Подкрепете ни!
Събития07 ноември 2021

Апелативен съд спря задължителната ваксинация за служители в САЩ

19 щата завеждат три отделни дела срещу изискването на Белия дом

Апелативен съд спря задължителната ваксинация за служители в САЩ

Преди два дни Апелативният съд на пети окръг в САЩ постанови да се спре задължителната ваксинация срещу COVID-19 на служителите на големите компании в страната, пише Vesti. Белият дом съобщи в четвъртък, че Администрацията за здраве и безопасност при работа (OSHA), част от Министерството на труда на САЩ, е разпоредила на всички американски компании с щат от над 100 души да ваксинират своите служители срещу коронавирус не по-късно от 4 януари 2022 г. или да въведат задължително тестване за неваксинираните.

В събота Апелативният съд на пети окръг спря решението, позовавайки се на "сериозни законодателни и конституционни въпроси". „Действието на постановлението се преустановява до следващо съдебно решение по този въпрос“, коментира главният прокурор на Тексас, който е един от противниците на задължителната ваксинация.
19 щата пък заведоха три отделни дела срещу изискването на Белия дом за задължителна ваксина срещу COVID-19 за федерални контрагенти, с аргумента, че изискването нарушава федералния закон, предаде AP (The Associated Press). Главните прокурори на Аляска, Арканзас, Айова, Мисури, Монтана, Небраска, Ню Хемпшир, Северна Дакота, Южна Дакота и Уайоминг подписаха иск, който беше заведен във федералния окръжен съд в Мисури. Друга група щати, включително Джорджия, Алабама, Айдахо, Канзас, Южна Каролина, Юта и Западна Вирджиния, заведоха дело във федералния окръжен съд в Джорджия. Тексас И Флорида заведоха самостоятелни дела.  
Изброените щати поискаха от федерален съдия да блокира изискването на Байдън всички служители на федерални контрагенти да бъдат ваксинирани срещу коронавируса до 8 декември, с аргумента, че това нарушава федералния закон за обществените поръчки и е надхвърляне на правомощията на федералната власт.
„Ако федералното правителство се опита да упражни извънконституционно своята воля и да принуди всички изпълнители на федерални поръчки  да наложат ваксинации поголовно, работната сила и бизнесът могат да бъдат унищожени, което допълнително изостря веригата за доставки и кризите на работната сила“, заяви републиканецът Ерик Шмит, главен прокурор на Мисури. „Федералното правителство не трябва да налага ваксинации и затова заведохме дело – да спрем това незаконно, противоконституционно действие."
Според главния прокурор на Ню Хемпшир Джон Формела, също републиканец, ваксините срещу COVID са безопасни, ефективни и той насърчава прилагането им, но ползите „не оправдават нарушаването на закона“.
„Администрацията на Байдън многократно е изразявала пренебрежението си към американците, които избират да не си сложат ваксина, и е извършила многократно злоупотреби с надвишаване на правомощията си, за да наложи на американците нещо, което те не искат“, написа  в декларация главният прокурор на Тексас Кен Пакстън, републиканец, в декларация. „Федералното правителство няма възможността да лиши хората по техен избор да получат ваксина или не. Ако президентът смята, че търпението му се изчерпва, той очевидно подценява липсата на търпение от страна на тексасците, чиито права нарушава."
И други щати също заявиха, че ще оспорят плана на Байдън да накара американската администрация по безопасност и здраве при работа да издаде наредба, която да налага ваксини за всички частни фирми със 100 или повече служители.
„Няма да позволим на администрацията на Байдън да заобиколи закона или да принуди трудолюбивите джорджианци да избират между препитанието си или тази ваксина“, каза в изявление губернатор Брайън Кемп от Джорджия. Демократическата партия на в Джорджия нарече делото „опасен политически трик“.
Във всички искове се казва, че президентът няма правомощия да издава подобна заповед и че тя нарушава закона за обществените поръчки. Нарушена е и прословутата 10 поправка, запазваща автономността на правомощията на щатите. Според жалбоподателите федералните разходи се използват незаконно за принуда на хората в отделните щати. В иска от Джорджия, например, се твърди, че подобно правило може да бъде валидно само ако Конгресът го приеме със закон.
Много федерални работници, наети с договор, ще напуснат. Това означава, че съответните щати ще трябва да избират между нарушаване на договорите поради намалена работна сила, която не може да свърши цялата работа, или нарушаване на договорите чрез задържане на неваксинирани служители в нарушение на федералните правила, опасяват се жалбоподателите.
Повечето от щатите, които съдят Белия дом, изостават от средния за страната процент на ваксинация. Само Ню Хемпшир и Флорида надвишават общия процент, уточнява АP.

Още по темата:

Европейската комисия предлага да се пътува свободно само с бустер Събития

Европейската комисия предлага да се пътува свободно само с бустер

За напълно ваксиниран от догодина ще се смята европеец с три игли

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията Събития

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията

Новозаразените нарастват, правителствата търсят все по-строги решения

Франция забрани дивите животни в цирка Събития

Франция забрани дивите животни в цирка

Идва краят на делфинариумите и фермите за норки

Българка в Австрия: Наблюдаваме кампания за разделение на обществото между ваксинирани и Събития

Българка в Австрия: Наблюдаваме кампания за разделение на обществото между ваксинирани и неваксинирани

Критични менния срещу мерките могат да бъдат намерени единствено в социалните мрежи и блоговете

2 милиона неваксинирани австрийци в локдаун от днес Събития

2 милиона неваксинирани австрийци в локдаун от днес

Германия още мисли, в Холандия блокировката е частична, строги са мерките в Латвия, Русия, Куинсланд в Австралия и Сингапур

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет Събития

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет

Започна третият вълнуващ сезон на документалната поредица

Лекари дават на съд мерките Събития

Лекари дават на съд мерките

Две седмици след първата заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която той въведе ограничителни мерки с прилагане на сертификат, жалбите срещу тях не спират

Протест срещу принудителното тестване на деца в училищата Събития

Протест срещу принудителното тестване на деца в училищата

На 1 ноември учители и родители организират шествия в цялата страна срещу принудителните медицински манипулации върху ученици

Фейсбук умря. Да живее Мета! Събития

Фейсбук умря. Да живее Мета!

Зукърбърг обяви началото на един нов виртуален свят без граници

Интензивен онлайн курс по ведическа астрология Събития

Интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Открийте и използвайте тайните на древните мъдреци

Вълна от жалби и петиции срещу зелените сертификати Събития

Вълна от жалби и петиции срещу зелените сертификати

Адвокати посочват юридическата несъстоятелност на последните разпоредби на здравния министър

Да се избегне дискриминацията към неваксинирани Събития

Да се избегне дискриминацията към неваксинирани

Комисията за защита от дискриминацията препоръчва преразглеждане на заповедта за зелен сертификат

За първи път в България съвместен концерт между хора и растения! Събития

За първи път в България съвместен концерт между хора и растения!

Елате на уникалния концерт „Чуйте музиката на растенията“ на 28 октомври

Кумбре Виеха продължава да изригва вече месец Събития

Кумбре Виеха продължава да изригва вече месец

Историческите записи показват изригвания с продължителност от 24 до 84 дни

От четвъртък почти всички дейности на закрито ще се провеждат със сертификат Събития

От четвъртък почти всички дейности на закрито ще се провеждат със сертификат

На 20 октомври от 17 ч. на площад "Света Неделя" в София е организиран протест против новите мерки и ковид терора

Днес почитаме св. Иван Рилски Събития

Днес почитаме св. Иван Рилски

Светецът бди над народа български - нетленните му мощи чудотворят и до ден днешен