Подкрепете ни!
Списание 8, брой 9/2015 г.

Списание 8, брой 9/2015 г.

Божественият камък 


Тема на броя 
От Женя Милчева и проф. Валерия Фол 
Експедиция на Списание 8, начело с нашия консултант и приятел – проф. Валерия Фол, откри за науката най-големия долмен в България! Намира се недалеч от средногорското село Златосел – в район, изпълнен с история и останки от древни народи. Внушителната каменна врата, чрез която някога хората търсели връзка с божественото, впечатлява с габаритите си – покривната ѝ плоча е широка 3,6 м и е поставена на височина от 2,5 метра! 
Във водещата тема от септемврийския броя на Списание 8 ще ви разкажем подробно за експедицията, за предназначението на огромните каменни творения, оставени ни от хората, живели преди хилядолетия по нашите земи. Проучването на мегалитите в Средна гора ще ни заведе и при Яйцето на змеицата – огромно каменно образувание, което за съжаление съвсем наскоро е било съборено. Тъгата по внушителния каменен къс история ще ни провокира да стартираме инициативата – заедно да вдигнем Яйцето и да го върнем на мястото му. 
Ще дадем думата на специалистите – проф. Валерия Фол ще ни разкаже за дълбокото значение на мегалитите за някогашните хора. Такива се срещат на много места по света, сред тях безспорно най-познат е британският Стоунхендж. Учените все още има какво да обяснят за строителството на тези забележителни установки по нашите земи. 
Последният щрих по темата дава археоастрономът доц. Алексей Стоев, според когото откритият от експедицията долмен говори за астрономическите познания на древните хора и е изключително важно той да бъдат по-сериозно проучени от специалисти в различни области... 


Гласове от никъде 

От д-р Светослав Славчев 
Необясними гласове, халюцинации, мистични пророчества. Д-р Светослав Славчев ни разказва за случаи от своя опит, когато несъществуващи гласове, чувани от хора, изричат пророчества, точни съвети, дават мистично познание. Ще научим за обясненията, които намира съвременната наука, както и историите на велики личности от миналото, чували гласове от нищото. Научете за необикновените видения на Марк Твен и Чърчил, за халюцинациите, които могат да обяснят някои от срещите с извънземните, за химическите вещества, стимулиращи такива явления, които понякога водят до необяснимо точни предсказания. 


Не четете този текст! 

От Ганета Сагова 
Със започването на кампанията за завършване на филма на Списание 8 за Алекс Орбито – „Човек на вярата", ще ви представим нова страна от невероятните умения на „големия малък" филипинец. Световноизвестният лечител премахва магии, като материализира и изважда от тялото на пострадалите различни предмети: найлонови торбички, плитка коса, листа от тютюн, дори жива змия. Всичко това се случи буквално пред погледа ни и макар да противоречи на естествените човешки възприятия, ние го видяхме със собствените си очи, а и през обективния поглед на камерата! Отворете и вие очи за едни истински магии, които са факт тук, на Земята. А ако още не сте готови да го направите, искрено ви съветваме: Не четете този текст! Чергари или цивилизатори 

От Петър Добрев 
За старите българи историята рисува два образа – на цивилизатори и номади. Дълги години втората теза доминираше, но през последните години учените откриват все повече доказателства, че предците ни са били народ на строители, на държавници, почитащи справедливостта. Своите аргументи дава известният изследовател Петър Добрев, който представя многобройни исторически сведения, археологически находки, доказателства за величието на предците ни. 
Публикацията му е част от новата поредица на Списание 8, търсеща отговорите на въпроси, които вълнуват всички ни – за произхода на българите, за различната и скритата история.


Нереална реалност 

Вече бяхме на финалната права с подготвянето на това представяне, когато дойде впечатляваща новина: българинът Евгени Динев е включен сред 10-те най-добри фотографи пейзажисти в престижна онлайн класация. Разбира се, това няма как да изненада многобройните ценители, докоснали се до неговите невероятни снимки на природата. Представяме ви подбрана селекция от пейзажите на този страхотен фотограф. 


