Подкрепете ни!
Събития07 ноември 2021

Лекари дават на съд мерките

Две седмици след първата заповед на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, с която той въведе ограничителни мерки с прилагане на сертификат, жалбите срещу тях не спират

Лекари дават на съд мерките
В петък, на 4 ноември 2021 г. адвокат Нина Ламбoва, внесе за втори път жалби в Административния съд - София град от името на лабораторен лекар, преподавателка в медицинска академия – също лекар, група неонатолози, както и от Съюза на организациите в любителското изкуство в качеството им на хора, упражняващи свободни професии, работодатели, преподаватели и организатори на събития. 

Жалбите се пускат повторно, тъй като отмяната на предишната заповед води до блокиране на старите жалби, което лишава гражданите от правосъдие в жив процес за доказване на всички пороци на заповедта, обясни адвокат Ламбова.

Тя е категорична, че това, което се случва в момента, е абсолютно неуважение към закона. Адвокатът е изготвила над 25 страници аргументирани искания, подкрепени с доказателства от български държавни органи и от публична информация на сайта на ЕС. 
Юристът твърди, че мерките на министъра ограничават неправомерно правата на българите от чл.29 до чл.31, както и чл.37 на Конституцията, което е недопустимо (според чл.57,ал.3 от КРБ) дори и в случаите на извънредно положение. А страната не е в такова, тя е в епидемична обстановка.

От Конституцията на Република България:
Чл.29 
(1) Никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация.
(2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.
Чл.30.
(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.
Чл. 31
(3) Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.
(7) Не се погасяват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието за престъпления против мира и човечеството.

Предприетите рестрикции спрямо българите противоречат още на чл. 2 от Конвенцията за защита правата на човека и човешкото достойнство в областта на биологията и медицината обявява, според който върховенството на човека, неговите интерес и благо имат предимство пред интереса на обществото и тези на медицината. 
Според Ламбова „властта на заповедта”, която се налага, създава огромна опасност за демокрацията у нас. 

Според нея е недопустимо разрешението за разпространение на т. нар. ваксини в Европа (включително за дискусии в страните членки) да се съкрати от общо 89 дни само на 3 дни! Разрешението е за година, като до изтичането му друга ваксина (включително и българската) не може да стъпи на европейския пазар, защото няма процедура за одобрение, обяснява адвокатът.
Тя твърди също, че разрешението на Европейската комисия по лекарствата не отменя задължението на България да издаде такова, защото според чл.5, пар.2 на Директива 2001/83 разрешаващият титуляр – държавата членка на ЕС, трябва да поеме отговорност за действието на ваксините без лиценз вместо производителя. Нещо, което управляващите не са направили. Вместо това нашата държава прехвърля отговорността на самите хора, които трябва да подписват „информирано съгласие”, преди да се ваксинират. (А когато някой пострада или умре след ваксиниране, няма никаква компенсация за това.)

В жалбите се твърди, че тестове са високорискови и неприложими за масово тестване в извънлабораторни условия. Има много приложени аргументи и доказателства, като най-фрапиращи са липсата на процедури по закупуване, разпространение и контрол. „Никаква административна тежест няма към производителите и търговците, каквато например има един прост бинт”, обяснява Нина Ламбова. – „Това не ни гарантира, че тестовете са валидни, сертифицирани, а не гаражно производство. При наличие на толкова местни и международни органи за сертификация и нотификация, се изисква единствено декларация за съответствие за да се разпространяват в търговската мрежа”.

Процедурата за детските „щадящи тестове“ също страда от пороци. В търговете и документите държавата е пропуснала да упомене, че не става дума за тестове с нисък риск - за лабораторна сертифицирана среда, а тестовете са от типа за самотестване, които опасни за масово приложение.

„Те са високорисков тип, поради „инфекциозния отпадък“ след тестването, за когото трябва да има създадена система за управление. Предаването им от ръка на ръка и извхвърлянето в битови контейнери е опасно, заради това че тези тестове могат да са дом за над 600 вида бактерии и някои вируси.  Абсолютен прецедент е те да са за масово използване, включително от учители или родители”, казва Ламбова. -„Гарантирането, че инфекциозният отпадък няма да зарази и не е опасен за средата, в която се представя, не става с инструктажни видеа. Това е изключително опасно, затова и рискът от разпространение на инфекции чрез такова тестване е определен като високорисков”. 
Адвокатът показа десетки документи, които е готова да покаже в един активен съдебен процес, които според нея могат „да поставят класическото здраве пред търговския интерес”, стига политиците да не продължат умишлено да избягават съдебната зала. 

