СъбитияСтанислава Цветкова, снимки Добрин Кашавелов / 11 юни 2019

БРОД КЪМ ДУШАТА: Пътешествия на Силата

Бране на билки, замесване на хляб с наричане, магията на трендафила, медитации и прана с Ивелина, Милена и Диляна

БРОД КЪМ ДУШАТА: Пътешествия на Силата
Когато трима професионалисти в различни области се съберат и започнат да мислят със сърцата си, идеите им приемат форма и се реализират по най-естествения и магичен начин. Така започва историята на това пътешествие.

Енергията или силата е всеобхватна вибрация. България е богата на места със силно излъчване и в поредица от пътешествия Ивелина, Диляна и Милена решават да ги открият и почувстват.

Забързаното ежедневие неусетно ни отклонява от нашата природа и за да се опознаем,  хармонизираме и успокоим, трите жени решават да съчетаят древните методи на медитация с българските традиции и силата на родната ни земя.
Нека без страх погледнем навътре в  себе си и  открием там вярата и  силата. Това пътуване ще ни разкрие част от тайните на праната, древно знание, съчетаващо различни философии, практики и традиции в медицината, основано на принципа на самолечението.

Билки за здраве

Пътешествието на Силата започва на 22 юни от София към село Чоба, Пловдивско, с посещение  при Петър Кабакчиев – „събирач на билки“, както самият той обича да описва професията си. Семейството му се занимава с този занаят от 1932 година, като вече трето поколение се предава от баща на син.

Още с прекрачването на прага обонянието ни е възбудено от различните аромати. При преминаването през  подготвителните и сушилните помещения могат да се разпознаят  лайка, лавандула, бъз, розмарин, мащерка и много други.В складовете се съхраняват над 30 тона билки и още толкова дива чубрица !

Петър КабакчиевПетър КабакчиевПетър ни запознава с традициите и поверията за Еньовден – най-подходящото време за бране на цъфтящи лечебни растения, когато  силата им е най-голяма. Отбелязването на този най-дълъг ден в годината се свързва с прастари култове към слънцето (небесния огън) и слънчева магия. Според народните предания на този празник хората излизат рано по високите хълмове, за да посрещнат изгрева и погледнат сенките си. Поверието твърди,  че ако успеят да ги видят цели, ще са здрави през годината. 
Според друго народно предание за празника, билките, които се събират в този ден, трябва да са 77 и половина – по една за всяка позната болест и половин за тези без име. Ето защо и Петър ще покаже на гостите си точно толкова лечебни растения, ще им разкаже при какви болежки са полезни, а гостите ще могат да опитат различни запарки от ценните билки.
Докато разговаряме с него, отваряме темата за суперхраните, които набират все повече популярност. Мнението на Петър е, че  има предостатъчно български билки, чиито качества са по-добри от тези на суперхраните. „Там, където си се родил и   израснал, ти с тази  природа си свързан. Ако вземеш една шипка  или ябълка –  си свързан с тяхната сила и те ще ти подействат много по-добре от билка, дошла от чужда земя. Човек трябва да слуша тялото си, то най-добре знае кое е полезно за него, а не да залита по неща, които  са модерни“, категоричен е той. Ето защо в понеделник сутрин, точно на Еньовден по изгрев-слънце, Петър ще съпроводи групата до специално място в района, където заедно ще берат билки и ще свиват венци, които гостите ще отнесат със себе си  като спомен за прекрасното пътуване.  

Дамасцена

Производството на етерични масла и натурални екстракти в България датира от XIX  век, а днес част от тези продукти са се превърнали в национален символ, какъвто е  розовото масло. Ето защо  за втория ден неслучайно е избрана и  следващата спирка от пътешествието. Това е една от най-големите дестилерии за производство на розово масло на територията на България – „Био фито ойлс“, намираща се в с. Зелениково. Розоберът стартира през май и продължава до средата или края на юни, като  всеки ден работата започва на зазоряване и приключва най-късно до 11 часа. Цветовете се събират в чували и се доставят до дестилерията, където се извършва обработката им. Цветът е на  роза дамасцена, известна в цял свят  с финия си нежен аромат.Собствениците споделят гордостта от факта, че българската роза е най-комплексна като характеристики от всички други отглеждани по света рози. За получаването на 1 кг розово масло са нужни 4 тона цвят! При преработката му се получава и розова вода,  употребявана в парфюмерийната и хранителната промишленост.