Биополето 

От Олег Ламикин 
Преди няколко месеца с идването си у нас руският лекар и лечител Олег Ламикин предизвика сериозен интерес – даде и запомнящо се интервю на страниците на Списание 8. Дни преди отново да дойде в България, той се съгласи да ни представи накратко какво представлява на биополето и да ни даде съветите си как бихме могли да използваме това могъщо оръжие, съществуващо навсякъде край нас, за да си осигурим здраве и тонус. Именно това е и темата на семинара, който Олег предстои да проведе в София. 


Д-р Компютър

 
От Георги Караманев 
Половината от оперативните раждания, направени по медицински показания, могат да се превърнат в естествени. Детската смъртност също би могла да се ограничи благодарение на перспективна иновация, създадена от д-р Петър Игнатов и неговия екип. Монитори за наблюдение на майката по време на раждане има във всяка болница – проблемите обаче често започват при интерпретирането на техните резултати. Д-р Игнатов използва възможностите на модерните технологии, за да създаде програма, която, ако получи нужното доверие, би могла да помогне на много майки и техните деца. Тя дава информация на лекаря кога всичко със здравето на бебето е наред и дали се налага оперативна намеса. Иновацията бе селектирана от световната база данни за научни изследвания „Кохрейн" в конкуренция с още 205 проекта от цял свят. 


Планина в прозореца 

От Женя Милчева 
В магията на Родопите отново ще се потопим, този път в неповторимото село Момчиловци. Ще се разходим из местните традиции и обичаи, из красивите сгради, из чудодейното аязмо на местната черква. И ще ви разкажем за една интересна идея, която си струва да се вземе за пример – всяка година випускът от момчиловци, навършващ 50 години, подарява на селото си по нещо значимо и запомнящо се... 


Възродителят на Стария Пловдив 

От Иво Владимиров, „Българска история" 
Ако името на Атанас Кръстев съвсем не е толкова популярно, то почти всеки българин е чувал прякора му – Начо Културата. Благодарение на тази впечатляваща личност Старият град на Пловдив излиза от пепелта и забвението, за да се превърне в пример за модерно и цялостно представяне на исторически обекти. В център, където хората на изкуството могат да творят и показват своите произведения. На Начо Културата градът под тепетата дължи и друг от символите си – Античния театър. 


Украинският Серенгети

 
От Димитър Кенаров 
Аскания Нова е най-големият степен резерват в света. Богатата му палитра от видове включва коне на Пржевалски, зебри, бизони, антилопи, а по-дългата му от век история е поучителна, изпълнена с обрати и интересни щрихи. Резерватът се намира съвсем близо до Крим и днес е на броени километри от огнището на конфронтация. Интересни птици там ще видим не само в небето – като красивите летящи жерави, но и сред местните хора – с техните проблеми, възгледи и истории за Аскания Нова. 


Суперплод за НАРода

 
От Илона Вълчева 
Горещото лято на 2015-а обещава по сергиите скоро да се появят вкусните нарове. Красивият плод с хилядите зрънца се оказва суперхрана, която може да зареди тялото ни с енергия, да помогне в битката с редица болести, а и с остаряването – благодарение на качествата му на мощен антиоксидант. Съвсем не е случайно, че нарът е обичано блюдо в многобройни варианти на приготвяне още от древността. 


Аз съм предателят на Левски! 

От Мишо Гръблев 
Дойде време за разказа, заслужил второ място в конкурса за фантастика на Списание 8 под надслова „Вечност". Журналистът и преподавател Мишо Гръблев спечели екипа ни с провокативната си история за пътуване във времето, а това му донесе и наградата – 15-сантиметрова негова скулптура, отпечатана с 3D принтер.
Нереална реалност

Нереална реалност

Eвгени Динев улавя красотата на българската природа в спиращи дъха пейзажи