Подкрепете ни!
Събития9 август 2023

Единственото у нас каракачанско стадо прокудено от общинари

Стопаните, възродили живота в обезлюденото село Влахи, гледат редки породи, запознават деца с дивата природа

Снимка: А. Седефчев
Снимка: А. Седефчев


Общински съветници в град Кресна задължават жител на с. Влахи най-късно до 10 август да премахне своите стада с овце и кози от селото. Каракачанската порода, която стопанинът – Сидер Седефчев отглежда, е изчезваща и неговото стадо от 500 овце е последното такова в България. Седефчев отглежда и стотина кози от друга рядка порода – калоферска. Ултиматумът на общинарите означава унищожаване на стадото, тъй като то не може да бъде преместено. Това разказват инициаторите на петицията в подкрепа на Сидер Седефчев, в подкрепа на семейството му, на всеотдайния труд в името на запазване на част от родовата ни памет.  

Седефчев е обвинен, че заради дейността си затрупвал селото с „лайна“. Как хем е село, хем в него не могат да се гледат животни, възмущават се авторите на петицията. Само вили ли трябва да има там, питат се те. Къщата на Седефчев е в края на селото, до нея се намират кошарата и торището, които никому не пречат. Той и жена му са от малкото местни жители в селото. Двамата са създали образователен център за диви животни в с. Влахи, разказва Николет Димитрова, автор на петицията в защита на Седефчев. Тя призовава българските институции и компетентни органи да пазят и подкрепят малкото на брой останали животновъди, които облагородяват, а не замърсяват България.

На страницата на Сидер Седефчев във фейсбук можете да разгледате снимки със стадата, да прочетете топли думи от всички краища на страната за делата му, да разберете и колко много ентусиасти участват като доброволци в отглеждането на овцете, козите и кучетата-пазители на стадата в с. Влахи.  

А ето и откъс от емоционалния пост на Александър Петров на страницата му във фейсбук, в който той разказва с много болка истината за благородното начинание на Седефчев и за смисъла да посветиш живота си на другите. И за безумието да ти пречат да си вършиш работата на ползу роду.
...Преди години село Влахи е щяло да се превърне в труп на някога живо село. Бил останал един жител, който по всички правила на играта в България е трябвало да бъде последен. Тогава обаче се появява една идея - да се възстанови изчезващата каракачнска овца и точно в село Влахи да бъде отгледано новото стадо. 

На тази идея голяма част от живота си посвещават братята Сидер и Атила Седефчеви - двама от най-добрите ни художници анималисти (според мен). Хората, занимаващи се с екология и зоология, вероятно са виждали малкия черен определител на бозайниците в България. Красивите илюстрации са дело на Атила.

Само съм чувал колко трудно е било да се възстанови почти изчезналата порода...Но най-накрая се случило. Малко по малко се създало голямо стадо. Вече едно от последните в България.

Така и със световно признатото каракачанско овчарско куче - изключително умни и лоялни животни, които може да предпазят стадото от едри хищници като вълци и дори мечки, ако са отгледани от правилните хора. 

С овцете и кучетата се възстановява един умиращ отрасъл - природосъобразното животновъдство. И то с наши си - български породи животни, ценени като редки и уникални извън България. А държавата и този път се изявява не като майка, а като мащеха - озлобена, мразеща поверените й деца.

Природозащитните дейности на семейство Седефчеви дразнят местната власт. Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници. Къща накрай село; обор, направен както е редно - но според общинарите и местните медии селото било „затънало в лайна“. Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10-ти август. Как се махат 500 овце за няколко дни?...

...Освен всичко, в селото, благодарение на семейството на Сидер, е изграден Образователен център за едрите хищници, където десетки деца са прекарвали едни от най-вълшебните си лета - сред природата, сред животните, опознавайки Дивото и живота на село. Ще ми се да питаме тях какво мислят за Влахи. Ще ми се и в България читавите хора да не бъдат прогонвани...

