Събития

5 лесни стратегии, с които винаги ще сте в хармония със себе си

Преодолейте основните проблеми на заетия човек

5 лесни стратегии, с които винаги ще сте в хармония със себе си
Работите ли в динамична среда, в която напрежението и стреса са неизбежна част от ежедневието? Често ли ви се струва, че усилията, които полагате, ви костват прекалено много в личен аспект? Мечтаете ли да захвърлите всичко и коренно да промените сферата си на дейност?

Ако сте отговорили с „да“ на някой от горните въпроси, то знайте, че не сте сами. Все повече хора от корпоративната среда искат да правят нещо различно, защото чувстват, че мястото им вече не е там. Те добре познават проблемите, свързани с динамичния свят на бизнеса – стрес, напрежение, наближаващ краен срок, конфликти с колегите или ситуации, върху които нямат контрол. В резултат на натовареното си професионално ежедневие са постоянно изморени, изнервени и непродуктивни, отношенията им със семейството и колегите се влошават, избухват лесно или се отдръпват от партньора и се затварят в себе си. 

Ако и вие сте в подобна ситуация, преживели сте моменти, когато ви се е искало да захвърлите всичко и да потърсите ново поприще, знайте, че това невинаги е добра идея. За щастие има и друг път.

Важно е преди генерално да променим фокуса си, да се опитаме да нанесем корекции в ежедневните си навици и привички, за да балансираме професионалния и личния си живот. Не е тайна, че решенията, които вземаме притиснати от стреса и обстоятелствата рядко са добри. 

Затова ви предлагаме пет различни стратегии, които могат да ви помогнат да постигнете по-добра хармония със себе си и околните. 

Не се плашете от стреса: Той е неизбежна част от живота на всеки от нас. Повечето хора свързват стреса само с негативи, но той има и много полезна страна. Стресът е този, който ни провокира да дадем най-доброто от себе си, за да успеем в трудни ситуации. 

Осемгодишно мащабно американско проучване* разделя участниците на четири групи според две характеристики – дали живеят под стрес или не, както и дали смятат стреса за опасен за здравето и живота, или не. 

Резултатите са изненадващи. Когато се анализират резултатите от изследването, се оказва, че най-висока е смъртността в групата, която е заявила, че живее под стрес и смята това за опасно. Най-ниската смъртност има в групата с участници, които са заявили, че живеят под стрес, но не намират това за опасно. Дотук нищо впечатляващо, но изненадата идва, когато става ясно, че дори в групата, която докладва, че не живее под стрес, смъртността е по-висока. 
Това неминуемо води до заключението, че не толкова стресът сам по себе си, а убеждението, че той е опасен причинява здравословни проблеми и дори смърт. 

Защо е важно това? Защото ако приемем, че стресът е неизменна част от живота на всеки от нас, особено когато се е посветил на кариера и професионален успех, можем да използваме този допълнителен енергиен стимул, за да постигаме важните за нас неща. Трябва обаче да полагаме достатъчно грижи, за да се разтоварим физически и психически през другото време и следващите редове ще ви покажат как. 

Движете се: Често, улисани в натовареното ежедневие, забравяме, че човекът е едно цяло от дух и материя, ум и физическо тяло. Когато сме притиснати от приближаващия се срок на проекта, по който работим, е лесно да забравим за потребностите от движение на физическото тяло и работим (умствено) до изнемога. 

В динамиката на корпоративния свят, когато се стремим да се изкачваме нагоре по стълбицата на успеха, започваме да боготворим ума и оглушаваме за нуждите на неговата физическа обвивка. Така пропускаме най-важното – пропускаме, че колкото по-активно е тялото, толкова по-пълноценен е умът. Когато се движим, ние физически се отърсваме от стреса, подпомагаме производството на хормона на растежа и отделяме повече хормоните на щастието. Така движението ни прави щастливи и изпразва главата ни от неприятни нефункционални мисли и намерения. Ако искате мисълта ви да е ясна, а решенията навременни и адекватни, движете се достатъчно.  

