Подкрепете ни!
Събития30 ноември 2018

Йога те учи да бъдеш господар и да управляваш вътрешния си свят

Йога учителят ще сподели с нас забравеното знание на мъдреците и ще ни разкрие техники, които да приложим в ежедневието

Йога те учи да бъдеш господар и да управляваш вътрешния си свят

Никола Змияров е любимият йога инструктор на стотици столичани. Той е ученик на Васил Арнаудов, който пък е практикувал кундалини йога 7 години в Хималаите (където е работил за Сибирската академия на науките).  Ники явно е бил добър ученик, защото днес занятията му продължават над 3 часа, но никой не иска да си тръгва, защото йога дава енергия, а Ники – придава смисъл не само на йога, но и на живота ни тук и сега. Николай е изключителен ерудит и мъдрец, преживял и осмислил дълбоко големите тайни на битието. На 30 септември 2018 г. йогинът участва на форума Списание 8 НА ЖИВО,  а публиката го определи като един от най-добрите лектори. Именно по настояване на нашите читатели организираме тази втора среща, която сигурни сме, ще ви вдъхнови и обогати с мъдростта на Изтока.

Йога учителят ще сподели с нас забравеното знание на мъдреците и ще ни разкрие техники, които да приложим в ежедневието

КОГА: На 4.12.2018 г.
Вратите отварят в: 18:30 ч. 
Начало: 19:00 ч. 

КЪДЕ: Къщата на София, кв. Лозенец, ул.„Миджур” 12- Никола, откога се занимаваш с йога?
- Интересът ми е много отдавна, може би още като бях ученик, но през социализма йога се преподаваше предимно от физическата є страна - като гимнастика и дишане. Това не ме вдъхновяваше. През 1981 г. обаче  срещнах истинския учител, който не се е обявявал като йогин, не е водил курсове...  

- Как се намерихте?
- Тогава си разменяхме циклостилни книги - самиздат.  „Философията на йогите“на Свами Вакананда например аз  лично я преписах на машина, защото ксерокопието беше толкова избледняло, че от него не можеше да се извади ново. Който имаше такава литература, си я разменяше с друг. По онова време ксерокопирането беше забранено, но майка ми работеше в Химическия факултет и аз ходех при Гина и Тотка на ксерокса, и благодарение на тях успях да копирам много книги. Така, разменяйки ги, попаднах на моя учител Васил Арнаудов. Той ми разкри йога в нейната истинска светлина, а не в нейния осакатен, редуциран и цензуриран вариант, който беше в България.

- Ти казваш, че и днес йога не е истинска?
- За съжаление, тази йога, която се вижда, включително по телевизията, е доста орязана. Първо, от нея се махат дихателните упражнения, махат се психоенергийните упражнения и тя се превръща в гола  гимнастика. От друга страна, преподават дишане отделно от йога? От трета - от нея се махат авторезонансните техники, наречени мантри. Много хора смятат, че те са признак на някаква религия, секта или нещо подобно, защото никой не им е обяснил какво представлява вибрирането на мантрата. Това е състояние на авторезонанс, при което човек въздейства върху фината структура на тялото си и върху енергиите на организма. Например вибрирането на мантрата „ОМ“ структурира, възстановява изначалната структура на водата в човешкия организъм. Перфектните хексагони на водните молекули се възстановяват при правилно вибриране на мантрата „ОМ“, с гръден резонанс. Но тези неща не се обясняват.

- Разкажи ни за твоя учител.
- Беше учен, българин, но със съветско гражданство. Работил е към Сибирската академия на науките по темата за зараждане на вирусите. Високо в Хималаите е правил микробиологически изследвания в планински извори и езера, които показвали, че именно там се зараждат различни щамове на микроорганизми... По време на престоя си там - общо 7 години,  той е срещнал своите учители – истински махатми, просветлени мъдреци, и беше овладял йога в пълнота. На мен той предаде част от това знание, защото тогава не бях достатъчно зрял и възприемах йога като хоби... Въобще не съм си представял, че един ден ще преподавам.

- А как го реши?
- Не го реших аз. Така се случи. Посещавах различни курсове по йога, взех посвещение при Шибендо Вахири  и тогава той ми даде духовно име:  Нирмал – означава Чистота. На следващия ден моя близка ми каза: „Ники, знаеш ли, че много хубаво обясняваш нещата. Искаш ли да започнеш ти да водиш курс по йога, а ние ще идваме с мои приятелки...“ Съгласих се и така започнах. Никога не съм си го поставял за цел или нещо подобно.