...Когато си работлив, честен и сериозен, всичко в България се опитва да те смачка. Ако се опитваш да направиш нещо смислено, ще бъдеш осмиван. Ако се опитваш да живееш достойно, ще те бутнат в калта.  Ако се опитваш да обичаш България, ще те принудят да я намразиш. Забранено е да си чист пред себе си, пред народа и пред закона, защото това изнервя мръсниците. Важното е на Вуте да му зле.

Какво можем да направим? Споделяйте информация. Сигнализирайте в медиите. Подпишете петицията.... А защо не и да организираме едно ходене до Влахи? В последните години стана ясно, че ако сме единни, можем да се преборим за справедливост. Трудно, бавно, но възможно. Нека не позволяваме това важно за природата и обичащите природата село да се превърне в поредния труп в границите на България.

Концерт цигулка и пиано с музикално послание за мир Събития

Концерт цигулка и пиано с музикално послание за мир

Организаторите канят всеки най-сърдечно да изрази своята присъствена подкрепа към световния мир

Кръстовден – денят, в който в Кръстова гора се случват чудеса Събития

Кръстовден – денят, в който в Кръстова гора се случват чудеса

По традиция ежегодно хиляди поклонници прекарват нощта на открито там

Емоционален концерт на „Фондацията“ закри Аполония 2023 Събития

Емоционален концерт на „Фондацията“ закри Аполония 2023

Супергрупата отпразнува своята 10-а годишнина и получи отличието „Аполон Токсофорос”

Окултна защита и магично слово Събития

Окултна защита и магично слово

На 15.09. и на 16-17.09. духовният учител Зор Алеф организира два семинара в София, в които ни учи на неуязвимост и магично целителство

Грандиозно откриване на Аполония 2023 с галаконцерт на Музикален театър „Стефан Събития

Грандиозно откриване на Аполония 2023 с галаконцерт на Музикален театър „Стефан Македонски“

Музиката на Лехар, Калман и Йохан Щраус-син завладя сцената на Амфитеатър Аполония и постави началото на Фестивала

Днес България пее в един глас Събития

Днес България пее в един глас

Очакваме ви на сцената на езерото Панчарево

Аполония 2023 среща публиката с изложби на български фотографи и художници Събития

Аполония 2023 среща публиката с изложби на български фотографи и художници

Една от тях е „Завръщането на Лоте Михайлова. Срамежливата интимност“ на един от най-популярните български фотографи на 20-и век

Ти си родила незалязващата Светлина – просвети ослепялата ми душа Събития

Ти си родила незалязващата Светлина – просвети ослепялата ми душа

Днес е Голяма Богородица, да се пречистим със смирена молитва към Божията майка

Най-големите български рок групи на сцената на Аполония тази година Събития

Най-големите български рок групи на сцената на Аполония тази година

С грандиозни концерти ще бъдат отбелязани 45 години „Сигнал“, 30 години „Б.Т.Р“ и 10 години „Фондацията“

Подготовка за квантов скок Събития

Подготовка за квантов скок

Тази неделя д-р Емилия Караславова ще проведе семинар за приспособяване към новите по-високи честоти на Земята

Конференция за устойчиво развитие на хижи и заслони събра гилдията на планинския туризъм Събития

Конференция за устойчиво развитие на хижи и заслони събра гилдията на планинския туризъм

В събитието се включиха хижари, планински водачи, туроператори, природозащитници и представители на устойчивия бизнес

В петък започва „Узана поляна фест“ – зеленият фестивал на лятото Събития

В петък започва „Узана поляна фест“ – зеленият фестивал на лятото

Главната редакторка на Списание 8 ще изнесе лекция в Пространство ПоЗнание

„Узана поляна фест“ – зеленият фестивал на лятото Събития

„Узана поляна фест“ – зеленият фестивал на лятото

Запазете датите 21, 22 и 23 юли за вълнуващи преживявания сред природата

Моето българско лято Събития

Моето българско лято

Езикова работилница за български език, култура и история

Настрой подсъзнанието си за изобилие с ТЕС и Ирена Бартън Събития

Настрой подсъзнанието си за изобилие с ТЕС и Ирена Бартън

Какво ли би било, ако можете да имате всичко, което поискате?