През последните две-три десетилетия на бурен технологичен и социален растеж загубихме едно много основно нещо – умението да създаваме нещо с ръцете си. За поколението на нашите родители и поколенията преди тях, владеенето на ръчни умения (като различни форми на ръкоделие, майсторене на нещо, занаяти, дори градинарство) са били съществена част от ежедневните практики. Спомням си как баба ми не сядаше без плетка в ръка, независимо с колко време за почивка разполагаше. Това да можеш и да направиш нещо сам не се приемаше като кой знае какво умение, особено пък като хоби. То беше част от живота. 

С годините и промяната на света голяма част от тези умения се позагубиха, но добрата новина, е че те отново се завръщат. Или естествената човешка потребност да създаваш нещо с ръцете отново взема превес. Така все повече хора се обръщат към старите занаяти и други позабравени умения като към хоби, което им помага да се разтоварят от работното напрежение. 

Ако все още не сте открили своето интересно хоби, потърсете го още днес. Ако не знаете откъде да започнете, върнете се към нещата, които обичахте да правите като дете. Това винаги е добро начало. 

Помнете, че фините моторни движения, включени във всяка форма на прецизна работа – ръкоделие, майсторене, сглобяване на макети и други, са пряко свързани с хармонична работа на мозъка, като по този начин намаляват тревожността и увеличават чувството за щастие. Удоволствието да видите завършено нещо, създадено от вас самите, е допълнителен бонус. Намерете време съзнателно да излезете от обичайната си рутина и направете нещо различно. 

Ако работата ви е сериозна, идете на танци, на курс по рисуване, запишете се на групова практика, опитайте нещо ново, което ще ви провокира да използвате по-ефективно друга част на мозъка си. Ако работите „сериозни“ неща като финанси, програмиране, инженерни дейности, използвате повече лявата си половина на мозъка. Креативните дейности ще ви помогнат да отприщите и своята изобретателна страна, криеща се в дясната половина на мозъка ви. Тогава ще се чувствате по-удовлетворени, по-спокойни и ще постигате повече. 

Поне веднъж на две седмици излезте сред природата без телефон и план. Разходете се в планината, гората или на някое по-спокойно място. Времето, прекарано навън е изключително зареждащо, стига да си позволите съзнателно да се изключите от ежедневието. 

Стигнете до тялото си: Независимо дали си даваме съзнателна сметка за това или не, напрежението и негативните емоции се трупат в тялото. Това се усеща по стягането и болката в гърба, повърхностното дишане, стягането в гърдите и други не толкова ясно различими симптоми. Много от заетите хора са свикнали да пренебрегват тези симптоми и ги отдават на физическата умора, възрастта или заседналия начин на живот. Ако беше така, достатъчно количество сън и редовната физическа активност щяха бързо да помогнат за преодоляване на състоянието. 

Но когато енергийната система на тялото е затлачена от неразрешени вътрешни конфликти, емоционални блокажи и други пречки, имаме нужда от по-сериозни мерки. 

Тогава е необходимо да въздействаме директно върху енергията в тялото, за да улесним нейното свободно протичане с някой от методите от енергийната психология, които работят директно с тялото. Един от тези методи са техниките за емоционална свобода (ТЕС). 

Сред разнообразието от способи на енергийната психология, ТЕС е най-лесният за научаване и прилагане, дори и самостоятелно. Все повече научни изследвания показват големите му ползи при тревожност, страх или фобия, загуба на мотивация, проблеми с теглото и храненето, безсъние, посттравматично стресово разстройство и много други. 

Можете да прилагате ТЕС навсякъде и по всяко време, като за това са ви необходими само няколко минути. Самата практика е елементарна – представлява потупване с върха на пръстите по десетина акупунктурни точки, разположени върху главата, горната част на торса и пръстите на ръцете.

