Подкрепете ни!
Събития18 ноември 2022

Artemis 1 все пак излетя с Orion към Луната

НАСА има грандиозен план за връщане на човечеството на земния спътник

Снимка: НАСА
Снимка: НАСА
НАСА успешно изстреля Artemis 1 (Артемида 1) в 01:47 сутринта EST (североамериканско източно време) на 16 ноември от стартовия комплекс 39B в космическия център Кенеди във Флорида.  Ракетата Space Launch System (SLS) ще отведе безпилотнта система за изследване на дълбокия Космос - космическият кораб Orion - около Луната и обратно. Целта е да се тества модула Orion, ракетата SLS, както и наземните системи в космическия център Кенеди. Това ще положи основите за последващи мисии в рамките на програмата Artemis.

През 2022 г. се навършва половин век, откакто астронавтът от Аполо 17 Югийн Сърнан остави следите си на Луната през 1972 г. Много неща са се променили оттогава. През същата година на бял свят се появява и първият научен ръчен калкулатор. Днес носим повече изчислителна мощност в джоба си от тази, която е напътствала астронавтите на Аполо до Луната и обратно. 

Сега най-после човечеството е на път отново да напусне ниската околоземна орбита (LEO). Само две дузини астронавти са постигнали това досега, всичките бели мъже. Скоро първата жена астронавт и първият цветнокож астронавт ще се присъединят към списъците със славни луноходци. Това ще стане възможно благодарение на програмата Artemis - грандиозно амбициозният план на НАСА за иследване на лунната повърхност. До 2025 г. ще видим астронавти да се разхождат в лунния прах още веднъж и то с много по-големи детайли. 

Артемида 1 без екипаж ще отбележи дебюта на масивната SLS ракета на НАСА. Новата мегаракета ще изпрати капсулата Orion на приблизително четириседмично пътуване около Луната. Ако всичко върви по план, мисията Artemis 2 ще се случи през 2024 г., изпращайки астронавти около Луната и обратно. 
Artemis 3 ще закара астронавти на Луната, близо до южния й полюс, с помощта на превозното средство Starship на SpaceX. Това е планирано за 2025-а или 2026-а година.

Сегашният полет

Два огромни ракетни ускорителя и основна степен, пълна с 733 000 галона (2,8 милиона литра) гориво, ще задвижат Орион през земната атмосфера до орбита. След това горната част на SLS, известен като Interim Cryogenic Propulsion Stage (ICPS), ще се задейства, за да изпрати Орион към Луната.
ICPS има и друга задача. 10 малки космически апарата са натоварени с дрожди. Пробите ще бдат изнесени отвъд ниската околоземна орбита. Идеята е да се изследват нивата на радиация и техния ефект върху живите организми. Изследванията са важни за запазването на безопасността на астронавтите, когато летят на бъдещи мисии.

След отделянето от ICPS Orion ще бъде задвижван и захранван от Европейския сервизен модул, построен от Европейската космическа агенция (ESA). "Сервизният модул също ще осигури консумативи за бъдещия екипаж, включително вода и кислород“, каза Филип Берте, координационен мениджър на ESA за модула.

Artemis 1 ще е в Космоса между 26 и 42 дни. Ще му трябват една до две седмици, за да стигнете до Луната, където Орион ще се спусне близо до лунната повърхност. Ще обикаля около естествения ни спътник в посока, обратна на тази, в която се върти Луната. Орион ще остане в тази орбита между 6 и 19 дни. Орион ще остане в Космоса по-дълго, отколкото който и да било кораб досега, без да се скачва с космическа станция, и ще се върне у дома по-бързо от всеки друг апарат летял по същия маршрут. 

Екипажът

Въпреки че няма човек на борда на Artemis 1, мисията все пак може да се похвали с впечатляващ екипаж. 
Мястото на командира ще бъде заето от манекен командир Moonikin Campos, облечен в специален антирадиационен костюм. Moonkin Campos е кръстен на електроинженера Артуро Кампус, който беше ключов играч в безопасното връщане на мисията Apollo 13 на Земята.

Компания на Campos правят два женски манекена - Зохар и Хелга. "Индикаторът за нулева гравитация" е пухкавата играчка Снупи, облечена в емблематичен оранжев гащеризон на НАСА. (Eкипажът на Аполо 10 кръсти своя лунен модул Снупи). Веселата дружина включва и любимата на всички овца Шон - и тя плюшена играчка. 


Снимка: Европейска космическа агенция
На борда има и четири минифигурки от Lego - Кейт, Кайл, Джулия и Себастиан. 

Пускането на Artemis 1 тази година може да изглежда като малка стъпка, но пък е много важна. Човечеството прави огромен скок в завръщането си на Луната, този път завинаги.Източник

Още по темата:

В Русия изригнаха два вулкана едновременно Събития

В Русия изригнаха два вулкана едновременно

Шивелуч и Ключевская сопка хвърлят мощно пепел и лава

Вече сме над 8 милиарда Събития

Вече сме над 8 милиарда

ООН: Бързият ръст на населението е едновременно причина и симптом за бавен напредък в развитието

Грета Тунберг призова за свалянето на „расистката капиталистическа система на Запада” Събития

Грета Тунберг призова за свалянето на „расистката капиталистическа система на Запада"

Екоактивистката твърди, че сегашното „нормално" състояние на света, диктувано от хората на власт, е причинило срива на климата

Изгрява слънцето Събития

Изгрява слънцето

Концерт по случай 100 годишнината от изгрева на Паневримията ще се състои на 22 октомври, събота, 11 ч. във Военния клуб в София

Днес почитаме св. Иван Рилски Събития

Днес почитаме св. Иван Рилски

Светецът бди над народа български - нетленните му мощи чудотворят и до ден днешен

Тя се върна заради нас Събития

Тя се върна заради нас

Св. Петка напуска обителта си в Египет, за да лекува и да остави целебните си мощи у нас

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота Събития

Близо 600 човека стартират в 11-тия Байк и рън за Чепън тази събота

Синоптиците очакват слънчево време и умерени температури

TRIGAIDA представят новото си EP Rofinka в Топлоцентрала на 14 октомври Събития

TRIGAIDA представят новото си EP Rofinka в Топлоцентрала на 14 октомври

Хитовото изпълнение от “България търси талант” даде име на новата творба

„Ще помагам на България...“ Събития

„Ще помагам на България...“

Днес се навършват 111 години от рождението на Ванга

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта Събития

А сега остават тия три: вяра, надежда, любов; но по-голяма от тях е любовта

Любовта е търсене, премеждие, отдаване, принасяне, жертва, кръст, пътуване...

Как да заменим Кундалини с чиста божествена енергия Събития

Как да заменим Кундалини с чиста божествена енергия

В своята работилница духовният учител Патрик Сан Франческо ще ни освободи от гнева, стреса и страха

DEVA PREMAL в България! Събития

DEVA PREMAL в България!

World music звездите ще свирят в София на 15 октомври 2022 г.

Тайната на ума, закодирана в народните приказки Събития

Тайната на ума, закодирана в народните приказки

Какви са скритите послания в „Тримата братя и златната ябълка” според учителя от Изтока Гуру Йоги Тан ще разберем на 10 септември

Аполония – десертът на лятото Събития

Аполония – десертът на лятото

Празници на изкуствата „Аполония“ отново е в разгара си, за да ни подари стоплящи мигове на радост и полет в творчество