Дестилерията е открита още през далечната 1957 г. и е създадена по френски проект и дизайн. Нейният собственик Николай Ненков ще представи на гостите целия процес по производството на розово масло, което се използва като суровина в  парфюмерията, козметиката и фармацията в цял свят (надяваме се  до тогава да останат за преработка розите, растящи в по-високите части на планината, за да можем да видим процеса на производство). Гостите ще  могат да разгледат и намиращата се в близост стара дестилерия. Въпреки че тя в момента не функционира, в нея се намира запазената дестилационна инсталация, която е  на над 120 години. Тя е  паметник на културата и Николай се надява скоро  да заработи отново.

Брод към себе си

Освен с билките и производните на българския трендафил групата ще се запознае  и с основните принципи на работата с  прана, ще има възможност да обърне поглед навътре към себе си, да премине през медитацията, успокоението на ума и хармонизирането на енергийните си центрове.

Един от начините за постигане на  тази вътрешна хармония е медитацията на „сърцата близнаци“ – мощна техника за намаляване на негативните емоции и духовно израстване, която е включена в програмата на пътуването. Ползите от нея са на физическо, емоционално и ментално ниво. Тя укрепва аурата, дава сила, а след нея се изпитва радост, служи за развитие на  търпение и обич.

Още много лесно приложими в ежедневието практики, подробностите за които организаторките пазят в тайна, очакват  търсещите нови преживявания. Предстоят енергийно зареждане, месене на хляб с наричане  и начало на промяна  за цял живот!

Всеки един от участниците и организаторите има какво да сподели и научи.За повече информация и записвания
на office@balkanova.com или на
телефон 088 8200588.

Възкресението на гения Събития

Възкресението на гения

Коледното чудо на маестро Йордан Камджалов и арх. Димитър Ненов

Днес връчват наградата за нова българска проза „Хеликон“ Събития

Днес връчват наградата за нова българска проза „Хеликон“

Журито е прочело 120 творби и е номинирало 12 автора

За Него – Живота, направил бих всичко Събития

За Него – Живота, направил бих всичко

България чества 110 години от рождението на Вапцаров с конкурси и нови стихове на поета

Творете заедно със Станислав Трифонов - NASIMO Събития

Творете заедно със Станислав Трифонов - NASIMO

Курсът ще се фокусира върху рисуването на човешка фигура и портрет

Официално откриване на XVтите Дни на предизвикателствaта във Френския институт в България Събития

Официално откриване на XVтите Дни на предизвикателствaта във Френския институт в България

Събитието, посветено на планината, природата, приключенията, предлага срещи с известни алпинисти, кинодейци и учени

Сърца от стомана Събития

Сърца от стомана

Премиера на дебютния роман на Бранимир Събев

Петър Дънов: Българинът е човекът на Духа Събития

Петър Дънов: Българинът е човекът на Духа

Юпитер и звездната карта на българите през 2020г

Златно отличие за Пощенска банка в конкурс за най-добро клиентско преживяване Събития

Златно отличие за Пощенска банка в конкурс за най-добро клиентско преживяване

Финансовата институция е сред победителите в 12-те категории на оспорваното състезание The Retail Banking: Europe 2019 Awards

Театър БХАЛГ представя ФИЛМ Събития

Театър БХАЛГ представя ФИЛМ

Наистина ли киното е вдъхновено от битието или всъщност е твърде далеч от реалността, в която живеем?

По следите на митичните библейски герои Събития

По следите на митичните библейски герои

Ирена Григорова и издателство „Апостроф“ представят книгата „Прастари времена“

„Избери, за да помогнеш“ набира средства за 23 каузи Събития

„Избери, за да помогнеш“ набира средства за 23 каузи

За 10 години дарителската кампания на Райфайзенбанк е подкрепила с близо 3 млн. лв. общо 257 здравни, социални, културни и еко проекта

Triple E.Y.E Project стартира кампания „Черно на бяло“ за осведоменост за здравето на Събития

Triple E.Y.E Project стартира кампания „Черно на бяло“ за осведоменост за здравето на черния дроб

Три от най-любимите гласове в ефира разговарят с 6 популярни личности за вредните и полезни навици в живота ни

Съкровища в Археологическия музей Събития

Съкровища в Археологическия музей

Вижте златото от Преслав до 26 януари

Повече дни, повече локации и гости в 15-тите Дни на предизвикателствата Събития

Повече дни, повече локации и гости в 15-тите Дни на предизвикателствата

Събитието ще се проведе в УАСГ и Френския културен институт от 2 до 5 декември