Юристът заяви, че Европейският съд за правата на човека не се е произнасял за зеления сертификат, както според Vesti.bg е заявил министър Кацаров (https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/kacarov-200-hiliadi-vaksinirani-s-pyrva-doza-6133457). „Вероятно министърът има предвид делото Вавричка и други срещу Чешката република, което няма отношение към разглежданата проблематика. Решението е във връзка с ограничения за несъобразяване с въведени със закон задължителни ваксини, каквито и в РБ има. Въвеждането на задължителна ваксинация по отношение на условно пуснатите на пазара ковид ваксини обаче е невъзможно, предвид обстоятелството, че те са още в експерименталната си фаза най-малкото до 2023 г. ЕСПЧ още не се е произнасял по повод въведени ковид ограничения, но вече е сезиран с жалби, и предстои произнасяне. Регламент 2021/953 за европейския сертификат също е във висящ процес пред Съда на ЕС по искане за неговата отмяна (T-527/21 Abenante и др./Парламент и Съвет), каза правистът.

Очаквайте гостуването на адвокат Нина Ламбoва в LIVE в 8 със Списание 8 тази сряда (10 ноември), от 20 ч. във фейсбук страницата ни.

 
Европейската комисия предлага да се пътува свободно само с бустер Събития

Европейската комисия предлага да се пътува свободно само с бустер

За напълно ваксиниран от догодина ще се смята европеец с три игли

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията Събития

Многохилядни протести в цяла Европа заради новите мерки срещу пандемията

Новозаразените нарастват, правителствата търсят все по-строги решения

Франция забрани дивите животни в цирка Събития

Франция забрани дивите животни в цирка

Идва краят на делфинариумите и фермите за норки

Българка в Австрия: Наблюдаваме кампания за разделение на обществото между ваксинирани и Събития

Българка в Австрия: Наблюдаваме кампания за разделение на обществото между ваксинирани и неваксинирани

Критични менния срещу мерките могат да бъдат намерени единствено в социалните мрежи и блоговете

2 милиона неваксинирани австрийци в локдаун от днес Събития

2 милиона неваксинирани австрийци в локдаун от днес

Германия още мисли, в Холандия блокировката е частична, строги са мерките в Латвия, Русия, Куинсланд в Австралия и Сингапур

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет Събития

National Geographic открива изгубените съкровища на Eгипет

Започна третият вълнуващ сезон на документалната поредица

Апелативен съд спря задължителната ваксинация за служители в САЩ Събития

Апелативен съд спря задължителната ваксинация за служители в САЩ

19 щата завеждат три отделни дела срещу изискването на Белия дом

Протест срещу принудителното тестване на деца в училищата Събития

Протест срещу принудителното тестване на деца в училищата

На 1 ноември учители и родители организират шествия в цялата страна срещу принудителните медицински манипулации върху ученици

Фейсбук умря. Да живее Мета! Събития

Фейсбук умря. Да живее Мета!

Зукърбърг обяви началото на един нов виртуален свят без граници

Интензивен онлайн курс по ведическа астрология Събития

Интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Открийте и използвайте тайните на древните мъдреци

Вълна от жалби и петиции срещу зелените сертификати Събития

Вълна от жалби и петиции срещу зелените сертификати

Адвокати посочват юридическата несъстоятелност на последните разпоредби на здравния министър

Да се избегне дискриминацията към неваксинирани Събития

Да се избегне дискриминацията към неваксинирани

Комисията за защита от дискриминацията препоръчва преразглеждане на заповедта за зелен сертификат

За първи път в България съвместен концерт между хора и растения! Събития

За първи път в България съвместен концерт между хора и растения!

Елате на уникалния концерт „Чуйте музиката на растенията“ на 28 октомври

Кумбре Виеха продължава да изригва вече месец Събития

Кумбре Виеха продължава да изригва вече месец

Историческите записи показват изригвания с продължителност от 24 до 84 дни

От четвъртък почти всички дейности на закрито ще се провеждат със сертификат Събития

От четвъртък почти всички дейности на закрито ще се провеждат със сертификат

На 20 октомври от 17 ч. на площад "Света Неделя" в София е организиран протест против новите мерки и ковид терора

Днес почитаме св. Иван Рилски Събития

Днес почитаме св. Иван Рилски

Светецът бди над народа български - нетленните му мощи чудотворят и до ден днешен