Събития

FuckUp Sofia - Стягай се и пробвай пак!

Хора по света се качват на сцената, за да споделят най-големите си провали

Снимка: iStock
Снимка: iStock
Ще се осмелите ли да споделите неуспехите си пред публика? Може би това ще се случи в Щатите, но тук, в Европа, предпочитаме да пазим подобна информация под сурдинка, или в краен случай можем да я споделим с най-близките ни хора. Събитието FuckUp Nights прави точно обратното – дава възможност всички неудачи да видят бял свят пред многолюдна публика в опит да се разбие табуто за провала.

Присъедини се към Fuckup Nights Sofia!
Дата 18-ти юни (вторник)
Начало: 19:00ч.
Място: Кино Cabana, лятно кино НДК

Билет само за 10 лв. може да купиш на
www.sabitie.bg
www.eventim.bg
Скоро ще публикуваме и списък с първите участници!


Една вечер петима предприемачи в Мексико Сити се събират в местен пъб и без да искат достигат до тази идея. Те си говорят, пият студени бири и скоро започват да водят откровен разговор за техните бизнес провали. Тази дискусия протича много успешно, все пак социалните медии са претъпкани с истории за успехи, но такива за несполуки не се публикуват често. Според предприемачите това са пропуснати възможности, защото обменянето на подобен род случки може да доведе до велики прозрения. Тъй като това много пасва на петимата, те решават да вземат нещата в свои ръце – барът се разраства в културни центрове, историите виждат бял свят, а халбите с бира… е, те остават константа. Това е историята зад FuckUp Nights.

Провалите на сцена
Концепцията на събитието е семпла – няколко участници разполагат с до десет минути всеки, за да споделят приказката за техния най-грандиозен бизнес неуспех. След това публиката разполага с време за въпроси. Иронично, но FuckUp Nights или FUN накратко (абревиатурата говори сама за себе си) (fun – англ. забавление) придобива огромен успех по света. Всеки месец, тези „нощи“ се провеждат в над 100 града едновременно. Те промотират идеята, че провалът е част от живота, а сега вече има свободна сцена за него.

„Преди няколко седмици станах свидетел на събитието в Beursschouwburg, Брюксел. Самата вечер вече беше fuck-up (англ. прецакана), защото всички останали 99 градове щяха да проведат събитието седмица по-късно. Четирима смели участници се качиха на подиума за да споделят техните „най-прецакани“ случки. Оживената публика бе безскрупулна и задаваше въпроси като: „Как е възможно да не познаваш бизнес сектора на продукта, който предлагаш?“, „На каква стойност са дълговете ти?“ и „Как по-различно би постъпил следващият път?“. Участниците отговаряха откровено и без притеснение“, споделя Карина Вервеккен.

Карина е първият предприемач, който излиза на „сцената на провала“. Преди 15 години тя създава фирма за почистване, наречена „Contract Services“. Скоро след това разбира, че има минимална представа за сектора, в който работи: „Не знаех нищо за почистването на прозорци, както и за нещата, които вървяха към него.“ Тя посещава курсове и семинари, но щетата е вече нанесена. Contract Services банкрутира. „Ако имаш идея, започни с продукта и го опознай щателно.“ На края на своята реч, тя дебело подчертава: „Но все пак аз не съм провал.“ Изводът от историята на Карина: знанието за продукта, който искаш да продаваш, е от изключителна важност.

Дейвид Къстелуут също разказва неговата история. От малък Къстелуут знае, че иска да стане предприемач и отваря малка IT фирма веднага след дипломирането. За 10 години фирмата просперира докато Дейвид не решава да се захване с второ начинание с фокус върху уелнес или правилното управление на всички сфери на живота с цел по-добро физическо състояние и душевен баланс. Уелнесът обаче не е точно неговото начинание и както можете да предположите, то започва да върви към провал – лансирането на фирмата пропада и малко след това той банкрутира. Финансовите загуби са толкова големи, че дори първият му бизнес започва да страда от това: „По време на втория банкрут, мислех, че ще ми вземат всичко – компанията, колите, сградите… наистина всичко. И все пак не могат да ми отнемат знанията и опита.“ Дейвид не се предава и постепенно възвръща доверието на останалите изпълнителни директори, банки и застрахователни фирми. И накрая изводът? В края на краищата неуспехът води до нови успехи.
Други уроци, които научихме през онази нощ, бяха: „Приеми, че хората и техните случки могат да са по-различни (от това, което ти си представяш)“; „Дай си необходимото време за да свършиш нещата правилно вместо да ги пришпорваш“; „Извиси се над това, с което си се захванал, за да проумееш какво истински желаеш; и „Осмели се да напуснеш кораба, ако виждаш, че компанията ти е пред разпад“.

