Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2009 г.

Списание 8, брой 9/2009 г.
Изчерпано количество

Цена: 3.00 лв.

Купи ел. формат
Виж всички броеве

Списание 8, брой 9/2009 г.

„Златната"  колесница на траките 
Единствената в света трицветна декорация на антична кола можете да видите от 16 септември в Mall of Sofia. Уникална декоративна плоча, украсявала една от пищните антични коли на траките, изкочи изпод плътен слой патина. Находката на новозагорския археолог Веселин Игнатов е безспорен уникат в световен план. Подобна апликация, своеобразен регистрационен номер на колесница, е откривана досега единствено в Унгария, но се е разпаднала на парчета. Находката е комбинация от три различни материала.

Богомилите: Българския път към Христос
Българските богомили и техните наследници – френските катари, са пазители на свещения Граал. Какво представлява той? Къде е скрит, ако през 1243 г. е изнесен от крепостта Монсегюр? Какво е било това тайно учение, заради което 1 милион души изгарят на кладата, без да се откажат от вярата си? На тези въпроси отговаря Максим Караджов, сценарист на „Богомилите и светия Граал". Филмът  бе посрещнат с бурни овации на премиерата си в София, както и от публиката в Берн (Швейцария), Лос Анжелис и Скопие.

Ян Ван Хелсинг: Изпълнява се заговор, имплатнират ни чипове!
Ян ван Хелсинг – световноизвестният писател, автор на бестселъра „Не пипай тази книга!" в ексклузивно интервю за Списание 8.  „Изпълнява се заговор, имплантират ни чипове.... пиша по неудобни теми, за да дам на хората шанс сами да вземат решения за своя живот" , казва авторът, който вече има две забранени книги в Германия, Франция и Швейцария. 

Унищожиха „Тайната вечеря"!
В своята дълга история „Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи в манастира Santa Maria delle Grazie – Милано, е преживяла и Световната инквизиция, безкрайните разрушителни процеси през вековете и ударът на „заблудена" бомба във Втората световна война, но не успя да преживее реставрация от последната четвърт на XX век. Това твърди българският художник Цветан Цеков – Карандаш, който е посветил живота си в изучаване на творчеството на Леонардо.
 
Геномни хакери
Те са хиляди. Работят вкъщи с елетрофорезни апарати от кутии за храна и центрофуги от стари бормашини – това са хора, които се занимават аматьорски с ДНК изследвания, клониране на гени и конструиране на нови микроорганизми. Затова и са опасни...

Мозъкът прави чудеса със „Силва"
Учените отдавна изучават „Алфа" – занижената честота – от 7 до 14 херца, на вълните на мозъка. Тогава се случват странни неща. Хосе Силва – обикновен човек, който дори не е ходил официално на училище, успява да вдигне завесата към мистерията. Създава упражнения, с които всеки човек може да влиза в „Алфа" и да променя живота си. Как медитираме по Силва?