Подкрепете ни!
СъбитияГанета Сагова, снимки Добрин Кашавелов / 11 февруари 2020

София става столица на 3D принтирането

От 20 до 23 февруари ще се проведе конференцията ADDITIVE DAYS

София става столица на 3D принтирането
От 20 до 23 февруари предстои второто издание на балканската конференция за 3D принтиране AdditiveDays, което ще се проведе под мотото Beyond the hype.

Additive Days 2020 ще се проведе в София Тех Парк и включва 4 модула. Конферентната част ще се проведе на 21 и 22 февруари и ще представи лектори от цял свят, които ще запознаят аудиторията с различни аспекти на 3D принтирането – от приложенията в медицината, през тенденциите за бъдещето и ползите за устойчивото развитие и още много интересни теми. Специални работилници ще се провеждат от 21 до 23 февруари, като ще дадат шанс на всеки, който желае, да се докосне до технологията, а изложбата ще представи интересни проекти от цял свят. Регистрацията е задължителна и безплатна

Целта на събитието е да представи най-доброто и най-новото от света на 3D технологиите, да даде равен достъп до иновациите на всички заинтересувани и да проправи пътя на технологията на нашия пазар. Конференцията е насочена както към представители на бизнеса, научните и образователни среди с цел създаване на среда за колаборации и обмяна на опит, но също така и към масовата аудитория, за да отговори на всички въпроси, свързани с приложенията и ползите от технологията.

С второто издание на конференцията организаторите искат да наблегнат и на темата за устойчивостта и да разкажат защо реално „добавянето“ като процес и технология всъщност означава намаляване и оптимизация на текущите процеси. 

Не на последно място конференцията дава възможност на представители на бизнеса да обменят опит и контакти на експо зоната, където ще бъдат представени най-големите компании в страната и водещи компании от чужбина, които утилизират 3D технологиите.Additive Days е международно събитие, организирано от B2N и партньори. B2N (Би Ту Ен ООД) е водеща компания във вноса и разпространението на 3D технологии в България и на Балканите. Фирмата е официален дистрибутор на Ultimaker, Formlabs, MarkForged, BigRep, Delta WASP, Artec Group, Altair solidThinking и др. висококачествени производители от света на 3D индустрията.

Срещнахме се с основателя на B2N Боян Пехливанов, за да научим повече за 4-та индустриална революция - 3D принтирането.- Г-н Пехливанов, как решихте да се занимавате с 3D принтиране?
- През 2014 г. двама колеги от университета ми споделиха, че има технология, която ти позволява изграждането на реални 3D обекти в произволни форми, пласт по пласт. Моментално това значеше за мен един нов свят, в който можем да вдъхнем живот на въображението си. Като архитект, който бе изучавал математика с компютърни науки, и като човек с интереси в множество сфери - от изкуства и култура, през науките за космоса и човешката същност, за мен тази технология обединяваше всичко необходимо за реализацията ни в материалния свят. В същото време тя позволява да се доближим до своята същност и природа на творци. 

Представях си и продължавам да го правя всеки ден, как вече имаме възможност да създадем по-леки, по-красиви, по-функционални продукти и нещо, което стана на първо място по-важност за мен: че можем да произведем толкова детайли, колкото са ни необходими, там, където са ни необходими, и с необходимите качества и индивидуална спецификация, които ни вършат най-добре работа. Всичко това води до оптимизиране на ресурси и изцяло нови възможности. И удивителното е, че 3D принтирането може да се използва във всички сфери! Звучи като нещо логично и на място - точно за новата епоха, в която сме.

- Но не звучи ли прекалено хубаво, за да е истина? Не е ли прекалено скъпо все още това удоволствие?
- Естествено всичко все още е процес. Самите 3D принт технологии се подобряват всеки ден, материалите, с които работят - също, софтуерите също. Но цялата тази екосистема претърпява много бурен растеж  - среден ръст 26% за последните 30 години  (Wohlers report 2019).  

Тази технология е адекватното ни бъдеще поне по две причини. Първо, производството е локално (т.е. с по-малко въглеродни емисии). И второ, пести се материал - правейки определен обект, ние наслагваме пласт по пласт там, където е нужно, както работи природата. Тя наслагва. И всяко нещо си е на мястото, нито по-тежко, отколкото е необходимо, нито по-леко. Формата следва функцията. Досегашните технологии или отнемаха материал - от кубче метал се изрязва излишното, или се ползват скъпи матрици за хиляди бройки от един и същ продукт, които седят по складове. 

