Подкрепете ни!
СъбитияЙоана Стефанова / 12 май 2021

Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят

Стартира конкурсът „Граждански будилник“, в който творци ще покажат своята гледна точка за свободата на словото

Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят
Неправителствената организация БЦНП организира за четвърта поредна година „Граждански будилник“ – конкурс за социално ангажирано изкуство. В него участниците представят свои авторски творби в три категории: фотография, илюстрация и текст. Идеята е всеки да изрази по артистичен начин своето мнение относно свободата на словото и как то се видоизменя в днешния свят на дигитално общуване. Движещата сила зад този проект е вдъхновяващия и неуморен екип на БЦНП, а ние разговаряхме с Айлин Юмерова, за да ни разкаже малко повече за работата на организацията и провеждането на конкурса.

-    Какви са основните цели на вашата организация?
-    Български център за нестопанско право (БЦНП) е неправителствена организация - фондация в обществена полза. Работим за това хората в България да могат свободно да се сдружават, да постигат заедно различни каузи и да изразяват своята гражданска позиция. Това до голяма степен зависи от средата, в която живеем, законите и голяма част от усилията ни са в посока тази среда да е насърчаваща, а не ограничаваща работата на гражданските организации. Защото вярваме, че в едно демократично общество активните граждани и техните организации са двигател на позитивната промяна.

За работата ни през последните 20 години сме помогнали на повече от 4500 граждански организации и обединения от страната да подобрят правната си култура, да знаят как да се застъпват по-успешно за каузите си, да набират средства и да развиват свързана с мисията си стопанска дейност. През 2016 г. създадохме първата Къща на гражданските организации в София – място с граждански заряд за активисти и неправителствени организации, които работят в среда на споделени ценности и реализират съвместни инициативи.-    Какъв е екипът на БЦНП?
-    Колегите ми от Български център за нестопанско право са уникални човеци. На първо място, това са хора, чиято лична мисия е да помагат на останалите по всякакви начини. На второ – те са невероятни професионалисти, за които няма невъзможни неща. Винаги ще намерят решението и на най-заплетения казус. Свободни по дух, активисти, отдадени, съпричастни, истински войни за справедливост. В работата те виждат извор на удовлетвореност. Защото това, което правим ние, има предимството да носи единствено и само полза за хората да могат да постигат своите обществено значими каузи. Този смисъл в работата и приятелството в отношенията не са спирали да ме вдъхновяват вече 8 години, откакто съм част от екипа.


-    Всъщност как се зароди идеята за конкурса „Гражданския будилник?
-    Идеята за ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК се роди преди 4 години. Тъй като темата за правата е нещо много абстрактно, но в същото време изключително важно, за да го има независимото гражданско общество, решихме през погледа на изкуството да разбудим размисъл и да култивираме гражданско съзнание у съвременните творци за значимостта на човешките ни и граждански права и свободи днес.С тази цел през 2018 г. заедно с глобалното креативно студио за социално въздействие Fine Acts дадохме началото на конкурса за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК с три категории: „Фотография“, „Илюстрация“ и „Текст“. Чрез него подкрепяме будните и ангажирани автори, които със своя талант, творческа енергия и артистичен дух разказват за гражданските свободи в актуалното настояще. Уникалната черта на конкурса е, че той поставя на фокус 3 основни права – „солта“ на демокрацията и гражданското общество - а именно: правото на сдружаване, правото на мирни събрания и свободата на словото. Мотивацията ни бе той да се превърне в ежегодна инициатива, която ангажира по креативен начин гражданската позиция на артисти по важни обществени теми. Така се и случи. Встъпвайки в 20-ата ни годишнина и организирайки 4-тото издание на конкурса, гордо може да заявим, че общността на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК вече наброява 280 будни автори – професионалисти и любители на фотографията, рисуването и писането, осмелили се да провокират себе си. Някои от тях – докоснали се за първи път до абстрактните понятия на правата, а други – намерили своята платформа за изразяване на бунт и действие, на гражданска позиция и чувствителност към гражданските свободи.Именно тези граждански свободи, пресъздадени най-живо, динамично и въздействащо на върха на илюстрациите, кадрите, стиховете и текстове на 57-те отличени автори в досегашните три издания на конкурса, олицетворяват ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК. Всички те по свой уникален начин показват правата в действие, отправят послания за активизъм, защитават ценности и изграждат смислени дневен ред на едно общество.
През 2020 г. член на журито споделя впечатленията си от третото издание на инициативата така: „Конкурсът на БЦНП „Граждански будилник“ е едно изключително важно явление в българското социално и културно пространство. За поредна година той се превърна в горивото, което отключва едновременно творчеството и онази така фундаментална чувствителност към безправието и ограниченията на свободата“.

-    Каква е обратната връзка на хората през годините ви на работа?
-    За тези 20 години, откакто ни има, неуморно сме работили за развиването на българския граждански сектор. И сме мотивирани да продължим да го правим именно заради обратната връзка, която получаваме от хората. Тя се изразява най-вече в признателност за усилията ни да бъдем полезни за гражданските организации, за да бъдат по-можещи, знаещи и успешни. Нашите приятели и колеги от сектора ценят високо това, че винаги и своевременно „превеждаме“ на разбираем човешки език и най-сложните законови норми, които ги касаят. Дори веднъж на мой въпрос откъде организацията е научила за нашите консултации, получих неочакван отговор: „Има ли някой, който да не знае за вас в гражданския сектор? Вие сте бранд, еталон в тази общност. Вече 20 години се обръщаме към вас по всякакви въпроси и винаги ни помагате“. Този отговор ме срази. Бях изключително горда, че съм част от това добро. Но нашите успехи ние дължим изцяло на общността, с която работим, партньорите и донорите, които вярват в нас.
-    
-    Имали ли сте трудни моменти и как успявате да намерите финансиране?
-    Като всяка неправителствена организация, ние също сме имали трудни моменти. Тъй като това да защитаваш правото на сдружаване и да работиш за развитието на гражданското общество и гражданското участие изобщо, е нещо много абстрактно, ние се опитваме да пречупваме работата си през най-различни социално-културни инициативи. За да можем да правим това, разчитаме на подкрепата на дарители, на програми на Европейския съюз, на международни организации, на общински програми, както и на собствената ни социално предприемаческа дейност. Миналата  година беше много трудна за всички граждански организации. Същевременно именно в този период на криза се видя колко важна е ролята на гражданските организации – набиране на доброволци за общините, разнасяне на храна, подкрепа за най-уязвимите. За съжаление, продължихме да усещаме острата липса на държавна политика, която да гарантира партньорството между държавата и гражданските организации и финансова подкрепа за различни инициативи в полза на обществото.Ето и повече информация за конкурса Граждански будилник 2021:
И тази година животът продължава да е предизвикателство за всички нас. Живеем, работим, общуваме, мислим онлайн. Така също, правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят.

Затова, тази година конкурсът за социално ангажирано изкуство ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 е посветен на темата: „ДИГИТАЛНО ПРЕЗАРЕЖДАНЕ: Правата и свободите във виртуалния свят“.
Авторите могат да споделят своята артистична интерпретация по темата до 1 юни 2021 г.
Конкурсните категории са 3: „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“.

Три са и въпросите, които отправяме към кандидатите, за да предизвикаме идеи и образи за това как изглеждат гражданските ни права във виртуални свят:
  • Как преборваме цензурата, дезинформацията и фалшивите новини в онлайн средата?
  • Как протестираме от виртуалните площади?
  • Как се сдружаваме и работим онлайн в името на общите каузи?
В конкурса могат да участват български и чуждестранни автори с или без предишни изяви с до 5 творби във всяка от категориите. В категория „Фотография“ се приемат както професионални, така и любителски снимки. В категория „Илюстрация“ авторите могат да предложат свои рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси. В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза с обем до 1500 символа.

Авторските творби заедно с формуляра за кандидатстване (свали от сайта на БЦНП) се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org до 1 юни 2021 г.

Авторите на произведенията, класирани от журито, както и тези, избрани от публиката за призовото „Първо място“ във всяка от трите категории, ще получат парична награда и символични предметни награди - комплект бандана шал и платнена торба с дизайнерската визия на ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК. Ще получат възможност и за популяризиране на творчеството им чрез специално интервю в Списание 8.

По-широка селекция произведения ще бъдат представени в изложба на открито в софийски градски парк, както и популяризирани в онлайн изложба.За дарителската кампанията на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК
За да можем да дадем заслуженото внимание на новото, талантливо поколение илюстратори, фотографи и писатели - будни за правата си и ангажирани с темите на гражданско общество – разчитаме на подкрепата на дарители.
Целта ни е до 1 юни да наберем сумата от 1500 лв.

Набраните дарения ще раздадем под формата на парични награди за шестте най-въздействащи авторски произведения в трите категории на конкурса, избрани от жури и след гласуване на публиката.
Всеки може да подпомогне каузата в подкрепа на социално ангажираните творци – за да ги има - с дарение на Platformata.bg.

Така, заедно можем да дадем заслужено внимание на новото, талантливо поколение илюстратори, фотографи и писатели - будни за правата си и ангажирани с темите на гражданско общество в България. Вярваме, че те са новите гласове, критични и мощни в своя изказ, владеещи силата на изкуството. Те са мегафонът на времето.

За Фестивала на Гражданския Будилник
Победителите ще бъдат отличени на Фестивала на Гражданския Будилник на 26 август 2021 г. в София. Това Фестивал за смели и съпричастни хора, които ценят своята свобода, обичат да помагат на граждански каузи и вярват, че правата са ценност, а не състояние. Фестивалът ще бъде полудневно събитие на открито в Борисова градина в София, което ще съчетае в едно музикални изпълнения, творчески работилници, артистични пърформанси и публично признание за таланта и ангажираността на отличените автори в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК за 2021 г.За играта Граждански Будилник в Музейко
В три съботни дни през май - на 15, 22 и 29 май – ще организираме интерактивната образователна игра „Граждански Будилник в Музейко“. Тя е във формата на treasure hunting, чрез която любознателните посетители на Музейко ще могат да научат повече за трите граждански права: правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото като основни съставки на демократичното гражданско общество. Играта е подходяща за деца над 7 години и техните придружители. За най-активните участници, познали отговорите на загадките, ще има награди.
Инициативите реализираме с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ и на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г. Наши медийни партньори са Списание 8, Triple E.Y.E Project, OFFNews и НПО Портала.

Повече информация за инициативите ще намерите на сайта на Български център за нестопанско право, както и на Facebook страницата на Гражданския Будилник.


Капитан + лидер + голямо сърце = герой Събития

Капитан + лидер + голямо сърце = герой

Симон Кяер спаси човек и вдъхнови света да се моли за здравето на Ериксен

Днес е Световен ден на океаните Събития

Днес е Световен ден на океаните

Те са незаменими източници на живот, но прогнозите не са никак добри

Българският хелзинкски комитет стартира кампания за издаване на наръчник „Правата ми в Събития

Българският хелзинкски комитет стартира кампания за издаване на наръчник „Правата ми в пандемия“

С него ще можем да защитаваме правата си както в настоящата ситуация, така и в евентуални бъдещи кризи

Иван Шопов и проектът му TRIGAIDA представят на живо дебютния си албум Събития

Иван Шопов и проектът му TRIGAIDA представят на живо дебютния си албум

„ELATE” на триото се изкачи на челни позиции по някои радиостанции в САЩ

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за пръв път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя Събития

Подкрепете артиста Владимир Ангелов, за да запише още беседи на Учителя

Той дава сърце и душа в прочита им, но се нуждае и от минимални средства

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници

Днес е международният ден на танца Събития

Днес е международният ден на танца

Той руши политически, културни и етнически бариери

Днес е световният ден на книгата и авторското право Събития

Днес е световният ден на книгата и авторското право

Какъв по-чудесен повод да (пре)открием удоволствието от четенето

Днес е международният ден на Земята Събития

Днес е международният ден на Земята

Мотото тази година е „Да възстановим нашата Земя"

Гората.бг подарява 14 000 дръвчета Събития

Гората.бг подарява 14 000 дръвчета

Хора купуват гори, за да ги спасят от сеч

Какви са тайните на древните мъдреци за разкодиране на човешката съдба Събития

Какви са тайните на древните мъдреци за разкодиране на човешката съдба

Интензивният онлайн курс по ведическа астрология започва на 17 април

Честит осми март! Събития

Честит осми март!

Нека днес не забравяме едно простичко нещо

Честита Баба Марта! Събития

Честита Баба Марта!

Днес е един най-истинските, чисти и светли български празници