СъбитияСтанислава Цветкова / 15 февруари 2019

Да се справим с ограничаващите вярвания в живота си

Техника за емоционална свобода ни помага да се справим с негативните повтарящи се модели

На снимката: Гергана Радович
На снимката: Гергана Радович
Гергана Радович е  холистичен терапевт и има 15 години опит в сферата на авиационното инженерство. Работейки отговорна работа в толкова стресова среда, тя открива, че един от основните проблеми на днешния човек е некачественият сън и в момента работи по книга-ръководство за съня – „По-добър сън, по-добър живот“, за да покаже, че всеки може да постигне пълноценен и качествен сън чрез ТЕС. Днес Гергана е и преподавател към БАРЕП и организира специализирани семинари за желаещи да усвоят ТЕС професионално, както и общозначими събития, насочени към широката публика за справяне с проблеми от различно естество. Специалист е също и по американската Ти-Тап гимнастика, полезна за всеки, но особено подходяща за хора, прекарващи деня на бюро и страдащи от болки в гърба, раменете и коленете, както и за тези, които страдат от обездвижване или различни хронични проблеми – ревматоидни, автоимунни и други. Срещнахме се с нея, за да ни разкаже повече за техниките за емоционална свобода.


- Здравей, Гери! Ти си холистичен терапевт и преподавател по ТЕС (техники за емоционална свобода). Как се случи да се занимаваш с това?

- За този метод научих, когато бях в етап от живота си, в който имах нужда да се раздвижа, имах нужда да се храня по-добре и като цяло да се чувствам по-добре в тялото си. Проблемът беше, че не знаех от къде да започна. И случайно ми попадна информация за ТЕС. Много ясно си спомням, че видях едно видео в социалните мрежи, споделено от моя позната. Първоначално ми се видя малко смешно, защото техниката представлява едно леко потупване с върха на пръстите по определени части на главата. Но реших да пробвам, въпреки тогавашните ми съмнения. Усещах болка в тялото си, нямах под ръка обезболяващо и реших, че нищо не губя да опитам. Започнах да се потупвам, следвайки указанията във видеото, като през цялото време се подсмихвах, беше ми смешно. Направих няколко рунда потупване само, а с изненада 2 часа  по-късно си дадох сметка, че мен вече не ме боли. Аз дори не бях разбрала, кога дискомфортът си беше отишъл. Това ме накара да потърся повече информация. 

- От къде произлиза методът?

- ТЕС e създадена от американския инженер Гари Крейг през 90-те години на 20 век, но самата техника обединява най-доброто от Изтока и Запада, поне за мен. Използва познати в акупунктурни точки в съчетания със знанието за енергията, която тече в тялото. И в същото време показва как съвременният зает човек, може да използва тази техника, за да постигне равновесие. 

- За какво друго може да се използва освен за премахване на физическа болка?

- Това е най-основното, защото премахването на болката е ясен индикатор, че техниката работи. Но всъщност ТЕС може да се приложи върху всяка сфера, в която чувстваме емоционален дискомфорт. Например, когато човек е ядосан, може да се потупа и да се успокои. Ако ни предстои важна среща или работен ангажимент, може да се използва, за да се фокусираме по-добре и да изчистим своите страхове, като запазим вдъхновение. ТЕС помага дори и да подобрим личните си взаимоотношения. За мен един от най-срещаните проблеми в обществото ни е неправилният начин, по който комуникираме с околните. Всеки от нас има свои убеждения и очаквания, а те ни пречат. Благодарение на тази лесна техника, ние можем да си позволим да покажем най-доброто от нас и да изчистим своите емоционални блокажи. 

- Кое е първото, което трябва да изпълним, преди да почнем да практикуваме?

- За да е успешна една ТЕС практика, най-важното е да успеем да дефинираме емоцията. Ако говорим за взаимоотношения, тя може да бъде „чувствам се неразбран” или „чувствам се неоценен”. Ако е за физическа болка – там отговорът е ясен. 

-А как точно ни помага?

- В един момент усещаме как проблемът губи своята сила или просто по естествен път се променя нашият мироглед върху дадената проблемна ситуация. Ценното за мен е, че ние не променяме отношението на другия върху нас. Ние променяме себе си, работим със себе си. Ние всички сме енергийни същества, комуникираме чрез определени вибрации и обмен на енергия. И когато един човек промени своята енергия към по-положителна, тя се променя в цялото поле около него и за хората около него. 

- А какви са най-сериозните проблеми, които срещаш при своята практика като терапевт?

- Прави ми впечатление, че един от най-честите проблемите напоследък, е този със съня. Само че за мен основният проблем е, че много успешни, мотивирани и можещи хора приемат, че е нормално да не спят достатъчно. А основната причина за това е по-скоро, че те вечер не могат да изключат ума си. За това техниката е много подходяща в тези случаи, когато тялото чувства умора, но мозъкът продължава да работи на пълни обороти, да премисля случилото се през деня, да мисли за предстоящи ангажименти и работа. Трябва да можем да изключваме съзнанието си от ежедневните грижи. От моята практика наблюдавам и хората, които имат определени хронични заболявания. Те идват заедно с широк друг спектър  от емоции, най-вече страх. А той също се повлиява много добре и дори напълно изчезва, благодарение на метода. Голям брой хора идват и заради проблем с комуникацията. И ми прави впечатление, че когато тези хора малко разтоварят негативните си усещания спрямо околните в контролирана среда, след това у дома общуват по по-лесен начин с останалите. Това важи както за отношенията родители-деца, така и за отношенията мъж-жена. 
 
Ако искате ефективно да се справите с безсънието и други наболели проблеми в живота си, станете част от практическия семинар „Енергийната психология – мост между два свята“ на 23 февруари в хотел Хемус. Читателите на Списание 8 могат да се възползват от 20% отстъпка от цената на билетите с код SPISANIE8. 

Може да вземете вашите билети още сега: https://bit.ly/2WhPlTK

Програма на събитието:


Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове Събития

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове

Шведският аутдор специалист стартира онлайн трекинг събитие Fjällräven Classic TV

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Събития

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Нека се преклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и всички други просветители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници

Днес е международният ден на танца Събития

Днес е международният ден на танца

Той руши политически, културни и етнически бариери

Примата на българската естрада днес навършва 81 години! Събития

Примата на българската естрада днес навършва 81 години!

Тя няма намерение да слиза от сцената - тази година предстои ново нейно турне

Днес е световният ден на книгата и авторското право Събития

Днес е световният ден на книгата и авторското право

Какъв по-чудесен повод да (пре)открием удоволствието от четенето

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор Събития

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор

900 000 дръвчета са посадени този сезон по проекта Гората.бг

Щом любов нямам, нищо не съм Събития

Щом любов нямам, нищо не съм

Първо послание на свети апостол Павел до коринтяните

БАН подарява достъп до безценно културно наследство Събития

БАН подарява достъп до безценно културно наследство

Имате онлайн достъп до изложби, библиотеки, научни трудове, музеи и филми

„Включи се и ти!“ Събития

„Включи се и ти!“

Стартира информационна кампания по повод 17 април - Световния ден на хемофилията

Медитирайте всеки ден с Патрик Сан Франческо Събития

Медитирайте всеки ден с Патрик Сан Франческо

Известният енергиен лечител ще свързва участници от цял свят със специална нишка

Днес е международният ден на щастието! Събития

Днес е международният ден на щастието!

Усмихвайте се дори и в трудните моменти

Пребиха главния редактор на „168 часа Събития

Пребиха главния редактор на „168 часа

Нападението над Слави Ангелов не е било с цел грабеж