Подкрепете ни!
Събития24 октомври 2021

Вълна от жалби и петиции срещу зелените сертификати

Адвокати посочват юридическата несъстоятелност на последните разпоредби на здравния министър

Илюстрация: Крис Слупски, Unsplash
Илюстрация: Крис Слупски, Unsplash
Вълна от жалби, петиции и заведени колективни искове срещу Заповед № РД-01-856 от 19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването, изискваща зелени сертификати за огромни групи от хора за работа, предвижване, пазаруване, спорт и развлечение, се надигна през последните дни. Недоволните атакуват юридически и морално взетите решения за разделяне на населението на „ваксинирани" и „неваксинирани". 

Петицията, инициирана от ПР-експерта Ани Алашка в неделя сутринта, вече гонеше 15 000 подписа. „Жалбата ни срещу заповедта на МЗ за задължителни „зелени сертификати“ ще бъде внесена в началото на следващата седмица. Допълнително ще ви информирам колко физически и юридически лица са официални жалбоподатели, но те едва ли ще надхвърлят 50-60, тъй като по-голяма бройка означава трудно администриране на жалбата - затруднена обработка на документи и забавяне на нейното официално внасяне." Според Алашка голяма част от хората, които са писали лично до нея, са споделили, че искат да се включат с цялото си семейство, с приятели и колеги. Писали са й представители на училища, детски градини, университети, болници и други обществени институции, чиито служители са поставени в условията на принуда да се ваксинират, ако искат да работят. 
„Истината е, че са хиляди хората, които са готови да се борят за правата си! И това е една от малкото добри новини напоследък. Защото е важно, когато се почувстваме застрашени, да умеем да отстояваме правото си на труд и живот, макар лицемерно да ни обясняват, че всичко, което в момента ни прилагат властите, е в името на нашето здраве и живот" - казва Алашка. 
„Именно защото човешкото здраве е най-висша ценност, всеки пълнолетен гражданин има правото и отговорността да се грижи и да взима решения за собственото си здраве – не държавата, не съседа, не някой друг – всеки лично! Решението трябва да е лично и защото всеки индивидуален случай е различен – има много хора, които са изградили естествен имунитет или са с противопоказания за ваксинация, но към днешна дата те са извън статистиката, извън „зеления сертификат“, извън възможността да управляват самостоятелно живота си" - добавя тя. 
Можете да се включите в петицията тук.  

Сайтът на Поглед.инфо пък цитира жалба от група адвокати - Златимир Орсов, Валерия Харитонова и Ана Христова срещу Заповед № РД-01-856 от 19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването
Според текста на жалбата заповедта противоречи на материалноправни разпоредби, издадена е при съществено нарушение на административнопроизводствените правила и не съответства на целта на закона, поради което следва да бъде отменена.

Адвокатите подчертават, че с оспорената заповед се въвеждат 30 вида временни противоепидемични мерки, но без краен срок на действието им. За да бъде „временна“, т.е. действаща за определен период от време, каквато и да е противоепидемична мярка трябва да има краен срок, определен в заповедта на министъра на здравеопазването. Според жалбоподавателите дори само тази нередност е достатъчно основание за отмяна на заповедта изцяло.

В нарушение на материалния и на процесуалния закон оспорената заповед третира всеки граждани като заразоносител и на тази основа ограничава правата му или му възлага задължения като едновременно с това необосновано освобождава определена категория граждани от създадените ограничавания на правата и задължения за останалите граждани, пишат Орсов, Харитонова и Христова.

„Няма установена със закон презумпция, че за времето на обявена извънредна епидемична обстановка всеки гражданин се смята за заразоносител. Поради това, за да се ограничат правата или за да се създадат задължения на който и да е гражданин, обосновани с неразпространение на заразна болест и опазване на общественото здраве, е необходимо да се установи, т.е. да се докаже от административния орган, че конкретният гражданин е заразоносител" обясняват адвокатите. 

Вместо това, с оспорената заповед се изисква от всеки гражданин да докаже на свои разноски, че не е заразоносител, т.е. да докаже отрицателен факт, за да не бъдат ограничени правата му и да не му бъдат възложени задълженията, предвидени в нея, се казва в жалбата. 

