денонощия без сън, бе в България и не пропуснахме шанса да поговорим за интересните му теории. Негова книга ще получи като подарък всеки, който се абонира за Списание 8 от 8 август до 7 септември 2015 г.!


Приказка без край
Името на Пенко Гелев е добре познато на всички български почитатели на комиксите, на илюстрациите в областта на фантастиката и фентъзи. В новия брой на Списание 8 представяме впечатляващото изкуство на художника през погледа на произведенията му, а и на неговите думи за срещата му с фантастиката, с изкуството, с любимите му книги. Материал за ценители на стойностите илюстрации и голямата литература.


Малки булки
От доц. д-р Вихра Баева
Всяка година расте броят на малките момиченца, които навръх Еноьовден се стичат по улиците на Асеновград в живописен ритуал, воден от свещеник. Невръстните деца са облечени като булки, а според местно поверие участието в ритуала ще им помогне като пораснат, да направят добро семейство. Консултантката на Списание 8 доц. Вихра Баева ще ни представи подробно тазгодишното издание на ритуала Калиница, преди да ни разкаже за любопитната му история, както и за дълбоките културни и фолклорни корени, които се крият зад него.


Хаджидимовото кенгуру
От Женя Милчева
Нека ви запознаем с Петко-младши, който не е склонен да дели храната си с никого. Защото е внушителен елен лопатар. Компания му правят единственото кенгуру албинос у нас, зайци, пауни, безброй животни, сред които заедно ще се разходим из уникалния зоопарк на малкото градче Хаджидимово. Недалеч е и красивата архитектура на село Лещен, а този край е пропит и със стара история, за която също няма да пропуснем да ви поговорим в тази поредна разходка от кампанията „Накъде в неделя?" с Opel.


Джедаи при нишите
От Стефан Стефанов
Докато учените продължават да търсят обяснение на феномена на хилядите древни трапецовидни ниши, пръснати из Източните Родопи, ние подхождаме нестандартно: опитваме се да намерим отговора с помощта на истински джедаи. Специалистът по дистанционно наблюдение Стефан Стефанов и неговите ученички със своите способности дават повече от интересни отговори на мистерията – нишите са създадени хилядолетия по-рано от очакваното и може би са продукт на хора, живели по земите ни по онова време и технологии, които днес не сме в състояние дори да си представим.


Човекът издателство
От Иво Владимиров
Христо Г. Данов е изключително позната марка, книги на издателството са част от библиотеката на всеки български дом. В рубриката ни за непознатите значими исторически личности ще ви представим истинския Христо Г. Данов – човекът, който поставя началото на българското книгоиздаване. Още един възрожденец, за когото си струва да научим още любопитни неща – като кмет на Пловдив той създава някои от ключовите инфраструктурни проекти в града и не се поколебава да се опълчи дори на монарха, пазейки интересите на гражданите.


Банкноти от пластмаса
От Костадин Христов
Те не се фалшифицират лесно, не се късат, могат дори да се перат. Банкнотите от пластмаса са коренно нов етап в развитието на платежните средства. Нотафилът Костадин Христов се завръща на страниците на Списание 8 със своята любопитна рубрика „Пари под лупа". Този път ще ни разкаже за възхода на парите от полимери, за постепенното им налагане в различни краища на света, а и за един малко познат рекорд – български са първите банкноти по коренно нова технология, обединяваща предимствата на пластмасовите и хартиените пари.


Змейов развод
От Мариян Петров
В августовския брой публикуваме разказа на Мариян Петров, големия победител от конкурса на Списание 8 „Вечност", в който се включиха 211 разказа на 144-има автори. Мариян вече получи наградата си – 20-сантиметрова негова фигурка, отпечатана с 3D принтер, а време е и вие да прекарате приятни минути със създаденото от него презабавно четиво „Змейов развод".