Подкрепете ни!
Събития11 юли 2019

В България е патентована първата в света технология за добив на Браунов газ и минерали от морска вода

На 17 юли ще се проведе уникална научна презентация на българското постижение

В България е патентована първата в света технология за добив на Браунов газ и минерали от
Имаме удоволствието да Ви поканим на 17.07.2019 г. в 18.00 часа в Националния политехнически музей в гр. София на мултимедийна презентация за представяне на единствената по рода си в света „Технология за добив на Браунов газ и минерали, богати на полиметали от морска вода“.

С уникалната си иновация, българската стартъп компания „Плам енерджи“ АД прави забележителен пробив в областта на възобновяемите енергийни източници в отговор на глобалните екологични потребности.

Постижението е на екип от амбициозни учени, които успяха да разработят интелигентна, многофункционална пилотна инсталация за добив на Браунов газ, представляваща абсолютна новост в света на високотехнологичните иновации. Инсталацията е първи етап от цялостна многофункционална технология за добив на Браунов газ от морска вода и свързаните с този процес добив на минерални ресурси от морската вода, изключително богати на ценни полиметали.

За осъществяване на първия етап компания „Плам енерджи“ АД (Plam Energy  JSC) изпълни проект за разработване на пилотна инсталация за добив на Браунов газ от морска вода до ниво изгаряне на произведения енергоносител Браунов газ, финансиран по Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“ в България.

При производството на енергоносителя - Браунов газ, от морската вода се отделят мащабни количества минерали, под формата на утайки, изключително богати на полиметали. Съдържанието на редица метали е многократно над това в естествените седименти на морското дъно, отлагани за милиони години и е съизмеримо с някои от рудните находища за подземен добив. Разликата е, че всички рудни находища са изчерпаеми и изтощаеми, като постепенно металното съдържание в минералите намалява, докато стане неефективно и се търсят нови находища. При настоящата технология, източникът е неизчерпаем и неизтощаем – морска вода, с постоянни характеристики.
  • Технологията позволява управление и избирателно натрупване на определени метали за сметка на други.
  • Технологията е екологично чиста и не замърсява околната среда.
  • Значително нейно предимство е, че може да се използва за очистване на силно замърсени индустриални води, включително и радиокативно.
  • Технологията е единствена по рода си, която заедно с добития енергиен ресурс - Браунов газ, на изхода се получава чиста питейна вода от морето, заедно с минерален ресурс.
Технологията се изпълнява на брега на морета и/или океани и може да подобри процеса на дейност на всички дълбоководни технологии за добив на минерали от морското дъно. По този начин иновативната „Технология за добив на Браунов газ и минерали, богати на полиметали от морска вода“ намира добра ниша и в добивната промишленост, за която към момента няма технологичен аналог. При него параметрите като процентно съдържание на метали е постоянно, непроменящо се с течение на времето. Концентрацията зависи единствено и само от водоизточника, и не на последно място е неограничен, и практически неизчерпаем природен ресурс с постоянни параметри. Положителното е, че в процеса на добива на метали се използва произведената от самата инсталация енергия.

   
„Технологията за добив на Браунов газ и минерали, богати на полиметали от морска вода“ е разработена от инженерите Чавдар Каменаров и Пламен Каменаров.  Защитена е пред Патентното ведомство на Р. България с два полезни модела с рег. № 3152 и 3153 и издаден национален патент № 66889, с подадена заявка № 112146/13.11.2015 г., собственост на „Плам енерджи“ АД (Plam Energy  JSC).

Мениджърите на стартъпа ще повдигнат завесата в увлекателна мултимедийна презентация, за да разкрият възможностите на проекта си, представящ нова визия за икономическо и социално развитие с глобален позитивен екологичен отпечатък, в увлекателна мултимедийна презентация. Изборът на Политехническия музей е неслучаен, защото там се пазят спомени от работата на откривателя на Брауновия газ Юл Браун, разпознаван в България с рожденото си име Илия Вълков.

Самата инсталация ще бъде представена в гр. Пловдив в края на месец септември. Ще присъстват и учени, студенти от различни университети със специалности, близки до тази технология, приятели, бизнесмени и представители на различни индустрии.

Очакваме Ви на 17.07.2019 г. в 18.00 часа в Националния политехнически музей в гр. София, ул. „Опълченска“ 66 (между ул. Цар Симеон и бул „Сливница“), срещу супермаркет БИЛЛА и бензиностанция OMV.

За контакти:
Цвета Кирилова
изп. директор на „Плам Енерджи“

+359 882 881 908
email: plam.energy@gmail.com
email: tsveta.kirilova@gmail.com


Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest Събития

Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest

Събитието е на 3 и 4 юли на столичния стадион „Юнак“

Честит Еньовден! Събития

Честит Еньовден!

Билките, които наберете днес, ще са силно лековити

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19 Събития

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19

Международната организация инициира манифест с пет искания към политиците, който набира подкрепа сред гражданския сектор

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя! Събития

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя!

Той дава сърце и душа в прочита им, но се нуждае и от минимални средства

В многоточието Събития

В многоточието

Разгледай света на илюстраторката Вичи Йорданова от 1 до 15 юни

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове Събития

Fjällräven създава онлайн стрийминг преживяване за своите фенове

Шведският аутдор специалист стартира онлайн трекинг събитие Fjällräven Classic TV

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост Събития

Днес е 24 май, ден на българската просвета и култура и на славянската писменост

Нека се преклоним пред делото на светите братя Кирил и Методий и всички други просветители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени народни празници

Днес е международният ден на танца Събития

Днес е международният ден на танца

Той руши политически, културни и етнически бариери

Примата на българската естрада днес навършва 81 години! Събития

Примата на българската естрада днес навършва 81 години!

Тя няма намерение да слиза от сцената - тази година предстои ново нейно турне

Днес е световният ден на книгата и авторското право Събития

Днес е световният ден на книгата и авторското право

Какъв по-чудесен повод да (пре)открием удоволствието от четенето

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор Събития

Добри хора спасиха от гибел 5000 дръвчета бял бор

900 000 дръвчета са посадени този сезон по проекта Гората.бг

Щом любов нямам, нищо не съм Събития

Щом любов нямам, нищо не съм

Първо послание на свети апостол Павел до коринтяните