Събития14 май 2019

Римски мозайки в Археологическия музей

Вижте прекрасни примери от България и Рим до 28 юли

Римски мозайки в Археологическия музей
От 16 май до 28 юли в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ при БАН) – срещу Президентството – могат да се видят изложбите „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" и „Усет за разкош: Римски мозайки от България".
Организатори са Италианският културен институт в България, НАИМ – БАН и Капитолийските музеи в Рим.

Изложбата „Цветни картини от Древен Рим: мозайки от Капитолийските музеи" представя фрагменти от 21 мозайки от Рим от І в. пр. Хр. до ІV в. сл. Хр., открити във втората половина на ХІХ и началото ХХ в. при изкопни работи в града. Наред с подовите мозайки от частни и обществени сгради са представени и стенни мозайки, характерни за района на Рим от императорската епоха. Сред експонатите са и примери, открити в гробници. Мозайките са изработени от кубчета от различни видове варовик и мрамор, и стъклена паста. Те дават идея за обстановката в домовете на богатите римляни, но също за възможностите и вкуса на представители на средната прослойка от римското общество. Най-впечатляващите от тях са открити във вили и градски градини на римската аристокрация.

Мозайките от Капитолийските музеи са съпътствани от постерната изложба "Усет за разкош: Римски мозайки от България", която показва едни от най-представителните римски мозайки от територията на България, датирани от втората половина на І в. сл. Хр. до около средата на V в. Те са разкрити при археологически разкопки в сгради в големите градски центрове от императорската епоха - Улпия Ескус, Марцианопол, Филипопол, Пауталия, Никополис ад Нестум, и в извънградски имения. Част от изложбата е фрагмент от мозаичния под на сграда от Августа Траяна, открита преди десет години при спасителни разкопки в Стара Загора, която представя спътници на Дионис, богът на възраждащата се природа, виното и опиянението. Мозайките представляват израз на възможностите и амбициите на римския провинциален елит, както и на стремежа им да следват водещите художествени тенденции на епохата по отношение на мозаечното изкуство.

Постерната изложба стана възможна благодарение на партньорската подкрепа на редица български музеи: РАМ Пловдив, РИМ Кюстендил, РИМ Монтана, РИМ Плевен, РИМ София, РИМ Стара Загора, Общински исторически музей Ивайловград и Музея на мозайките в Девня. Тя е част от честването на 150 годишнината на Българската академия на науките.
 
„Това събитие е израз на отличните двустранни отношения между Италия и България и на общите ценности, които нашите страни споделят,“ отбеляза Н.Пр. Стефано Балди и добави: „За мен е чест да представим тези уникални мозайки, които за първи път ще бъдат изложени извън Рим.“

„С паралелната изложба предлагаме на посетителите на Националния археологически музей възможността да се насладят на едни от най-големите художествени постижения в мозайките през вековете,“ сподели Христо Попов, директор на НАИМ при БАН.
Мозайка с многоцветни ромбове
края на I в. пр.Хр. – началото на I в. сл.Хр.
Снимка: фотоархив на Капитолийските музеи

Изработена от тесери зелена литомарга (гладък компактен тип каолин), розов и червен варовик, черно стъкло, мрамор бардильо (сив с тъмносиви жилки), мрамор паломбино (бял мрамор), серпентинов жад (зелен мрамор) и туф.
Открита през 1869 г. в Рим, на ул. „Сан Никола да Толентино“ на Квиринал, мозайката е изящно изработена от тесери с малки размери. Централното поле е оградено от две различни рамки с геометрични и стилизирани растителни орнаменти, едната на черен, другата на бял фон. В центъра е разположена изискана композиция от ромбове в четири контрастиращи цвята. Предполага се, че комплексът, в който е открита, е бил представителна сграда в градините на Салустий, римски историк и политик от I век пр. Хр. Качеството на намерените облицовки потвърждава хипотезата, че работите са били възложени от високопоставено лице, пряко свързани с желанията на Салустий.Многоцветна стенна мозайка с кораб и фар
Края на II – началото на III в.
Снимка: Дзено Колантони


Изработена от тесери от стъклена паста в различни цветове и от варовик.
На Квиринал се намирала и резиденцията на Клавдий Клавдиан – виден римлянин от африкански произход, заемал редица политически постове по времето на Септимий Север – в края на II и първите години на III в. сл. Хр. Великолепната стенна мозайка, изобразяваща кораб и фар украсявала помещение в богатия му дом. Открита е в Рим през 1876 г. при изкопни работи по „Виа Национале“, в градината на Палацо Роспильози Палавичини. Сцената на отплаване на кораб от пристанище е изобразена с голямо изящество и внимание към детайлите. Всички елементи на мозайката се характеризират с прецизност, като се започне от пристанището, което много учени определят като това на Александрия заради особената структура на фара и аркадите, които се отварят към кея. Отдясно се появява търговски кораб с платно, издуто от вятъра, и моряци, заети с различни дейности.Многоцветна мозайка, изобразяваща риболов 
II в.
Снимка: фотоархив на Капитолийските музеи