- С какво те плени йога?
- Учението на йогите е озаряващо и обяснява много неща, които официалната идеология при социализма, материалистическата марксистка идеология, не можеше или не искаше да обясни, или подминаваше. 

Например учението на йогите говори за нещо, което всеки човек е открил непосредствено от личния си опит: това е, че имаме психическа енергия. Тя има количествени измерения и в един момент свършва. Тогава се изморяваш, грохваш. Усещаш също така, че тази психическа енергия е с различно качество: понякога е на високо ниво и работи страхотно, друг път е на ниско ниво. Това знание за психическата енергия го няма в западната наука, не се говори за нея, въпреки че всеки я усеща от личен опит. Това е ключово, базово понятие в учението на йогите. 

От знанията, които имаме, също така не става ясно защо древните цивилизации са оставили такива грандиозни мегалитни постройки, съоръжения, които ги има по целия свят: като египетските пирамиди, като Мохенджо Даро и Елора в Индия, грандиозния храм, като пирамидите в Босна. Откъде са се появили, след като хората в древността са били примитивни? Защо сега не могат да построят нито една пирамида? Японски инженери са се опитвали със съвременни технологии да построят умален модел на Хеопсовата пирамида. Пълен провал. Нещо не е наред в знанията, които имаме... А ведическото знание е много по-изчерпателно, точно, задълбочено, отговаря на много повече въпроси.
 
Вярвате ли, че всичко се е случило по случайност?! Това е заклинанието на съвременната официална доктрина: животът възниква по случайност, от съчетание на химични елементи... Но в нито една лаборатория не е създаден жив организъм. Ясно е, че животът има друг източник, че не произлиза от съчетаване на мъртви материални неща. Външни фактори, духал вятър, това-онова, зародил е живота в океана, първо едноклетъчни организми, после многоклетъчни... и изведнъж някакви риби решили да изпълзят на сушата и така станал животът... Пълни глупости. Атеистичната, материалистична доктрина е измишльотина, създадена с идеологическа цел: промиване на мозъците на хората и блокиране на висшите им способности, висшите им цели, висшите им идеали. Ако човек няма висш идеал, той се интересува само от материалното и става силно зависим от управляващите, от тези, които го манипулират и дресират. Това е. 

Тъжното е, че човекът, който е отраснал в културната среда на нашата цивилизация, има избор между две неща. От една страна - атеизмът и материализмът, които са залегнали в официалната доктрина и в образователната система. А от друга страна е религията с доста средновековен оттенък, която ни обяснява, че познанието е греховно, че е първородният грях, и те нарича „раб Божий“. Само че Иисус Христос не е наричал хората „раб Божий“, той казва молитвата „Отче наш“, което означава, че той счита Бог за отец на всички хора, не само на него... И ние сме синове Божии, а не раби Божии. Виждате ли как се подменя знанието в религията?! Обратно на това ведическата култура и духовност ти казват, че знанието е свещено и техните свещени книги се казват веди, което означава Знание. 


- Напоследък се появиха доста духовни школи.
- Така е, защото много хора имат стремеж, търсят духовно знание.

- Колко от тях са истински?
- За съжаление, не много. Колко от тях помагат на човек да разгърне вътрешния си потенциал? Това някак си го пропускат. Иначе учат на позитивно мислене и на различни ритуали за сбъдване на желания... А това не е нищо друго освен насърчаване на алчността. Обратно на това истинските духовни учения казват на човек да се освободи от огромната част от своите желания, да види тяхната безсмисленост, излишност, да изпепели желанията си - това е учението на Буда, а не да култивира и да усилва желанията си, което го прави роб на материята, на другите хора и на какво ли не.

- Но защо не приемаш позитивното мислене?
- Защото това е все едно да си сложиш розови очила. Негативното мислене са тъмни очила. Най-добре е човек да махне каквито и да било очила и да види нещата такива, каквито са. На нас ни трябва реално мислене, а не тенденциозно, изкривено,  позитивно-негативно мислене. Човек, когато решава някакъв проблем, трябва да види и най-лошата възможност, която може да стане; трябва да може да види нещата от всички страни, а не да отреже част от спектъра си...

Но това, което най-силно изкривява нашето съзнание, ще го повторя отново - е отсъствието на духовен идеал или по-висши ценности. Ведическото учение в системата йога има ясна висша ценност, тя се нарича дарма, това е универсалният природен закон, това е равновесието на силите във Вселената, благодарение на което съществува слънчевата система, благодарение на което съществуват атомите, благодарение на което съществуват всички неща. Дарма е космическата хармония. Във ведическото учение това е висша ценност, това е най-важното. Тази космическа хармония, при малко старание, се проявява като наша вътрешна хармония. Нещо да сме чували за космическа хармония? Нещо да сме чували за вътрешна хармония? Нас ни учат, замърсяват ни съзнанието с култа към материални неща, към глупости и към его.

