Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2013 г.

Списание 8, брой 9/2013 г.

Чужд език за часове

От Катерина Борисова

Сугестопедията e система за изучаване на чужди езици, създадена от психиатъра и педагог проф. Георги Лозанов. На пръв поглед изглежда като игра – влизаш в ролята на чужденец, слушаш музика, шегуваш се... и неусетно бариерите падат, а ти проговаряш чужд език. Научаваш по 950 чужди думи на ден – многократно повече в сравнение с всички други познати методи.

Учебната система все още не е достатъчно популярна у нас, макар да се използва по цял свят. С нейна помощ мозъкът прави истински чудеса, които обаче се базират на много сериозни психологически основи. Направете неусетно чуждия език свой!

 

Волжка България – страна на градовете

От д-р Славян Стоилов

Експедиция се отправя към Татарстан и Чувашия, земите, където преди хилядолетие властвали волжките българи. Нашите сънародници са оставили многобройни следи, които ни разказват за една напреднала цивилизация, която умеела да строи 5-етажни блокове с парно отопление, а занаятчиите ѝ били истински магьосници – умеели да превръщат 1 грам злато в 2-километрова нишка.

 

Махалото винаги е право

От Ася Илиева

Радиестезията обединява древните знания с най-новите идеи на физиката. На пръв поглед необяснимата точност, с която багетите и махалата показват правилното решение, намират вода и дават отговори, може би е свързана с теорията за торсионните полета.

 

Храна на бягане

От Мария Бончева

Чията е тайната за несекващите сили на южноамериканските индианци. Почти като легенда звучат историите за пробягани наведнъж 400 мили само с помощта на тази суперхрана. Малките семена добиват все по-голяма популярност и определено могат да се превърнат във важна, свежа и оригинална добавка към собственото ви меню с помощта и на рецептите, които ви предлагаме.

 

Робин Food

От Георги Караманев

С разказа за Българската хранителна банка започва най-новата рубрика в Списание 8 – „Промяна". В нея ще ви разказваме за онези личности и идеи, които могат да направят света по-добър. Такава е и хранителната банка, която събира непродадената храна, за да я разпредели между крайно нуждаещите се.

 

Изживей мечтите си

Невероятните снимки от пътуванията на Мичел Канашкевич ни отвеждат в други светове, които си съществуват тук, на нашата планета, без да подозираме за тях. Австралиецът от белоруски произход пътува надлъж и шир и създава изумителни фотографии, всяка от които е цяла история.

 

Новата вселена на „Планк"

От Георги Караманев

Наскоро бяха публикувани данните от орбиталния телескоп „Планк", който изследваше лъченията в микровълновия фон. Новата информация променя много от физичните теории – за първи път физиците са убедени, че Вселената не е еднаква – звездите и планетите не са равномерно разпределени във всички посоки, а имаме и нова информация за нейната възраст и разпределението на материята в нея.

 

Матрицата на успеха

От Марияна Добранова

Защо някой преуспяват, попадайки на най-точната професия, а други така и не успяват цял живот да намерят себе си? Един от възможните отговори дава астрологията. Всяка от зодиите има различни силни области на изява и ако ги познаваме, по-лесно ще намирам и собствените си призвания.

 

Доц. Георги Георгиев: С игли срещу затлъстяването

От Георги Караманев

Един от най-известните специалисти по Източна медицина у нас разказва пред Списание 8 за затлъстяването като проблем и какви решения предлага срещу него иглотерапията. Многобройни са хората, справили се с излишните си килограми със съдействието на специалиста.

 

Сребърни ята

От Георги Караманев

Езерото Сребърна ни показва изобилие от странни птици. Като се започне с неговата емблема – пеликаните, и се стигне до значението на този идиом в преносен смисъл с историята на двама англичани, избрали селото край Силистра за свой дом заради изумителната красота на едноименното езеро.

 

Спасеният боклук

От Анна Пеева

С помощта на нов тип шведски компостери е по-лесно и практично от всякога органичните домашни и градински отпадъци да се превърнат в екологична тор. По този начин не само щадим природата, но си и осигуряваме важна и безплатна суровина за градинарството.