Изработена от тесери от различни видове мрамор и варовик, стъклена паста.
Намерена през 1875 г. в Рим, между улиците „Лабикана“ и „Мерулана“, близо до църквата „Санти Марчелино и Пиетро“.
На тази особено ценна мозайка, оформена от много малки тесери, е изобразена сцена на риболов. Двама голи мъже с тъмна кожа и мощна физика дърпат мрежите. Мускулатурата на телата им е добре подчертана от светлосенки чрез умелото съчетаване на полихромни тесери. Фрагментът е бил част от истинска мозаечна картина, монтирана върху керамична основа. Тя се изработвала отделно, след което била поставяна в средата на по-голяма мозайка, правена на място. Оскъдните данни за контекста на откриване не позволяват да се направи предположение за интерпретацията на сцената.Мозайка с дионисов тиас
3-та четвърт на IV век, вероятно по времето на император Юлиан Апостат (360 − 363 г.).
Снимка: Цветан Четъшки

Мозайката е открита през 2009 − 2011 г. при спасителни археологически проучвания в северната част на античния град Августа Траяна. Най-вероятно е украсявала приемната зала на жилищна сграда с няколко помещения, просторен вътрешен двор и басейн. В края на VI в. или началото на VII в. сградата е разрушена изцяло.
При изработката на мозайката са използвани разнообразни техники. Теселите са изработени от различни породи камък в седем цвята – бял и светлосив мрамор, травертин с тъмножълт цвят, керемиденочервен, бледорозов, зелен, сиво-син и черен камък и още 15 техни цветови нюанса.
Сцената се интерпретира като „Дионисово шествие“. Вероятно в неразкритата северна част от мозайката са били изобразени още две фигури. Шествието се предвожда от сатир, който във вдигнатата си лява ръка държи овчарска гега. Наметнат е с леопардова кожа, на главата си носи лавров венец. Двете женски фигури, които го следват, са с наведени към него глави. В ръцете си държат музикални инструменти. За момента сцената няма аналог.
Семинарите на д-р Рюдигер Далке имат силата да преобърнат живота ви Събития

Семинарите на д-р Рюдигер Далке имат силата да преобърнат живота ви

Големи отстъпки за сегашни и бъдещи абонати на Списание 8!

От 15 до 20 юли София трепти в ритъма на танца Събития

От 15 до 20 юли София трепти в ритъма на танца

Ансамбли от Казахстан, Мексико, Парагвай, Перу, Турция, Япония и България ще представят магията на фолклора

В България е патентована първата в света технология за добив на Браунов газ и минерали от Събития

В България е патентована първата в света технология за добив на Браунов газ и минерали от морска вода

На 17 юли ще се проведе уникална научна презентация на българското постижение

Заповядайте на вечерния семинар на тема „Мирът присъства“ Събития

Заповядайте на вечерния семинар на тема „Мирът присъства“

Заедно с Пътешественика Джон Мортън ще потърсим отговорите на въпроса: Какво е МИРА за теб?

Концерт на 110 чужденци на български език Събития

Концерт на 110 чужденци на български език

Хора от три континента ще пеят във Варна, Габрово и Пловдив по повод 155 г. от рождението на Учителя Петър Дънов

Започва набирането на проекти за 11-ото издание на „Избери, за да помогнеш“ Събития

Започва набирането на проекти за 11-ото издание на „Избери, за да помогнеш“

От началото на кампанията през 2009 г. Райфайзенбанк е подкрепила общо 257 каузи с близо 3 млн. лв.

Потомъкът на Росини Федерико Борландели с дебютен роман у нас Събития

Потомъкът на Росини Федерико Борландели с дебютен роман у нас

„Островът на черните скали” е напрегнат трилър за любовта, властта и дълга

Изложбата „Строежко“ отваря врати в Парк Мол Стара Загора Събития

Изложбата „Строежко“ отваря врати в Парк Мол Стара Загора

Входът за всички деца на възраст от 1 до 99 години е безплатен

Гинес обяви: Българка е с най-силния глас на планетата! Събития

Гинес обяви: Българка е с най-силния глас на планетата!

Народната певица Смиляна Захариева получи сертификат за силата на своя глас

Йога в НДК Събития

Йога в НДК

На 16 юни (неделя) входът е свободен

БРОД КЪМ ДУШАТА: Пътешествия на Силата Събития

БРОД КЪМ ДУШАТА: Пътешествия на Силата

Бране на билки, замесване на хляб с наричане, магията на трендафила, медитации и прана с Ивелина, Милена и Диляна

Днес е Световен ден на океаните Събития

Днес е Световен ден на океаните

Те са незаменими източници на живот, но прогнозите не са никак добри

Месец на децата в шоурумовете на Бултрако Моторс Събития

Месец на децата в шоурумовете на Бултрако Моторс

Велосипеди Astreco и други изненади ще получат малчуганите при покупка на Honda

Срещнете се със създателя на технологията ВедаПулс Събития

Срещнете се със създателя на технологията ВедаПулс

За първи път в България пристига създателят на технологията за пулсова диагностика ВедаПулс – д-р Олег Сорокин

Хилендарска чудотворна „Троеручица” вeче в град Враня Събития

Хилендарска чудотворна „Троеручица” вeче в град Враня

Фондация „Трейс за хората” дари светинята, за да обедини чрез духа българския и сръбския народ