Подкрепете ни!
Събития17 май 2023

Отглеждаме деца фикуси: аутизъм или екранна зависимост?

Обучение на 3 и 4 юни на Център за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ разнищва проблема и дава решения. Побързайте, местата са ограничени!


Отглеждаме деца фикуси: аутизъм или екранна зависимост?

"На всеки 50 деца, водени в Центъра за функционална оценка с поставена диагноза аутизъм, само едно е наистина с разстройство от аутистичния спектър. Другите са с екранна зависимост!"- казва д-р Стоян Везенков. Стъписващата истина за това какво се случва с децата ни, можете да прочетете ТУК, а подробни данни за предстоящия двудневен семинар, посветен на проблематиката на екранната зависимост, има по-долу. 

Предлагаме ви интервю на неговия колега и съмишленик Виолета Манолова. Тя е доктор по икономика и управление, магистър по бизнес икономика, магистър по приложна психология, сертифициран биофийдбек невротерапевт и обучител с дългогодишен терапевтичен опит. Обучител и терапевт на екранни деца в Центъра за приложни невронауки, където работи заедно с д-р Стоян Везенков.


"Половината мъници от първа група на частна детска градина – тригодишни – нито могат да говорят, нито разбират. Учителките се чудят какво да ги правят"

Г-жо Манолова, екранната зависимост наистина ли е толкова опасна?
- Ще дам само два примера, вие си направете сами изводите. Моя колежка, която работи с деца в яслите в района на Петрич, ми каза, че малките отказват да се хранят без екран!... Половината деца в яслите и в градините, в които ходи, не ядат друго освен коричка хляб на обяд... Причината е, че родителите им вкъщи ги хранят пред екрани, но понеже педагогическият състав на градината знае, че не трябва и не им дават екрани, децата ядат коричка хляб. Отказват всичко друго.
Другото, за което ми се обадиха от частна детска градина миналата година в средата на октомври, беше, че половината деца в първа група са невербални, не могат да говорят! И не само че не говорят, но и не разбират, т.е. специалистите по никакъв начин не могат да общуват с тях.

Преподавателите не могат да върнат децата, защото вземат едни хубави такси от 5000 - 6000 лв. на година, затова трябва някак си да се справят. Но минава септември, октомври – положението не се подобрява. И те ни търсят и питат: Какво да ги правим тези деца? Нямаме никаква комуникация с тях. Тригодишни – нито говорят, нито разбират. Какво да ги правим? Аз им казвам – отваряме кабинети, ще има в София и в страната, насочвайте ги. „Ама ние на родителите не можем да им кажем, че състоянието на децата е свързано с тях и е от екраните. Това трябва вие да им го кажете. Те, нашите родители, са много специални.“ Тук е важно да кажа, че ако някой реши да води детето си при нас на терапия, а вкъщи продължават да му дават екрани, няма никакъв смисъл, няма да има резултат.

 - Психиатрите не разбират ли какво става?
- За да се постави диагноза, психиатърът, ако прави обследване за аутизъм, симптоматично изследва може ли детето това, не може ли, има ли зрителен контакт, няма ли. Симптомите на екранната зависимост и на аутизма са едни и същи... Невролозите пък, всички невролози, правят ЕАГ пред екран – за да се укроти детето и да му сложат шапка и сензорите, му пускат екран. Това означава, че няма чисти изследвания в световен мащаб! Д-р Везенков е единственият, който прави изследвания без екран. Той прави и с екран, и без екран, за да може да хване разликата. Но всички невролози правят изследванията пред екран. Даже си го пишат в докладите!

- Как се чувствате, като осъзнавате всичко това?
- Мен истински ме боли за децата. Жестоко е. Просто е жестоко. Брутално. Чувствам гняв и ужас от това, което виждам. Защото този аутизъм, който в някои страни вече стига до 20% от децата, не е вроден, не е генетичен. Той е настъпил, придобит е от едното неглижиране на проблема. Виждам деца, които... как ще ги върнем изобщо?!... Всички деца са пред екран и в училища, и в детски градини, но за това не се говори.

- Това ли е причината за всеобщото затъпяване, за което говорят преподавателите?
- Разбира се. По улиците е пълно с екранни хора. Сега вече, като знаете, ще започнете да ги виждате и вие. Те не са аутисти, те долу-горе нещо са поизучили – като тесни специалисти могат някъде да работят... Но социалното им поведение е пълна скръб. Има 20 - 25-годишни, които не могат да намерят един адрес! Половин час ми звънят по телефона: „Ама къде сте, не мога да ви открия?!“. Закъсняват и не очаквайте да ви се извинят или да са се подготвили предварително – да са проверили, да са прочели нещо. Те си живеят в някакъв техен изкуствен свят. Това, че, не дай си, Боже, вървейки по улицата, не ги е сгазила кола, е върховното постижение в живота им. Разбирате ли? Те са толкова изключени, че изобщо не разбират ние, от нашето поколение, как гледаме на тях по начина, по който се държат.

