Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2012 г.

Списание 8, брой 9/2012 г.

Един светец от ХХI век
Тема на броя
От Галя Стоянова и Мона Ик

„Драсна ме по челото, след това – вляво под гърдите. За секунди направи нещо, след което ръцете му се преместиха ниско в корема ми. Тогава се случи необяснимото - проникна с ръката си, без скалпел, без разрез..."
Така започва една уникална история от първо лице, свързана с Алекс Орбито. На невероятните му умения е посветена водещата тема в Септемврийския брой на Списание 8. 
Алекс показва неща, които здравият разум просто не може да обясни. Лечителят от Филипините допира ръка до тялото и само с мисълта си прави хирургични манипулации, от които не остава и следа. Помага при какви ли не болести. Психичните му операции са описани в десетки книги. И въпреки че най-различни световни екипи от учени са изследвали уникалното явление, никой от тях не е успял да го обясни. Нито пък да го оспори. Резултатите от всичко това обаче са несъмнени – Алекс Орбито е излекувал хиляди хора, мнозина от които са били определяни за безнадеждни от традиционната медицина. Разказите на очевидци, а и на самите изцерени хора, могат да убедят и най-големия скептик, точно както направиха и с нас от Списание 8.
Марионетки сме на Луната
От Д-р Светослав Славчев
Единственият ни естествен спътник все още крие много тайни. Д-р Светослав Славчев ще ни поведе сред лунните загадки! Защо наричаме сомнамбулите и лунатици? Как да използваме лунните фази? Защо те са толкова важни за физиологията на човека? Каква е връзката между Луната и магията?

Градът на вълците
От Мая Стоянова и Йордан Йорданов
Недалече от Исперих е световноизвестната могила от Свещари. Оказва се, че тя е само част от гигантски комплекс, който проектира на земята небесните съзвездия. Още една от безкрайните тайни на древните траки, представена от водещите ни археолози. Нещо повече – откритията и разположението на могилите ни издават и още от щрихите в живота на нашите предци.

И растенията имат имунна система
От Георги Балджиев
Животните се пазят от болестите благодарение на имунната си система. Ами растенията? Оказва се, че флората има собствени механизми за битка с нашествениците. Заразените клетки могат дори да се самоубият в стремежа си да опазят целия организъм. Нещо повече – едни от веществата, които най-силно помагат на растенията в борбата, са добре познатите ни аспирин и витамин С.

Топлината на българите
1153 снимки получихме за конкурса на Пещерска Гроздова и Списание 8 „Топлината на българите". Дойде време да ви покажем победителите – снимките, уловили най-добре топлината на народа ни...

Гъби след дъжд
От Димитър Йорданов
Те не са нито растения, нито животни и все пак са обитатели на нашата планета. Гъбите са повече от интересни организми, за които надали знаем много. Кои са най-важните видове и как да избегнем неприятните инциденти с отровни гъби, четете в Септемврийския брой на Списание 8. Очакват ви и много непознати любопитни факти от света на тези интересни същества. 

Великото злато
От Пламен Петков
Точно преди 100 г. в пустошта край украинското село Малая Перешчепина две деца случайно попадат на уникално съкровище. Почти 70 години по-късно безспорно е доказано, че то е принадлежало на хан Кубрат – владетеля на Стара Велика България. И ни разказва много за живота и съдбата на този изключителен политик и водач на народа си. Показваме ви дори лъжицата, с която се е хранил великият хан!

Родопа – свещената планина
От Румяна Николова, Николай Генов и Христо Тодев
Родопите крият уникални места, истории и нрави. Трима опитни пътешественици се захващат със сериозното предизвикателство да ги покажат пред широката аудитория. Повече от 250 впечатляващи снимки, съпроводени с уникални текстове, са събрани в луксозен албум, който ви представяме първо на страниците на Списание 8. 

Където е текло
От Георги Караманев
Ягодинската пещера е поредната ни стъпка от проекта „По нови пътеки с Opel". Днес дългото и разнообразно карстово образувание, освен всичко друго, е и любимо място за женитби. Защо ли се е получило така и как традицията се завръща у дома си хилядолетия по-късно? 

Назъбената планина
От Мария Бончева
Монсерат в испанската провинция Каталуня е специално място, което освен впечатляваща природа, крие и наистина специален артефакт – икона на Богородица с младенеца, която обаче е... черна. Това е само част от едно пътешествие, пълно с единици, уловено на страниците на Списание 8. 

Повикът на природата
От Венелина Величкова и Кристина Струканска
Да, за тази тема не се говори много. Но как е правилно да се постъпи, ако човек има нужда да отиде до тоалетна... далеч от тоалетната. Да, темата е повече от сериозна, защото правилното решение е въпрос на отговорност към нас самите, към останалите, а и към природата...

Торбата с жълтиците
От доц. Иля Прокопов
Всеки е чувал историята за скритата торба с жълтиците. Но какви ли са тези пари? Оказва се, че преди Турското робство у нас не са били сечени златни монети за широка употреба. А всички жълтици идват от различни краища на света – кои ли са те?