Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2011 г.

Списание 8, брой 9/2011 г.
Изчерпано количество

Цена: 3.00 лв.

Купи ел. формат
Виж всички броеве

Списание 8, брой 9/2011 г.

Растенията ни говорят

Тема на броя

От д-р Светослав Славчев и Мария Бончева

Притежават ли растенията способно­сти, които наподобяват човешките, и за които ние не знаем? Долавят ли звуци и шумове? Разпознават ли ни когато ги доближаваме? Реагират ли щом ги нараним?

Това не са въпроси от днес, а от най-дълбока древност. Поставяни от мъдреци и неуки, от учени и мошеници. Отговорите са били различни, противоречиви, упорито защитавани и яростно оспорвани. Изписаното за тях може да изпълни не една библиотека.

Списание 8 също си зададе тези въпроси. И съвместно със сектор „Криминална психология" на Института по психология при МВР проведе в началото на август уникални, първи за наша­та страна експерименти. Извърши проверка на растения с полиграф – известния детектор на лъжата.

Защо опитите са съвместно със сектор „Криминална психология"? И защо с детектора на лъжата? Това ще стане ясно на читателя от новия брой на Списание 8. Резултатите са впечатляващи и могат да променят за цял живот отношението на всеки към растенията и природата.

Можем да събудим стволовите си клетки

Възможно ли е седмици след тежък инфаркт лекарите да не могат да установят къде е бил ударът? Възможно ли е тежко повредено око да се възстанови напълно въпреки прогнозите на лекарите, че ще остане сляпо? Възможно ли е хепатит Б да изчезне?

Канадският лекар д-р Кристиан Драпо създава концен­трат от водорасли - АФА, който активизира стволовите клетки, от­говорни за възстановяването на практика на всеки орган. Канадецът, бакалавър по неврофизиология, магистър по неврология и нев­рохирургия от Монреалския уни­верситет и доктор на медицин­ските науки успява да стимулира собствените ни стволови клетки да регенерират болните органи. Така без скъпи операции мнозина намират решение на нелечими здравословни проблеми. Доказват го мащабни клинични проучвания, а и опитът на хиляди хора от цял свят, включително и българи.

Еднопосочен билет за Марс

От Николай Теллалов

Преди няколко години Джим Макклейн, инженер от НАСА, шокира света с предложението за еднопосочно пътуване до Марс. Аргументът му е, че няма смисъл от мисия до далечна планета само за забиване на знаме - роботизираните апарати биха свършили същото. „До Марс трябва да се лети единствено с цел колонизиране! – заяви Макклейн. – Нека първи бъдат двойка космонавти, семейство или малка група. Следващите двойки или малки групи ще кацат на други места, така ще възникват множество миниколонии.

Как може да живее човешкият вид на Марс четете в септемврийския брой на Списание 8.

4 летящи краставици висяха на „Граф Игнатиево"

От Ганета Сагова

„Беше някъде около 17 часа. В небето, над четирите краища на летището, на височина 300-400 метра се появиха 4 летящи тела – големи и блестящи. Бяха като изправени краставици, така изглеждаха, продълговати. Нищо не излъчваха, бяха блестящи, като смесица от, да кажем, алуминий и стъкло. Стояха неподвижно, леко се поклащаха и това продължи повече от час..." Разказът, който публикуваме в септемврийския брой на Списание 8, е на Георги Христов, изпълнителен директор на акционерно дружество, сериозен мъж с висше образование. През 1966 г. той е бил телефонист в авиационна база „Граф Игнатиево" до Пловдив.

Какво е чул войникът да си говорят началниците за НЛО-тата и какво е видял – само в септемврийския брой на Списание 8.

Потомка на Софроний е френската поетеса на ХХ век

От Александър Вълчев

Анна дьо Ноай. Марсел Пруст я нарича гений. Вестник „Таймс" през 1913 г. я провъзгласява за най-големия поет на Франция за ХХ век. Носителка е на Голямата награда за литература, дадена й от Френската академия. Правителството я удостоява с ордена на Почетния легион, с което става първата жена, получила това отличие. Белгийската кралска академия за литература я избира през 1921 г. за свой действителен член. И всичко това се отнася за жена с българска кръв! Никога не сте чували за нея? Е, това важи за мнозина и е поредният знак колко малко знаем за впечатляващите успехи на сънародниците ни зад граница.

Невероятната история на поетесата с българска кръв – четете в новия брой на Списание 8.

Пренареди матрицата  с ТЕС

От Мария Бончева

Техниката за емоционална свобода (ТЕС) е част от т.нар. енергийна психология и се оценява като един от най-големите пробиви за последното столетие в областта на лечението на тяло-ум. Базира се върху стимулирането на конкретни акупунктурни точки чрез почукване, докато се мисли за даден проблем или заболяване.

Наглед толкова прост и усвоим буквално от всеки за минути, методът успява да постигне невероятни резултати в почти всяка сфера на човешките проблеми – от емоционални и психологически, до чисто физически заболявания.

Как редакторът от Списание 8 Мария Бончева усети модерната терапия на ТЕС, четете в септемврийския брой. В България ТЕС ще бъде представена на 30 септември в София (Подробности - на www.eft4life.co.ukwww.eft4success.eu)


В друго време в друг свят

Красотата на древна Сердика за първи път в триизмерна възстановка

За първи път Списание 8 показва как е изглеждала българската столица преди 1700 г. Като истински римляни читателите могат да се полюбуват на изящно устроения град Сердика, да се потопят в атмосферата му и да се замислят дали всъщност тогава не е бил доста по-красив, организиран и подреден, отколкото сами сме го направили днес...

Триизмерната визуализация става възможна благодарение на екип от археолози, историци, архитекти, 3D специалисти, начело с Атанас Димитров от сдружението „Сердика Сакра". Проектът се изработва от 2008 г. въз основа на 90-годишна научноизследователска дейност.

Говори и играй с децата!

Рубрика на Моника Балаян, психолог и смехотерапевт

Дете на 5 години непрекъснато боледуваше от гнойна ангина. През 2-3 месеца вдигаше висока температура, налагаше се да викат бърза помощ... И родителите му ме потърсиха. Като психолог знам добре, че болестите при децата може да са интуитивна реакция. Затова започнах да следя какво се случва в семейството, когато детето се разболява. Оказа се нещо потресаващо – тъй като в един дом живееха майката, бащата и техните родители, доста често назряваха семейни конфликти. Точно преди да избухне поредният скандал обаче, детето се разболяваше. И то така, че всички изоставяха емоциите, обидите и започваха да се грижат за него. То ги обединяваше. Когато ставаха отново дружни и мирни, детето оздравяваше.

Как така децата проявяват силно интуитивни реакции? Може ли вродената им интуиция да се запази и развие? Как да им помогнем да са уверени и успешни в живота четете в септемврийския брой на Списание 8.