Подкрепете ни!
Събития30 август 2022

Отложиха старта на „Артемида" за 2 септември

Интересни факти за мисията на НАСА, която отново ще върне хората на Луната

Снимка: Wikimedia.org
Снимка: Wikimedia.org
Програмата Artemis планира да изпрати отново хора на повърхността на Луната. Това се случва 50 години след последната мисия Apollo. НАСА възнамерява да създаде на естествения ни спътник база, а планът-максиум е насочен към пътешествие до Марс с екипаж.

Стартът бе планиран за вчера - Artemis 1 получи зелена светлина по време на преглед на готовността за полет в космическия център „Кенеди". Но ракетата ще излети от Флорида на 2 септември. Причината за отлагането на полета до Луната в последния момент бяха проблеми с един от четирите двигателя на най-мощната ракета носител в историята - 98-метровата SLS (Space Launch System - Система за изстрелване в Космоса). Според други източници учените са открили изтичане на водород на борда.


Мисията се състои от три етапа

Първият е 42-дневен полет без екипаж около Луната. Ще се тества огромната ракета и космическият кораб Orion, с който астронавтите ще пътуват до естествения ни спътник.

Докато е в Космоса, той ще разположи 10 CubeSats (вид малки спътници), които ще извършват разнообразни дейности в дълбокия Космос - от изучаване на това как радиацията засяга ДНК на дрождите до търсене на воден лед на Луната. Новоизградените центрове ще изследват слънчевия вятър, слънчевите потоци (концентрирана слънчева светлина) и изхвърлянето на коронална маса.
Orion ще лети на 60 мили над Луната и седмици по-късно ще навлезе в земната атмосфера със скорост от 25 000 мили в час, преди да падне край бреговете на Калифорния на 10 октомври. Вътрешните и външните му камери ще предават изображения и видео по време на мисията.

Ако всичко върви по план, Orion ще е най-дълго пребиваващият в Космоса кораб, направен от човечеството в историята, без да се скачи със станция.

През втория етап, с Artemis 2 тестове ще правят четирима астронавти, чиито имена още не са посочени. Това ще се случи през 2024 г. Те ще обикалят около Луната. Кацането там ще е по време на третия етап - Artemis 3. Според НАСА, в екипажа ще са включени жена и цветнокож. Графикът зависи от това колко успешно вървят предишните мисии, но засега е планиран за 2025 г.

НАСА се надява да построи базов лагер на Луната и да провежда годишни мисии като го използва за тестово поле за още по-амбициозни мисии - като отправна точка за полет на човек до Марс. 


Куклите

На борда на капсулата Orion ще има само манекени и мека играчка. Командир на полета е манекенът Муникин Кампос (кръстен е на Артуро Кампос, инженер, помогнал за безопасното връщане на Аполо 13 на Земята). Оборудван е със сензори за радиация, ускорение и вибрации. Компания му правят двете жени" - Хелга и Зохар. Плюшеното животинче Snoopy ще се носи около капсулата Orion като индикатор за нулева гравитация. Тази компания от играчки ще начертае пътя за историята.

Чарли Блекуел-Томпсън, жена - командир на изстрелването на Artemis 1, каза:
Следващите отпечатъци от ботуши, оставени на Луната, ще принадлежат на жена. Няма граници, няма граници...".

И двата манекена с женско тяло са направени от материали, които имитират меките тъкани, органите, костите, белите дробове и мозъчната тъкан на женския организъм, за да тестват как радиацията преминава през тялото. В торсовете им има повече от 5600 сензора и 34 радиационни детектора за измерване на радиационната експозиция в различните органи. Зохар ще носи AstroRad - радиационна защитна жилетка, Хелга ще е без нея.


Колко мощна е ракетата Artemis 1

98-метровата космическа система за изстрелване (SLS) е най-мощната ракета, създавана някога от НАСА и в тази решаваща фаза на тестване тя ще лети по-далеч от всеки космически кораб, създаден някога от хора: 40 000 мили от обратната страна на Луната и 280 000 мили от Земята.

Тягата на мегаракетата от 8,8 милиона паунда при изстрелване е с 13% повече от тази на космическата совалка и с 15% повече от ракетата Saturn V, използвана в мисиите Apollo. Задвижването се осигурява от четири двигателя RS-25, като пътуването до Луната отнема няколко дни.


Как да станем свидетели на старта

Първата мисия Artemis вероятно ще излети от космическия център Кенеди" на 2 септември, с двучасов прозорец за изстрелване, който започва в 8:33 сутринта местно време. Поточното предаване на изстрелването ще може да се гледа на сайта на НАСА.


Кога за последен път човек е бил на Луната?

Преди 50 години: става дума за Аполо 17" през декември 1972 г. - около три години и половина след като Нийл Армстронг влезе в историята с първата разходка из Луната. Последните три мисии на Аполо" бяха отменени и финансирането на НАСА беше намалено.

Новите мисии са кръстени на гръцката богиня Артемида, сестрата близначка на Аполон. Тя е богинята на лова, луната и целомъдрието.

Източник

Още по темата:

В Русия изригнаха два вулкана едновременно Събития

В Русия изригнаха два вулкана едновременно

Шивелуч и Ключевская сопка хвърлят мощно пепел и лава

Artemis 1 все пак излетя с Orion към Луната Събития

Artemis 1 все пак излетя с Orion към Луната

НАСА има грандиозен план за връщане на човечеството на земния спътник

Вече сме над 8 милиарда Събития

Вече сме над 8 милиарда

ООН: Бързият ръст на населението е едновременно причина и симптом за бавен напредък в развитието

Грета Тунберг призова за свалянето на „расистката капиталистическа система на Запада” Събития

Грета Тунберг призова за свалянето на „расистката капиталистическа система на Запада"

Екоактивистката твърди, че сегашното „нормално" състояние на света, диктувано от хората на власт, е причинило срива на климата

Изгрява слънцето Събития

Изгрява слънцето

Концерт по случай 100 годишнината от изгрева на Паневримията ще се състои на 22 октомври, събота, 11 ч. във Военния клуб в София

Днес почитаме св. Иван Рилски Събития

Днес почитаме св. Иван Рилски

Светецът бди над народа български - нетленните му мощи чудотворят и до ден днешен

Тя се върна заради нас Събития

Тя се върна заради нас

Св. Петка напуска обителта си в Египет, за да лекува и да остави целебните си мощи у нас

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота Събития

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота

Синоптиците очакват слънчево време и умерени температури

TRIGAIDA представят новото си EP Rofinka в Топлоцентрала на 14 октомври Събития

TRIGAIDA представят новото си EP Rofinka в Топлоцентрала на 14 октомври

Хитовото изпълнение от “България търси талант” даде име на новата творба

„Ще помагам на България...“ Събития

„Ще помагам на България...“

Днес се навършват 111 години от рождението на Ванга

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта Събития

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта

Любовта е търсене, премеждие, отдаване, принасяне, жертва, кръст, пътуване...

Как да заменим Кундалини с чиста божествена енергия Събития

Как да заменим Кундалини с чиста божествена енергия

В своята работилница духовният учител Патрик Сан Франческо ще ни освободи от гнева, стреса и страха

DEVA PREMAL в България! Събития

DEVA PREMAL в България!

World music звездите ще свирят в София на 15 октомври 2022 г.

Тайната на ума, закодирана в народните приказки Събития

Тайната на ума, закодирана в народните приказки

Какви са скритите послания в „Тримата братя и златната ябълка” според учителя от Изтока Гуру Йоги Тан ще разберем на 10 септември