Ако потупвате сутрин, докато си пиете кафето, ще се настроите за продуктивен и ефективен ден. 

Ако изберете да го правите вечер, ще разтоварите натрупаното напрежение и ще можете да се отпуснете преди сън. 
Повече за ТЕС и как той може да ви бъде полезен в личен и професионален план, за да преодолеете неприятни проблеми, с които се сблъсквате в ежедневието си, ще намерите на www.enepsy.bg

Читателите на „Списание 8“ могат да се възползват от 20% отстъпка с код SPISANIE8. 

Гергана Радович
Холистичен терапевт и сертифициран преподавател по ТЕС 

Източници: 
*Keller, A., Litzelman, K., Wisk, L. E., Maddox, T., Cheng, E. R., Creswell, P. D., & Witt, W. P. (2012). Does the Perception that Stress Affects Health Matter? The Association with Health and Mortality. Health Psychology : Official Journal of the Division of Health Psychology, American Psychological Association, 31(5), 677–684. http://doi.org/10.1037/a0026743


Премиера на първите три книги от „Приказки за Юнаци и злодеи” Събития

Премиера на първите три книги от „Приказки за Юнаци и злодеи"

В създаването им участват над двадесет български автори

Остават само няколко места за срещата-разговор с Мила Бучели Събития

Остават само няколко места за срещата-разговор с Мила Бучели

За читателите на Списание 8 – отстъпка! Прочетете и откъс от книгата й „Какво откри Буда”.

Роди се бебе на варненските делфини Кимбо и Доли Събития

Роди се бебе на варненските делфини Кимбо и Доли

Името на сладура ще се избира чрез конкурс

Благовещение на Пресвета Богородица Събития

Благовещение на Пресвета Богородица

Ангелът влезе при нея и рече: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените."

Какво откри Буда? Събития

Какво откри Буда?

Посетете събитието на ангела Мила, ако търсите себе си и щастието

Подарете си неповторим портрет от Гаро Кешишян Събития

Подарете си неповторим портрет от Гаро Кешишян

От 20-и до 26-и март имате възможност да застанете пред обектива на прочутия фотограф

На 5 април в София стартира безплатен курс по Паневритмия Събития

На 5 април в София стартира безплатен курс по Паневритмия

Ще се провежда всеки петък от 18 до 20 ч. в хотел „Европа”

Лиз Бурбо: Земята е едно голямо училище по любов Събития

Лиз Бурбо: Земята е едно голямо училище по любов

Слушай своето тяло - твоя най-голям приятел

Уникалните шведски раници KÅNKEN и в България Събития

Уникалните шведски раници KÅNKEN и в България

Колко от нас носят произведение на изкуството всеки ден на гърба си?

Паневритмията – здраве и подмладяване Събития

Паневритмията – здраве и подмладяване

В приказния свят на танца и игрите.

Tайнствената съдба на една от най-популярните български писателки преди 1944 г. Събития

Tайнствената съдба на една от най-популярните български писателки преди 1944 г.

Премиера на най-новия роман на Боряна Дукова „Извън редовете”

В Заешката дупка на реалността Събития

В Заешката дупка на реалността

Сборникът разкази „По пътя към...“ на Георги Атанасов

На 18 март е премиерата на „Формулата на Тео” Събития

На 18 март е премиерата на „Формулата на Тео”

Уникален документален филм за Теодосий Теодосиев, създаващ таланти в областта на физиката

Честит осми март! Събития

Честит осми март!

Нека днес не забравяме едно простичко нещо

#steniskanabala предизвиква Випуск 2019 да е най-активен и щедър от всички досега Събития

#steniskanabala предизвиква Випуск 2019 да е най-активен и щедър от всички досега

Шести пореден сезон на дарителската кампания за образованието във ВУЗ на абитуриенти без родители

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес е един най-истинските, чисти и светли български празници

*