А ще става още по-зле. Знаете ли, че вече има франчайзинг, в който си купуваш „територия“ – примерно Дюселдорф или Франкфурт – и правиш там виртуален парк, където хората след работа „идват“. С VR-ите си разхождат кучетата, срещат се един с друг, правят си аватарите, чуруликат им канарчета... След като цял ден си ходил и си бил със социалните мрежи, с електронно банкиране, в електронно кафене, после се разхождаш в електронен парк...

Така цял ден – откогато се събудиш, докато си легнеш – ти си във виртуална илюзия. Това е тенденцията. И примерно за един град от порядъка на 100 хил. души този франчайзинг струваше около половин милион евро. Представете си какви суми се дават, за да се правят такива неща, където всички хора да се бутнат вътре?! Те влизат с такса от 10 евро на месец примерно абонамент. Тези, които са родени след 2010 година, известни още като поколението алфа, тези, които са на екранни устройства нонстоп, те копнеят за това нещо, за тях истинската гора я няма.

- Срещали ли сте се с министъра на образованието?
- Нямам никаква надежда, че ще има някаква политика в тази посока. Според мен грижата е на всеки родител и на всяко семейство да си пази децата. Нали знаете – „щом в ЕС е направено, кои сме ние, че няма да го правим?“. На ниво ЕС те гледат в Америка какво се прави – има ли такива политики, има ли такива програми. В Русия са по същия начин. Не са съхранени, няма и да се съхранят. Просто там има други подформи и други потоци. Няма политика в това отношение, защото целият бизнес се е преориентирал в тази посока. Битката е за всяка душа.


Запишете се за семинара 

"Екранна култура"

 Център за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ организира уикенд обучение в присъствена форма (София) и дистанционна форма (он-лайн във фейсбук).

Обучението е предназначено за:
 • терапевти
 • психолози
 • логопеди
 • специалисти по детско развитие
 • учители и възпитатели
 • родители
Обучението покрива широк спектър от проблематиката на екранната зависимост, измененията и нарушенията в мозъка и нервната система, симптоматика и признаци за разпознаване. Цели да запознае аудиторията с проблема в дълбочина, така че екранната зависимост да стане разпознаваема и правилно комуникирана.
 • Какво представлява екранната зависимост?
 • Какви са измененията и нарушенията в мозъка и нервната система?
 • Общото и различното при деца и възрастни
 • Възрастови особености, стаж и тежест на проблема
 • Нарушения на развитието
 • Свързани нарушения, ХАДВ, аутизъм и "псевдоаутизъм"
 • Епилепсия и скрита епилепсия
 • Депресия и депресивност
 • Нарушения на автономната нервна система
 • Нарушения на съня и храненето
 • Поведенчески разстройства
 • Учене и когнитивни дефицити
 • Психотични епизоди и психотично функциониране
Ще бъдат разяснени данни от научните изследвания на Център за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ за последните 5 години.
Ще бъдат обяснени психофизиологичните механизми на измененията в нервната система и мозъка и спектъра от симптоматика.
Ще бъдат разгледани избрани случаи на Центъра и терапевтичната парадигма за справяне с екранната зависимост.

Ще научите:

 • какво е екранната зависимост, кога се развива зависимост и кога не, защо и как може да бъде причина за проблеми в развитието
 • как да комуникирате проблема правилно с колеги, родители, деца
 • как да разпознавате белезите и кога е необходима намеса на терапевт
 • как да бъдете максимално полезни на себе си и близките си в ерата на екранна дигитална революция
Обучението ще се проведе:
Кога?
на 3 и 4 юни 2023 г. (събота и неделя)
от 9.00 до 16.00 ч.
Къде?
Присъствено: гр. София, гимназия Софтуни Светлина
ж.к. Дружба, НПЗ Искър, ул. „5006“ N2
Он-лайн: фейсбук затворена група
Водещи:
д-р Стоян Везенков
д-р Виолета Манолова
Цена за участие:
Присъствено: 97.00 лв.
Он-лайн: 77.00 лв.
Билети
тук

Присъствените билети са 100 бр., он-лайн - неограничени.

Регистрираните за онлайн участие ще получат информация за достъп на посочения от тях имейл. Записи от събитието няма да бъдат правени.

Център за приложни невронауки ВЕЗЕНКОВ е първата и единствена научна организация у нас, която адресира проблема на екранната зависимост при деца и възрастни, провеждайки апаратурни изследвания на мозъка и нервната система, и на тази база - програми за превенция и терапия.
Д-р Стоян Везенков е първият учен в света, извел биомаркерите на екранната зависимост и предложил ефикасна, щадяща организма терапия. 


III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024 Събития

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

Откриването е на 15 май в „Кино Кабана”

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното Събития

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното

На 19 май д-р Емилия Караславова организира събитието „Ради“ в гр. Пловдив

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев Събития

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев

Той бе автор и близък приятел на Списание 8

Европейският парламент защити старите сортове семена Събития

Европейският парламент защити старите сортове семена

Дребните стопани обаче трябва да имат същите задължения като професионалните фермери

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния Събития

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния

Открийте какви истории разказва хлябът на 25 април 2024 г., София в Event Space 2020

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км