Пречките по пътя
Да обсъждаш своите неуспехи в Европа се случва сравнително рядко. За разлика от това, в САЩ, да вземем за пример Силиконовата долина, провалът се счита за резултат от предприет риск. Те следват максимата на Ницше „Това, което не те убива, те прави по-силен“. Хората в Европа сякаш тенденциозно губим лесно мотивация след появили се пречки, а и мислите ни са по-скоро негативни: „Провалих се, значи не съм достатъчно добър“; „Може би трябва да напусна работа“; „Никога няма да бъда толкова добър като останалите“ или „Аз съм пълен провал.“
Звучи ли ви познато? Е, FuckUp Nights се опитва да се пребори с тези чувства, като казва, че не бива да приемаме неуспеха твърде сериозно. Организаторите на FUN в Брюксел вярват, че неудачите са нито добри, нито лоши. Те са естествена част от живота: „Провалът се случва. Като зимата, пролетта и любовта, винаги има спънки. Никога не можеш изцяло да го контролираш.“ Въпросът е защо да се срамуваме от него. Провалът може да бъде разглеждан като възможност да бъдем уязвими, честни и да се учим.

Да споделиш товара от провала
FUN идва във време, когато неуспехът се е превърнал в смазваща отговорност на индивида, особено откакто големи структури, които предоставят подкрепа и дават смисъл на човечеството, като религията и класовите различия, вече отслабват. Последствията са, че товарът от провала се носи на плещите на един индивид. Може да сметнете, че FuckUp Night е тоталната противоположност на TED talk – не е в крак с модата, уж се подхвърлят нови идеи, а в същото време се представят истории, в които присъстват много дългове, срам и тревога. В нашата култура на задължителни успех и късмет, събития като FUN имат успокояваш ефект. Не всичко трябва да бъде грандиозно, велико и невероятно. Автентичността и прозрачността стават все по-важни.

Едно от посланията на FuckUp Nights е, че е нормално да направите скок и да приемете провала. Чрез рисковете можете да успеете, дори и неудачите могат да се възприемат като постижения или като нещо, което ще те доведе до ново завоевание. По този начин FuckUp Nights се обръща към младото поколение; да формират бъдещето си с тонове нови идеи. Събитието те предизвиква да бъдеш искрен със себе си, както и във взаимоотношенията си с другите и то с много чувство за хумор. Посмейте се на неудачите на другите и най-важното – надсмейте се над себе си.

Източник


Павел Тодоров: „В книгата си споделям опита, който натрупах в разговорите си с Човешката Събития

Павел Тодоров: „В книгата си споделям опита, който натрупах в разговорите си с Човешката Душа"

Българският психолог и професионален терапевт адресира „Законите на живота“ към търсещите хора

Откровено за Списание 8: ела да чуеш историята ни на FuckUp Nights Събития

Откровено за Списание 8: ела да чуеш историята ни на FuckUp Nights

Fuckup Nights Sofia е сцената, на която смели оратори споделят своите истории за неуспехи в бизнеса

Журналистът от Списание 8 Георги Караманев спечели престижна награда! Събития

Журналистът от Списание 8 Георги Караманев спечели престижна награда!

За втори път Dir.bg раздаде призове за чиста журналистика

Списание 8 в НДК за Деня на йога Събития

Списание 8 в НДК за Деня на йога

Читателите ще имат възможност да си набавят пропуснати броеве на промоционални цени

Йога в НДК Събития

Йога в НДК

На 16 юни (неделя) входът е свободен

БРОД КЪМ ДУШАТА: Пътешествия на Силата Събития

БРОД КЪМ ДУШАТА: Пътешествия на Силата

Бране на билки, замесване на хляб с наричане, магията на трендафила, медитации и прана с Ивелина, Милена и Диляна

Излезе новият брой на Списание 8 Събития

Излезе новият брой на Списание 8

Трима наши технически гении дават принос за кацането преди 50 г.

Днес е Световен ден на океаните Събития

Днес е Световен ден на океаните

Те са незаменими източници на живот, но прогнозите не са никак добри

Месец на децата в шоурумовете на Бултрако Моторс Събития

Месец на децата в шоурумовете на Бултрако Моторс

Велосипеди Astreco и други изненади ще получат малчуганите при покупка на Honda

Оверлорд – най-мащабната десантна операция в историята Събития

Оверлорд – най-мащабната десантна операция в историята

На 6 юни се навършват 75 години от десанта в Нормандия

Срещнете се със създателя на технологията ВедаПулс Събития

Срещнете се със създателя на технологията ВедаПулс

За първи път в България пристига създателят на технологията за пулсова диагностика ВедаПулс – д-р Олег Сорокин

Хилендарска чудотворна „Троеручица” вeче в град Враня Събития

Хилендарска чудотворна „Троеручица” вeче в град Враня

Фондация „Трейс за хората” дари светинята, за да обедини чрез духа българския и сръбския народ

Как децата ни да бъдат въведени във виртуалния свят с минимум щети Събития

Как децата ни да бъдат въведени във виртуалния свят с минимум щети

Научете от лекциите на Любов Миронова в Бургас, Кюстендил и Перник

Днес е Световен ден на околната среда Събития

Днес е Световен ден на околната среда

Състоянието на планетата ни кара да се замислим, че такъв трябва да е всеки ден

Влез в КАПАНА заедно със Списание 8! Събития

Влез в КАПАНА заедно със Списание 8!

От 31 май до 2 юни ще се впуснем в лабиринтите на фестивала в Пловдив

Пролетен панаир на книгата със Списание 8 Събития

Пролетен панаир на книгата със Списание 8

От 28 май до 2 юни в НДК можеш да попълниш колекцията си от списания и да купиш подбрани издания с отстъпка

*