Подкрепете ни!
Събития25 юли 2023

Конференция за устойчиво развитие на хижи и заслони събра гилдията на планинския туризъм

В събитието се включиха хижари, планински водачи, туроператори, природозащитници и представители на устойчивия бизнес


Конференция за устойчиво развитие на хижи и заслони събра гилдията на планинския туризъм
На 20 юли в рамките на кампанията „Хижа на годината“ на ЦПШ „Мальовица“ (хотел „Алпинист“) се проведе конференция на тема „Възможности за финансиране и стъпки за подобрение на условията в българските хижи и заслони“. Събитието бе насочено към стопани на хижи и заслони в България, желаещи да развиват планинския туризъм и да подобрят условията в планинските места за настаняване у нас.

Конференцията събра хижари и представители на туристически дружества от цялата страна, дошли да се запознаят с възможностите за финансиране на планински обекти през различни министерства и европейски фондове, и да научат повече за различни механизми за получаване на субсидии. Специално внимание бе отделено на възможностите и условията за кандидатстване по грант за реновация на генералния партньор SiteGround на стойност 20 000 лв., като част от кампанията „Хижа на годината“.
„Целта на всички ни е да повишим качеството на обслужване в туристическите ни обекти. Ние не гледаме на туристите като на клиенти – те за нас са партньори, които ни дават идеи и насоки, без тях няма как да ни има“, обясни Венцислав Венев, председател на Български туристически съюз.
Заедно с колегите си от новото ръководство на БТС той изрази готовност за пълна подкрепа към всички хижари, кандидатстващи по различни финансиращи програми – с консултация за най-подходящите опции, необходима документация, последователност на административните процедури и т.н., за да бъде намерен в дух на сътрудничество най-краткият път към изпълнение на общите цели.

В събитието се включиха и представители на неправителствени организации, излъчили номинации в осемте категории на конкурса „Хижа на годината“. Между тях бяха асоциацията на планинските водачи „Планини и хора“ и „Асоциация на парковете в България“. Любомир Попйорданов от „Българска асоциация за алтернативен туризъм“ наблегна върху отговорността към природата и гостоприемството – ценности, залегнали в сертификационната марка „Зелена къща“.
„Хората имат нужда не просто от дестинации, а от преживявания. Мотивацията им да отидат в планината и да се слеят с природата често е свързана с необходимост от отдих, да се възстановят както физически, така и емоционално. Затова осигуряването на пълноценна почивка е от съществено значение, а ръка за ръка с нея върви и необходимостта от култура – кулинарна, винена култура и други емоционални изживявания в посетения регион. Хората имат все по-високи изисквания към тях“, разказа опита си с туристи в планините от България и чужбина Попйорданов.
Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила“, се включи с разяснения към хижарите за възможности за действие в рамките на защитените територии и разказа за конкретни действия и сътрудничества с обекти в рамките на парка.

Ясмина Иванова от екологично сдружение „За земята“ разясни добрите екологични практики за обекти в планината и вдъхнови с истории за тонове отпадъци, свалени от хижите през историята на организацията. Хижарите разбраха повече за кампанията за почистване на пространства около хижи „Из чисти планини“ и как могат да поканят доброволци за каузите си.

Общностите и дейното им въвличане в каузи, свързани с хижите, бе в центъра и на споделения практически опит от управлението на две хижи („Ловна“ и „Бонсови поляни“) в последните седем години на Иван Попов – представител на т.нар. „младо поколение“ хижари с напредничав подход към гостоприемството в планината.Всички ключови теми и проблеми, които бяха повдигнати по време на конференцията, бяха обобщени в официално писмо, което новото ръководство на БТС отправи към Министерство на околната среда и водите. Това според тях е учреждението, което има най-пряко отношение и мотивация да започне междуведомствен разговор за решение на набелязаните въпроси. Такива са: установяване на стандарти за управление и поддръжка на хижи и заслони, овладяване на пластмасовия отпечатък и замърсяването, уточняване на регламента за маркиране на планински пътеки, регулация на достъпа на туристи и МПС и др.

Партньорите на кампанията „Хижа на годината“ представиха специално разработени програми за преимуществено обслужване и цени, които да помогнат за повишаването на качеството в българските хижи и заслони.
–    За почистване и поддръжка с Kärcher (патрон на категорията „Най-чиста хижа“).
–    За подобрение на качеството на легловата база с Matrax.
–    За произвеждане на слънчева енергия и съхранение, за сигурност на захранването с Photomate.

Освен програмата за финансиране за 20 000 лв. от SiteGround, в рамките на кампанията се отваря и втора финансираща програма на стойност 5 000 лв. за матраци от Matrax.

По време на и след конференцията участниците се запознаха и с високопроходимия автомобил Subaru XV, официален автомобилен партньор на кампанията „Хижа на годината“.

Междувременно конкурсът за избор на най-добрите хижи е отворен за гласуване на адрес huts.360mag.bg, където до 15 ноември всеки ще може да даде своя глас за своите предпочитани места за настаняване сред номинираните в 8-те категории.

Още по темата:

Премахни твоите вътрешни бариери! Събития

Премахни твоите вътрешни бариери!

С програмата Квантов спринт ще преработиш негативните си родови парични сценарии

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли Събития

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли

БТС събира любителите на природата, планините и туризма в България на мащабен фестивал

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец Събития

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец

На 1 и 2 юли 2024 г. морският град ви посреща с кинопрожекции и беседи

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс Събития

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс

Нов симфоничен оркестър ви кани на концерт на 1 юли 2024 в зала „България“

В 12 ч. се молим за мир! Събития

В 12 ч. се молим за мир!

Това свято дело не дели хората нито по религия, нито по цвят, нито от коя страна на конфликта са. Искаме всички синове да бъдат живи!

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024 Събития

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

Откриването е на 15 май в „Кино Кабана”

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници