Подкрепете ни!
СъбитияМария Русева / 15 октомври 2021

Новият Орфей: Музика на сферите

На 1 ноември 2021 г. Джорджия Николова ще изсвири музикалната поема за орган, за да събуди нашето себеосъзнаване

Новият Орфей: Музика на сферите
Джорджия Николова трудно се побира в рамки – млад човек, чувствителен към времето и процесите, живял в различни държави, космополит, музикант, автор на книги за алхимично готвене, лектор и общественик. На 1 ноември тя ще предтави новия си проект - „Новият Орфей“.

- Как се роди творбата „Новият Орфей“?
- Идеята на произведението е да възкреси знанието за Орфей чрез музиката, понеже има много творби за него, но повечето от тях (опери, музикални поеми и най-различни антични произведения) описват легендите за него като едно мистично и абстрактно вдъхновение. Тук идеята е музиката, като най-силна стихия, да възобнови истинското усещане за Орфей и да изрази неговото познание.

- А защо се изпълнява на орган?
 Музикалната поема е написана точно за орган, за да пресъздаде още по-внушително съдържанието. Защото ако Орфей в античността е свирил на лира и финесът на инструмента е докосвал душите на хората, то в днешно време с натрупване на легендите за него, е пораснала и необходимостта от мащабен и внушителен звук. На Земята има много инструменти, но този се свързва с небесните светове най-успешно. И е много интересно, че  „орган“ започва с частицата „ор“, която значи светлина, точно както започва и „Орфей“.

- Как облече Орфей в музика?
- Произведението е създадено с няколко композиционни техники. Една от тях е класическата, която преобладава в някои части на поемата. Други части са създадени с антични композиционни техники. До нас са достигнали източници, от които може да се добие представа за композирането в онези времена – древни химни, солови произведения от Египет, Тракия, Шумер, Вавилон и дори от Азия. На някои места
в „Новият орфей“ има една интересна и все още не много известна композиционна техника, която обмисляме да включим в астрологичния паспорт. Тя представлява превод на името на човека в музикално изражение и някои мотиви от произведението са изградени на този алфанумерологичен принцип – да обърнеш думите в числа, а числата в тонове.

Произведението е построено от цялото наследство на музикалната композиция, с която историята разполага, плюс този съвременен похват. Това, което обединява древната, класическата и съвременната музика, е тайната на хармонията –  разбирателството между живите същества, което изразяваме чрез съвършеното комбиниране на тонове. Античната музика не е била толкова виртуозна, но е изразявала хармонията между висшите музикални светове или музиката на сферите. Някой би казал, че това е еклектика, но то по-скоро е действителната хармония, която обединява стиловете в музиката.

- Какви картини пресъздаваш в творбата си?
- Най-известните елементи и сцени от легендите за Орфей, но и някои не толкова познати, като например важните му роли в обществото –  това да бъде духовен учител с особени дарби. Повечето хора възприемат Орфей като гениален творец и музикант, но забравят духовната му следа в нашата и много други култури.

- Орфей една личност ли е?
- Това е много интересна и дълга тема. Както при много духовни степени в други учения, например Буда, Хермес и т.н., така и при Орфей, това може да се приема като име на една конкретна личност, но и като звание на всички след нея, които са достигнали нейното духовно ниво. Хората, призвани да бъдат наричани Орфей, са представители на орфическото учение, постигнали висше духовно ниво. Изразявали са същите добродетели като първия Орфей, който е бил учител, музикант и жрец. Историческият Орфей, за когото говорим, има своите белези и символи, които го отличават от всички останали представители на това духовно ниво. Такива са изключителните му дарби в словото и музиката.Целта на произведението е да свърже Земята с това пространство, от което произлизаме всички ние и където цари мир и равновесие между всички живи същества. Концертът цели да пробуди чувството за хармония с цялото. Не просто да говорим за това състояние, или да се сещаме от време на време за него, а музиката да даде такъв силен импулс, че да ни го припомни и ние занапред да останем в него.
- А защо произведението се нарича „Новият Орфей”?
- Защото се стреми да разпали орфеев пламък във всеки човек, във всеки негов наследник, а ние, като българи, сме преки наследници на тракийската култура и носим този плам. „Новият Орфей“ е разположен между миналото и бъдещето, точно тук, където сме сега.

- Как можем да доближим духовната степен на Орфей?
- Един пряк път е да развиваме хармонични отношения с всички проявления на природата. Едно от нещата, които знаем, че са типични за орфизма, е мирното взаимодействие на любов с животните, природата, небесните тела и хората. Ако успеем да сторим това, ще пробудим този древен огън, който Орфей ни е завещал.