В новата епоха се връщаме към времената преди първата индустриална революция, когато нещата са се правили по мярка. Например, обущарят взема мярка от клиентите си и им ушива обувки точно за тях. Така е най-удобно, прави се с локални материали и конкретно за нас, спрямо нашия бюджет. Има вложен личен елемент и отношение. 

С 3D принтирането правим същото: персонално изработване, но автоматизирано и с много широки възможности. 3D принтирането е част от 4-ата индустриална революция, която се случва през последните няколко години и преходът към нея ще продължи още няколко години. Първата индустриална революция  освободи човечеството от нуждата да използва животинска сила, втората даде началото на масовото производство, а третата дигитализира живота ни. 

- И какво да очакваме от четвъртата?
- Ще си позволя да цитирам думите на проф. Клаус Шваб, основател и изпълнителен директор на Световния икономически форум. Той казва, че „четвърта индустриална революция е коренно различна. Тя се характеризира с редица нови технологии, които сливат физическия, дигиталния и биологичния свят, въздействат върху всички дисциплини, икономики и индустрии и дори търсят отговор на въпроса какво означава да си човек.“

- Как по-точно 3D принтирането слива физическия, дигиталния и биологичния свят?
- Ще ви дам пример. 3D принтирането използва принципите, заложени в природата – имитира биологични сруктури, механизми и принципи, които в крайна сметка ни довеждат по-близо до нея. Има цяла наука - биомимикрия. Например, ако разрежем човешка кост, виждаме, че тя не е плътна. Би било изключително тежка, ако беше така. Тя има решетъчна структура, която я прави здрава, но в същото време ни дава възможност да се движим, тичаме и скачаме. Това е принцип, които се използва за запълването на вътрешността на обектите и в 3D принтирането. В миналото е използван от някои конструктори, но за по-малки обекти това не е било възможно заради ограниченията на технологиите за производство. 

Друг пример. 3D позволява да използваме по-отговорно ресурсите. При строенето на  къщи чрез принтиране могат да се ползват локални материали като пръст и люспи от ориз (в Африка). Научни екипи принтират с водорасли и много други примери показващи използването на интересни и екзотични материали в нови приложения и ескперименти с биомимикрия и структури и принципи на дизайн вдъхновени от природата. - Кои са по-интересните приложения на 3D принтирането?
- 3D принтирането е много полезно в космоса. Астронавтите вместо да товарят инструменти и приспособления, могат да си произведат всичко нужно на място. 

- А как се получава материалът за 3D принтирането?
- Обикновено е на ролка, нишка от пластмаса, смола или пудра - това са най-разпространените начин. Но има различни видове с различни свойства - гъвкави, инженерни, биоразградими, биосъвместими, енергопроводими, керамика, различни метали. Може да си представим как космонавтите тръгват с килограм, 2-5, и могат да си произведат почти всичко. Включително къщи на Марс. Стоварва се с кран 3D принтер, който е като метално скеле, и екструдер. Материалът трябва да се подготви от човек, но после принтирането може да се контролира от разстояние. Италианците правят такива къщи в Африка с местна почва. Добавят й люспи от ориз,  които се слагат като фибри, за да заздравят материала, след като се втвърди. Самият материал не е скъп, но трябва да се натрупа знание, защото все още е на експериментално ниво. Все още обикновен човек не може да си купи такъв принтер и да си построи къща. И операторът трябва да е компетентен. Доста настройки се правят - колко бързо да се наслагва материалът, колко време да изсъхва или да стои влажен, за да се залепи следващият пласт. Всеки материал има различни настройки.

- Вие по какви проекти сте работили с 3D принтиране?
- От 5 години внасяме принтери на различни марки и ги инсталираме, а също така обучаваме хората как да работят с тях. 3D принтирането в България се ползва основно от различни инженери, зъботехници, в образованието. А също така от архитекти, дизайнери, които създават умалени  модели и макети, които дават много по-добра представа от 2D моделите или визуализациите. Дизайнерите пък например могат да си принтират цели мебели или специфични детайли от всеки интериорите. 