- Да, от малки да се конкурираме...
- Кой ще получи шестица, кой ще изрита другия, кой ще е първи и ще избута другия. Какво учим за сътрудничество, за състраданието, взаимопомощта и любовта? За дарма, т.е. за закона на хармонията? Нищо не учим. А нарушаването на този закон според  ведическото учение води до последици за самия нарушител. Това се нарича карма. Означава, че всичко се връща на този свят. И това всеки го е забелязал под една или друга форма върху себе си. Какво ни учат за карма? Нищо не ни учат. Напротив, на нас ни се показва ежедневно, че всичко е безнаказано. Кредитната система проповядва, че можеш да вземеш някакви пари, пък после ще ги връщаш, т.е. можеш да бъдеш безотговорен, защото по-важното е да бъдеш потребител. Нас ни подготвят за потребители, да бъдем слуги, учат ни на паразитизъм... Според ведическото учение има четири вида хора, с четири основни нагласи на ума и много междинни варианти. Тази древна социална система се нарича „Варнашрама“. Впоследствие тя деградира в съвременния строй в Индия, където кастите се унаследяват. Но в древността не е било така, имало е тестова система за влизането в отделна варна (социална група) в зависимост от нагласите на ума. Та, има четири типа хора, от които произлизат четирите касти, най-общо казано. Хората, които възприемат живота като консумация, са шудрите, най-низшата социална група. За тях животът е колкото може да се изяде, колкото може да се изпие, какви пари да се изкарат, колко къщи, въобще материални неща, да се натрупат. Звучи ли ви познато? Вторият вид хора възприемат живота като печалба или загуба, това са търговците. Това е втората каста, която също спада към низшите в древния свят. Именно тази втора каста е доминираща в момента, тя е управляваща. Третият вид хора възприемат живота като борба, като битка, война. Това са шатриите, воинската каста, по-висшата каста. Да не ги бъркаме с онези хора, които се смятат за жертви, те са към шудрите. При шатриите може да има по-висши ценности, да има идеал, те могат да отстояват кауза. Четвъртата, най-висшата каста, това са тези, които възприемат живота не като търговия, не като консумация, не като война, а като игра. Те могат да станат каквито си искат, но винаги възприемат живота като игра.

- Как можем да достигнем до това ниво на съзнание, че всичко да ни се струва игра?
- Един от пътищата е с йога. Тя може да те научи да бъдеш господар: да управляваш вътрешния си свят, да почистваш съзнанието си, да възкръсваш от пепелта, ако бъдеш изпепелен; да летиш и да светиш. Да можеш въпреки външните обстоятелства – тревоги, кахъри, проблеми, които имаме и винаги ще имаме, да не те смачкат, да не те подгънат, да не те направят роб; да можеш да бъдеш чист, а животът ти да бъде смислен и интересен. Това е голямото знание. Човек, който е имал големи страдания, много лесно може да се подхлъзне, да стане жертва на мрака. Как да противостоим на мрака, това е едно от най-важните ни изпитания в този живот според ведическото учение. Между другото, на това ни учи и Иисус Христос, това са едни от основните му слова: „И нека светлината свети във вас и мракът да не ви обземе.“ Същото го казва и Буда, това е духовно знание, универсално. Буда казва: „Много по-добре е да запазиш своята мъничка светлина, отколкото да проклинаш мрака“. За да може човек да го направи, това става не само чрез силата на волята или чрез някакво самоизваждане като барон Мюнхаузен - от блатото за косите, а става чрез методика, чрез система, чрез техники. Много е лесно да станеш депресар и нещастник. Нужно е да срещнеш 2-3 предателства, няколко нещастия в живота си и край, това е положението. Огромен брой хора точно така стават слуги на мрака, защото го срещат и не са подготвени да му противодействат.

