Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2014 г.

Списание 8, брой 9/2014 г.

Недопустимо Е!
Тема на броя
От Женя Милчева и Александър Василев
6 разрешени добавки в храните увреждат човешката ДНК. За още 14 има сериозни съмнения. Изводът е от мащабно проучване на екип от БАН, начело с доц. Георги Милошев. Генетикът усъвършенства познатите методи за изследване на това как различни вещества променят ДНК. Резултатите са най-малкото стряскащи – 3 оцветителя (от най-разпространените), консервант, добавка в енергийни напитки и съставка на аналгетици опасно променят ДНК, с което увеличават риска от рак. И още по-лошо - причинените болестотворни мутации в генома се предават на следващите поколения, заплашвайки и тяхното здраве. При това негативното влияние на добавките, известни като Е-та, е съществено в количествата, които в момента са разрешени. Според изследването на българския екип, за да бъдат безопасни, Е-тата трябва да са в концентрации от 10 до 100 пъти по-ниски от нормативно приетите сега! За съжаление, процедурата по приемането на такъв тип промени е тромава, а ограниченията се налагат единно в рамките на ЕС. 
Списание 8 настоява с писма до всички български и европейски институции, които имат отношение към проблема, да вземат предвид новите резултати и да съобразят регулациите, така че храните ни да са по-безопасни!


Създателят на изчислителя
От Дани Динева
Джон Атанасов е едно от най-познатите по света български имена. Но какво е създал той? Имаме ли наистина повод да се гордеем? Какво го свързва с нас? Именно благодарение на революционния му подход светът днес е такъв, какъвто го познаваме, а връзката му с нашата страна е в много повече посоки, отколкото можем да си представим. Дядото на Джон Атанасов е убит от османците малко преди Освобождението, а баща му съвсем млад заминава да търси късмета си в САЩ. Джон Атанасов обаче запазва през целия си живот особено топло отношение към България, а страната ни първа признава, че именно той е създателят на компютъра - много преди това да се случи в епохално за американската съдебна система дело.


Рецептите на дядо Владо
От Катерина Борисова
85-годишният Владимир Бошнаков започва да се занимава с билколечение, както често се случва, по трудния път – след като му поставят диагнози за 4 уж нелечими болести. Не само, че се справя с тях. Но и се научава как да помага на хората – и днес не спира буквално да спасява животи. Разказва ни тайната на здравето от природата с билкови чайове и зеленчукови сокове. Представяме ви и историите на неколцина, при които методът му е помогнал срещу тежки заболявания.


Йордан Камджалов: С музиката създавам пространства
От Ганета Сагова
Маестрото, наричан и музикалният гений на ХХI век, стъпва на традициите на българската хорова музика, за да създаде уникален нов музикален проект. Един истински вулкан от ноти, който ще взривява с изпълненията си световните зали, а и... сиропиталища. Специално за Списание 8 Йордан Камджалов разказва за новия си мащабен проект, за бъдещето на музиката, за връзката й с Космоса и Вселената.


Слънцето, момче!
От Георги Караманев
Към слънцето гледат странните на пръв поглед насаждения от годжи бери, физалис, пауловния във фермата „Версол" край мездренското село Лик. Запознайте се с новото поколение фермери, толкова различно от предишното, което преоткрива неповторимия чар на българското село!


Билката на Димков
От Ганета Сагова
Големият лечител Петър Димков сам пиел една-единствена билка – сироп от бъзак. Тъмните перлички се превръщат в лековита субстанция, която подсилва имунитета и има дори противоракови свойства. Септември е месецът, в който и сами можете да направите този еликсир, а ние ще ви покажем как.


Да сътвориш Матис
От Ивайло Харалампиев
Д-р Мишел Нилсен се изправя пред сериозни перипетии – синът й Матис се ражда недоносен, с редица здравословни проблеми. Постепенно, със силата на волята и вярата, тя успява значително да подобри състоянието си. После решава да помогне и на други хора, изправени пред проблеми и формулира 10 стъпки, които описва в книга, бързо превърнала се в световен бестселър.


Крилати фрази
Фотографът и еколог Христо Пешев представя непознатите български пернати, както и любопитни факти от техния живот. Усмихнете се с крилатите му снимки и поразсъждавайте сами – кога всъщност птиците се смеят? 


От някъде за никъде
От Ива Тодорова
В Еленския Балкан има всичко друго, освен равни пътища. Потегляме по пътя с колело сред опразнените села и неповторимата им атмосфера. А скоро ще излезем от удобния асфалт, за да се потопим в прекрасната природа, където понякога се налага да се изправиш пред себе си, пред своите слабости и проблеми, за да ги преодолееш. 


Да се научим да учим
От Петя Накова
От деца ни вземат и поемаме по утъпкания път на детската градина, училището, университета. Цял живот учим, но така и никой никога не ни научава... как точно да го правим най-ефективно. Екип психолози се заема с нелеката задача да систематизира различните методи за усвояване на знанието, за да отсее и представи пред нас най-ефективните от тях. 


Нагоре по стълбата
От Алексей Митев и Емилиян Гулев
Почти век след написването си „Приказка за стълбата" на Христо Смирненски остава все толкова актуална. Но сега ще погледнем към нея през очите на науката – как се отразява физиологично върху човека промяната в надморската височина, как изкачването на по-високо влияе върху тялото и психиката ни? Защо понякога зад алегорията се крие и биологическа истина?

Крилати фрази

Крилати фрази

Христо Пешев представя непознатите български видове и показва, че и пернатият свят има своето особено чувство за хумор