- Какви други шантави употреби има в света?
- Напоследък Chanel, които правят спирали за мигли, изместват механичното „поставяне” на косъмчета и власинки с 3D принтиране. С помощта на големи и индустриални принтери те произвеждат по 35 000 бройки дневно от една машина само! Говорим вече за масово производство. Доскоро 3D принтирането се използваше в прототипната фаза, когато се разработваше нов продукт. Сега има доста примери на масово производство. Нов модел Boeing излетя с 600 принтирани части в корпуса от полимери и различни метали. Чрез голям принтер за полимери например се изработват 75% от цели подводни скутери.(Вижте ги на www.bigrep.com.)

В медицината са едни от най-полезните приложения. Правят се персонални ипмланти след сканиране на травма. 80% от слуховите апарати в света също се принтират. Сканира се ушната мида на пациента и се изработва. Реално всички сме подобни, но и специфични като геометрия на частите от тялото ни и това са нови уникални възможности, които подобряват живота ни. 

- Кажете ни какво ще видим и какво ще научим на събитието, което организирате?
- Направили сме 4 модула: медицина, инженерство, архитектура и дизайн и  образование. За да се научат хората да прилагат 3D принтирането. То може да даде възможност да се развият производства в малките населени места, спестява ресурси и време на поточни линии и производства във всички сфери, спестява разходи за транспорт. Доста се работи и в посока създаване и използването на рециклируеми материали. Лекциите са на 21-и и 22-и в София Тех Парк, (петък и събота), а в петък, събота и неделя имаме работилници, на които ще показваме как сe моделира, сканира и принтира.


Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си Събития

Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си

Човекът с мисия идва в България в началото на октомври

Супергрупата „Фондацията“ закри 36-ото издание на Аполония с грандиозен рок концерт Събития

Супергрупата „Фондацията“ закри 36-ото издание на Аполония с грандиозен рок концерт

Специални гости на събитието бяха Наско Пенев, Звездомир Керемедчиев, Славин Славчев

Най-доброто от „Етюд-и-те на София“ в луксозен фотографски албум Събития

Най-доброто от „Етюд-и-те на София“ в луксозен фотографски албум

Тази година тържествата по случай 17-и септември започват още от 15-и

Отново хвърчила над Аспаруховския плаж Събития

Отново хвърчила над Аспаруховския плаж

За осми пореден път човешките мечти от хартия, дакрон и плат ще порят морския бриз

12 компании по пътя на успеха Събития

12 компании по пътя на успеха

Пощенска банка подкрепя за втора поредна година програмата за бизнес растеж на Endeavor България

Нека помогнем поне на една жена, жертва на насилие, да посреща слънцето! Събития

Нека помогнем поне на една жена, жертва на насилие, да посреща слънцето!

Нова инициатива на организацията в защита правата на жените Зонта Интернешънъл

Научете всичко за метода на Ледения човек - Вим Хоф Събития

Научете всичко за метода на Ледения човек - Вим Хоф

В еднодневен семинар може да разберете повече за себе си и да разширите възможностите на ума и тялото си

„Магическите закони на успеха” Събития

„Магическите закони на успеха”

Онлайн лекция на Зор Алеф

Международен фолклорен фестивал „Витоша” Събития

Международен фолклорен фестивал „Витоша”

Лятното, цветно събитие на столицата

Рядка комета свисти към Земята Събития

Рядка комета свисти към Земята

Неовайс C/2020 F3 вече видима и ще бъде най-близко до България на 23 юли

Изпратен да разклати масите, да предизвика събитията, да създаде бъдещето! Събития

Изпратен да разклати масите, да предизвика събитията, да създаде бъдещето!

170 г. от рождението на Иван Вазов. Нека си спомним думите му за Левски.

Легендата Алекс Орбито отиде при Бог Събития

Легендата Алекс Орбито отиде при Бог

В понеделник, 20 юли от 19 ч, се организира виртуална среща в негова памет

Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest Събития

Хубава музика и вкусна стрийт храна ще ни посрещнат на Restart Life Fest

Събитието е на 3 и 4 юли на столичния стадион „Юнак“

Честит Еньовден! Събития

Честит Еньовден!

Билките, които наберете днес, ще са силно лековити

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19 Събития

WWF настоява за природосъобразно икономическо възстановяване след Covid-19

Международната организация инициира манифест с пет искания към политиците, който набира подкрепа сред гражданския сектор