- Може ли човек да е истински музикант, без да е духовен учител?
- Сигурно може, но ако едно изкуство носи нещо добро на природата, значи то е истинско. Ако то е просто суетна форма на ежедневието ни, тогава и резултатите от него са такива - повърхностни.

-  Какво е „Музика на сферите“?
- Това е философско понятие, съществува още от времето на Питагор, Плутарх и др. и е използвано в различни учения, за да изрази равновесието между всички живи единици в творението. Същевременно „Музика на сферите“ е едно вълшебно, първично и съвършено пространство. Целта на произведението е да свърже Земята с това пространство, от което произлизаме всички ние и където цари мир и равновесие между всички живи същества. Концертът цели да пробуди чувството за хармония с цялото. Не просто да говорим за това състояние, или да се сещаме от време на време за него, а музиката да даде такъв силен импулс, че да ни го припомни и ние занапред да останем в него.

Toва не е просто концерт с орган, който да има мотиви от антична музика, свързана с Орфей, а е по-скоро едно духовно пътешествие в музикална форма. Българите имат мисия да си припомнят историята. Имаме толкова светли примери и един от тях е Орфей, от когото може да започне този процес, а възприемането на тази личност ще промени нашето себеосъзнаване.
:
Билети:
  • Билети на касата на зала „България"
  • Билетен център на НДК
  • Eventim
Facebook събитие
Студио AERO DONNA
Астрологичен паспорт: astralpassport@gmail.com

Гледай Джорджия в нашето предаване LIVE в 8 със Списание 8 тук и тук
Европейската комисия предлага да се пътува свободно само с бустер Събития

Европейската комисия предлага да се пътува свободно само с бустер

За напълно ваксиниран от догодина ще се смята европеец с три игли

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията Събития

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията

Новозаразените нарастват, правителствата търсят все по-строги решения

Франция забрани дивите животни в цирка Събития

Франция забрани дивите животни в цирка

Идва краят на делфинариумите и фермите за норки

Българка в Австрия: Наблюдаваме кампания за разделение на обществото между ваксинирани и Събития

Българка в Австрия: Наблюдаваме кампания за разделение на обществото между ваксинирани и неваксинирани

Критични менния срещу мерките могат да бъдат намерени единствено в социалните мрежи и блоговете

2 милиона неваксинирани австрийци в локдаун от днес Събития

2 милиона неваксинирани австрийци в локдаун от днес

Германия още мисли, в Холандия блокировката е частична, строги са мерките в Латвия, Русия, Куинсланд в Австралия и Сингапур

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет Събития

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет

Започна третият вълнуващ сезон на документалната поредица

Апелативен съд спря задължителната ваксинация за служители в САЩ Събития

Апелативен съд спря задължителната ваксинация за служители в САЩ

19 щата завеждат три отделни дела срещу изискването на Белия дом

Лекари дават на съд мерките Събития

Лекари дават на съд мерките

Две седмици след първата заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която той въведе ограничителни мерки с прилагане на сертификат, жалбите срещу тях не спират

Протест срещу принудителното тестване на деца в училищата Събития

Протест срещу принудителното тестване на деца в училищата

На 1 ноември учители и родители организират шествия в цялата страна срещу принудителните медицински манипулации върху ученици

Фейсбук умря. Да живее Мета! Събития

Фейсбук умря. Да живее Мета!

Зукърбърг обяви началото на един нов виртуален свят без граници

Интензивен онлайн курс по ведическа астрология Събития

Интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Открийте и използвайте тайните на древните мъдреци

Вълна от жалби и петиции срещу зелените сертификати Събития

Вълна от жалби и петиции срещу зелените сертификати

Адвокати посочват юридическата несъстоятелност на последните разпоредби на здравния министър

Да се избегне дискриминацията към неваксинирани Събития

Да се избегне дискриминацията към неваксинирани

Комисията за защита от дискриминацията препоръчва преразглеждане на заповедта за зелен сертификат

За първи път в България съвместен концерт между хора и растения! Събития

За първи път в България съвместен концерт между хора и растения!

Елате на уникалния концерт „Чуйте музиката на растенията“ на 28 октомври

Кумбре Виеха продължава да изригва вече месец Събития

Кумбре Виеха продължава да изригва вече месец

Историческите записи показват изригвания с продължителност от 24 до 84 дни

От четвъртък почти всички дейности на закрито ще се провеждат със сертификат Събития

От четвъртък почти всички дейности на закрито ще се провеждат със сертификат

На 20 октомври от 17 ч. на площад "Света Неделя" в София е организиран протест против новите мерки и ковид терора