- А вярно ли е, че в древни ведически текстове пише за летателни апарати и полети в Космоса?
- Да. През 1903 г. братя Райт създават първия самолет, който преди това е бил измислен от Циолковски, и тогава се появява думата „самолет“, защото вече има такъв апарат. В Индия обаче няма нужда да се измисля тази дума, тъй като тя съществува от много древни времена! Древни текстове описват летателни апарати от най-различен порядък: такива, които могат да летят като самолети във въздуха; такива, които могат да се движат под водата; такива, които могат да се движат в слънчевата система, и т.н. Описват се неща, които звучат като съвременна научна фантастика. Казвам съвременна, защото фантастиката от XIX век не използва понятието „самолет“, то не съществува, толкова фантастично им се е струвало и на Жул Верн, и на Хърбърт Уелс, машина, която да лети и да е по-тежка от въздуха... Жул Верн обикаля света с балон в неговия роман.

Тези древни индийски текстове звучат като фантастика от сега. А те са от хилядолетия преди новата ера. Например един много древен индийски текст - „Рамаяна”, който е доста по-древен от „Махабхарата“, описва как демонично същество, което е и главният отрицателен персонаж, Раван Асура, притежава летяща машина, която лети безшумно, може да преминава в други светове, в други измерения, и впоследствие Рама, който го побеждава в сражение, наследява тази машина. 

В „Махабхарата“ се описва една страховита война между две династии и как принц Арджуна, който е един от главните герои, след победата над противниците получава от своя баща, който е едно от висшите божества, подарък - вимана, с която може да лети до различни светове и да пътешества до неговия свят. Там се описват междупланетни, междузвездни пътувания. 

Сега казваме, че това е фантазия, че тази примитивна цивилизация от кравари, както са си пасели добитъка са си фантазирали космически кораби. Не само това, те са фантазирали даже и теорията за относителността на Айнщайн. Защото в древноиндийски текст се описва как един цар искал да омъжи дъщеря си, но тъй като имала няколко кандидати, решил да се допита до самия Брама кого да избере. Качил се на своята летяща колесница – вимана, явно паркирана в задния двор на двореца, и отлетял в царството Брахмалока. Там Брама го посрещнал, седнали, хапнали, пийнали и той казал: „Искам ти, като мъдрец, виждащ всичко, създател на света, да ми кажеш кой от тези принцове е най-подходящ за съпруг на моята дъщеря?“. А Брама му отговорил:  „Не знаеш ли, че докато пътешестваше между световете, от твоя свят до моя, за теб минават часове, а за хората от твоя свят са минали столетия.” Това е Общата теория на относителността. След това му казва: „А сега, докато пребиваваш тук, в моя свят, времето тече по един начин, много по-бавно, отколкото времето в твоя свят“. Това пък е Специалната теория на относителността, където в различните системи времето тече по различен начин. Т.е. под формата на приказка, легенда се описва учение, открито в ХХ век от Айнщайн, най-голямото откритие във физиката през миналия век, теорията за относителността, преразказана като за деца. Е, тези кравари наистина са били големи фантазьори!... Очевидно тези текстове са остатък от една древна, много развита цивилизация, която е имала нашите познания със сигурност плюс още други, много по-големи. 

Изпратен да разклати масите, да предизвика събитията, да създаде бъдещето! Събития

Изпратен да разклати масите, да предизвика събитията, да създаде бъдещето!

170 г. от рождението на Иван Вазов. Нека си спомним думите му за Левски.

Легендата Алекс Орбито отиде при Бог Събития

Легендата Алекс Орбито отиде при Бог

В понеделник, 20 юли от 19 ч, се организира виртуална среща в негова памет

Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest Събития

Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest

Събитието е на 3 и 4 юли на столичния стадион „Юнак“

Честит Еньовден! Събития

Честит Еньовден!

Билките, които наберете днес, ще са силно лековити

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19 Събития

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19

Международната организация инициира манифест с пет искания към политиците, който набира подкрепа сред гражданския сектор

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя! Събития

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя!

Той дава сърце и душа в прочита им, но се нуждае и от минимални средства

В многоточието Събития

В многоточието

Разгледай света на илюстраторката Вичи Йорданова от 1 до 15 юни

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове Събития

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове

Шведският аутдор специалист стартира онлайн трекинг събитие Fjällräven Classic TV

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Събития

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Нека се преклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и всички други просветители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници

Днес е международният ден на танца Събития

Днес е международният ден на танца

Той руши политически, културни и етнически бариери

Примата на българската естрада днес навършва 81 години! Събития

Примата на българската естрада днес навършва 81 години!

Тя няма намерение да слиза от сцената - тази година предстои ново нейно турне

Днес е световният ден на книгата и авторското право Събития

Днес е световният ден на книгата и авторското право

Какъв по-чудесен повод да (пре)открием удоволствието от четенето

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор Събития

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор

900 000 дръвчета са посадени този сезон по проекта Гората.бг