И още нещо важно - изброените в оспорената заповед доказателства, които човек трябва да представи, за да влезе в затворено обществено пространство, не удостоверяват, че гражданинът не е заразоносител към момента на представянето им на входа на обектите или за дейностите, изброени в заповедта. Т.е. зелените сертификати не гарантират ограничаване на разпространението на SARS-CoV-2.
"Моля, уважаеми господин съдия, да отмените изцяло заповед № РД-01- 856 от 19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването ида ни присъдите разноските по делото" - пишат тримата адвокати.

Ето какво пише инициаторът на друга петиция „Да се добавят тестовете за антитела към зеления сертификат!" - Недка Кирякова: „Аз, подобно на много други хора в България, се сблъсках с ковид, но не влязох в системата! С новата заповед на министъра на здравеопазването, хората без зелен сертификат или тест нямат право да посещават търговски обекти, спортни зали, школи, фитнеси, театри, кина и ред други места! По неясни причини тестовете за антитела не са включени, като възможност за издаване на зелен сертификат! Има достатъчно много проучвания и изказвания на професионалисти, които доказват, че имунитетът след прекаран ковид е траен и качествен! Нали целта на ваксината също е създаване на антитела? Защо тогава наличието на такива, доказани в лаборатирия, не дават правото на зелен сертификат?"

Още по темата:

Европейската комисия предлага да се пътува свободно само с бустер Събития

Европейската комисия предлага да се пътува свободно само с бустер

За напълно ваксиниран от догодина ще се смята европеец с три игли

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията Събития

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията

Новозаразените нарастват, правителствата търсят все по-строги решения

Франция забрани дивите животни в цирка Събития

Франция забрани дивите животни в цирка

Идва краят на делфинариумите и фермите за норки

Българка в Австрия: Наблюдаваме кампания за разделение на обществото между ваксинирани и Събития

Българка в Австрия: Наблюдаваме кампания за разделение на обществото между ваксинирани и неваксинирани

Критични менния срещу мерките могат да бъдат намерени единствено в социалните мрежи и блоговете

2 милиона неваксинирани австрийци в локдаун от днес Събития

2 милиона неваксинирани австрийци в локдаун от днес

Германия още мисли, в Холандия блокировката е частична, строги са мерките в Латвия, Русия, Куинсланд в Австралия и Сингапур

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет Събития

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет

Започна третият вълнуващ сезон на документалната поредица

Апелативен съд спря задължителната ваксинация за служители в САЩ Събития

Апелативен съд спря задължителната ваксинация за служители в САЩ

19 щата завеждат три отделни дела срещу изискването на Белия дом

Лекари дават на съд мерките Събития

Лекари дават на съд мерките

Две седмици след първата заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която той въведе ограничителни мерки с прилагане на сертификат, жалбите срещу тях не спират

Протест срещу принудителното тестване на деца в училищата Събития

Протест срещу принудителното тестване на деца в училищата

На 1 ноември учители и родители организират шествия в цялата страна срещу принудителните медицински манипулации върху ученици

Фейсбук умря. Да живее Мета! Събития

Фейсбук умря. Да живее Мета!

Зукърбърг обяви началото на един нов виртуален свят без граници

Интензивен онлайн курс по ведическа астрология Събития

Интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Открийте и използвайте тайните на древните мъдреци

Да се избегне дискриминацията към неваксинирани Събития

Да се избегне дискриминацията към неваксинирани

Комисията за защита от дискриминацията препоръчва преразглеждане на заповедта за зелен сертификат

За първи път в България съвместен концерт между хора и растения! Събития

За първи път в България съвместен концерт между хора и растения!

Елате на уникалния концерт „Чуйте музиката на растенията“ на 28 октомври

Кумбре Виеха продължава да изригва вече месец Събития

Кумбре Виеха продължава да изригва вече месец

Историческите записи показват изригвания с продължителност от 24 до 84 дни

От четвъртък почти всички дейности на закрито ще се провеждат със сертификат Събития

От четвъртък почти всички дейности на закрито ще се провеждат със сертификат

На 20 октомври от 17 ч. на площад "Света Неделя" в София е организиран протест против новите мерки и ковид терора

Днес почитаме св. Иван Рилски Събития

Днес почитаме св. Иван Рилски

Светецът бди над народа български - нетленните му мощи чудотворят и до ден днешен