Събития18 март 2019

Уникалните шведски раници KÅNKEN и в България

Колко от нас носят произведение на изкуството всеки ден на гърба си?

 
Накъдето и да се обърне човек, ще види превил се под тежестта на раницата си ученик. Едва напоследък у нас този проблем започна да се обсъжда открито и започна търсенето на решение, но засега сме на етапа – „всеки да се спасява поединично”.

В Швеция обаче намират решение още преди повече от 40 години, когато през 1978 г. се появява раницата KÅNKEN на марката FJÄLLRÄVEN. Тя е голяма колкото две папки формат А4 и е удачна за ползване и от възрастни. Издръжливостта й се дължи на здравата водоустойчива материя Vinylon F, а презрамките са изработени от дълго парче плат, свързано със задната дръжка, което допринася допълнително за изключителната здравина на раницата.

Но това далеч не е всичко – през 2016 г. Шведската асоциация на изкуствата и занаятите признава раниците за произведение на изкуството.

Днес FJÄLLRÄVEN предлагат раниците KÅNKEN в голямо разнообразие от модели, цветове и размери. Вписват се идеално в нашето ежедневие, което ги прави силно търсени и предпочитани. В тях може да носите от важни документи до кутии за сандвичи.
С течение на годините марката придобива легендарен статут и се сдобива с много верни поддръжници, които декорират допълнително раниците със стикери, кръпки, кабърчета и се снимат със тях, споделяйки изображенията в социалните мрежи.

Сега KÅNKEN предлага над 50 цветни комбинации от раници, в различни размери и материали (включително RE-KÅNKEN модели, изработени от рециклирани пластмасови бутилки), без това да променя формата и изчистения им дизайн, на които се дължи глобалният успех на KÅNKEN.

В стремежа си винаги да предлагат нещо изключително и иновативно FJÄLLRÄVEN стартира колаборация с двама шведски художници и резултатът е KÅNKEN ART. Сесилия Хейккила (Cecilia Heikkilä) и Ерик Оловссон (Erik Olovsson) бяха избрани да създадат уникални щампи, символизиращи тяхната лична връзка с природата, съчетана със закачливостта на KÅNKEN.


Сесилия Хейккила е графичен дизайнер, който наред с други неща, пише и илюстрира детски книги. Природата и животните са синоним на нейната работа, а дизайнът й  „Приказка“ е повлиян предимно от скандинавската природа. „За мен гората и природата са места, свързани с непредсказуемостта и съвпадението по един опасен, но и красив начин. Но аз вярвам, че колкото повече се доближаваме до природата, толкова повече искаме да я опазим. Това вдъхнови моя модел за KÅNKEN ART” споделя Сесилия.

Ерик Оловссон в сферата на продуктовия и графичния дизайн. Той ръководи собствено дизайн студио в Стокхолм, и винаги търси интуитивна и експериментална отправна точка за своите проекти.„Когато FJÄLLRÄVEN ме поканиха за съвместен проект, веднага се съгласих. Винаги съм обичал FJÄLLRÄVEN и съм горд и щастлив да съм част от проекта”, казва той.

 „От години KÅNKEN се използва като платно за рисуване  от много от феновете ни“ обяснява Хенрик Андерсън, началник на отдел „Иновации и дизайн“ във FJÄLLRÄVEN. „Вдъхновени от това, решихме да представим раници KÅNKEN с оригиналното изкуство от някои от любимите ни творби. Това прави KÅNKEN още по-интересни и сме щастливи да ги обвържем с инициативата „Арктическа лисица.“

Инициативата „Арктическа лисица“ служи за платформа за нови проекти и иновативни идеи в помощ на опазването на околната среда и вдъхновяването на повече хора да прекарват време сред природата.
Всеки може да кандидатства с проект, чието финансирането се решава от жури и от публична система за гласуване, и  се основава на продажбите на съответните продукти. Целта е повече хора да се ангажират с проблемите на околната среда и да се реализират проекти, които могат да постигнат значима промяна навсякъде по света.

Всяка раница е израз на креативност. Нещо повече, всяка раница отдава дължимото на природата чрез инициативата „Арктическа лисица“. Първите продукти в подкрепа на новата инициатива, ще бъдат три специални модела раници KÅNKEN – две с уникален дизайн на художници, и трета - с много цветни детайли.

Раниците от колекцията може да закупите от новия магазин на FJÄLLRÄVEN в шопинг център The Mall (ниво партер), който ще отвори врати на 30-и март.
Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове Събития

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове

Шведският аутдор специалист стартира онлайн трекинг събитие Fjällräven Classic TV

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Събития

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Нека се преклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и всички други просветители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници

Днес е международният ден на танца Събития

Днес е международният ден на танца

Той руши политически, културни и етнически бариери

Примата на българската естрада днес навършва 81 години! Събития

Примата на българската естрада днес навършва 81 години!

Тя няма намерение да слиза от сцената - тази година предстои ново нейно турне

Днес е световният ден на книгата и авторското право Събития

Днес е световният ден на книгата и авторското право

Какъв по-чудесен повод да (пре)открием удоволствието от четенето

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор Събития

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор

900 000 дръвчета са посадени този сезон по проекта Гората.бг

Щом любов нямам, нищо не съм Събития

Щом любов нямам, нищо не съм

Първо послание на свети апостол Павел до коринтяните

БАН подарява достъп до безценно културно наследство Събития

БАН подарява достъп до безценно културно наследство

Имате онлайн достъп до изложби, библиотеки, научни трудове, музеи и филми

„Включи се и ти!“ Събития

„Включи се и ти!“

Стартира информационна кампания по повод 17 април - Световния ден на хемофилията

Медитирайте всеки ден с Патрик Сан Франческо Събития

Медитирайте всеки ден с Патрик Сан Франческо

Известният енергиен лечител ще свързва участници от цял свят със специална нишка

Днес е международният ден на щастието! Събития

Днес е международният ден на щастието!

Усмихвайте се дори и в трудните моменти

Пребиха главния редактор на „168 часа Събития

Пребиха главния редактор на „168 часа

Нападението над Слави Ангелов не е било с цел грабеж