Подкрепете ни!




Събития9 август 2023

Единственото у нас каракачанско стадо прокудено от общинари

Стопаните, възродили живота в обезлюденото село Влахи, гледат редки породи, запознават деца с дивата природа


Снимка: А. Седефчев
Снимка: А. Седефчев
Общински съветници в град Кресна задължават жител на с. Влахи най-късно до 10 август да премахне своите стада с овце и кози от селото. Каракачанската порода, която стопанинът – Сидер Седефчев отглежда, е изчезваща и неговото стадо от 500 овце е последното такова в България. Седефчев отглежда и стотина кози от друга рядка порода – калоферска. Ултиматумът на общинарите означава унищожаване на стадото, тъй като то не може да бъде преместено. Това разказват инициаторите на петицията в подкрепа на Сидер Седефчев, в подкрепа на семейството му, на всеотдайния труд в името на запазване на част от родовата ни памет.  

Седефчев е обвинен, че заради дейността си затрупвал селото с „лайна“. Как хем е село, хем в него не могат да се гледат животни, възмущават се авторите на петицията. Само вили ли трябва да има там, питат се те. Къщата на Седефчев е в края на селото, до нея се намират кошарата и торището, които никому не пречат. Той и жена му са от малкото местни жители в селото. Двамата са създали образователен център за диви животни в с. Влахи, разказва Николет Димитрова, автор на петицията в защита на Седефчев. Тя призовава българските институции и компетентни органи да пазят и подкрепят малкото на брой останали животновъди, които облагородяват, а не замърсяват България.

На страницата на Сидер Седефчев във фейсбук можете да разгледате снимки със стадата, да прочетете топли думи от всички краища на страната за делата му, да разберете и колко много ентусиасти участват като доброволци в отглеждането на овцете, козите и кучетата-пазители на стадата в с. Влахи.  

А ето и откъс от емоционалния пост на Александър Петров на страницата му във фейсбук, в който той разказва с много болка истината за благородното начинание на Седефчев и за смисъла да посветиш живота си на другите. И за безумието да ти пречат да си вършиш работата на ползу роду.
...Преди години село Влахи е щяло да се превърне в труп на някога живо село. Бил останал един жител, който по всички правила на играта в България е трябвало да бъде последен. Тогава обаче се появява една идея - да се възстанови изчезващата каракачнска овца и точно в село Влахи да бъде отгледано новото стадо. 

На тази идея голяма част от живота си посвещават братята Сидер и Атила Седефчеви - двама от най-добрите ни художници анималисти (според мен). Хората, занимаващи се с екология и зоология, вероятно са виждали малкия черен определител на бозайниците в България. Красивите илюстрации са дело на Атила.

Само съм чувал колко трудно е било да се възстанови почти изчезналата порода...Но най-накрая се случило. Малко по малко се създало голямо стадо. Вече едно от последните в България.

Така и със световно признатото каракачанско овчарско куче - изключително умни и лоялни животни, които може да предпазят стадото от едри хищници като вълци и дори мечки, ако са отгледани от правилните хора. 

С овцете и кучетата се възстановява един умиращ отрасъл - природосъобразното животновъдство. И то с наши си - български породи животни, ценени като редки и уникални извън България. А държавата и този път се изявява не като майка, а като мащеха - озлобена, мразеща поверените й деца.

Природозащитните дейности на семейство Седефчеви дразнят местната власт. Общинските съветници се опитват да ги изкарат вредящи на природата, затънали в пари престъпници. Къща накрай село; обор, направен както е редно - но според общинарите и местните медии селото било „затънало в лайна“. Затова общинарите са разпоредили стадото да се махне от селото до 10-ти август. Как се махат 500 овце за няколко дни?...

...Освен всичко, в селото, благодарение на семейството на Сидер, е изграден Образователен център за едрите хищници, където десетки деца са прекарвали едни от най-вълшебните си лета - сред природата, сред животните, опознавайки Дивото и живота на село. Ще ми се да питаме тях какво мислят за Влахи. Ще ми се и в България читавите хора да не бъдат прогонвани...

...Когато си работлив, честен и сериозен, всичко в България се опитва да те смачка. Ако се опитваш да направиш нещо смислено, ще бъдеш осмиван. Ако се опитваш да живееш достойно, ще те бутнат в калта.  Ако се опитваш да обичаш България, ще те принудят да я намразиш. Забранено е да си чист пред себе си, пред народа и пред закона, защото това изнервя мръсниците. Важното е на Вуте да му зле.

Какво можем да направим? Споделяйте информация. Сигнализирайте в медиите. Подпишете петицията.... А защо не и да организираме едно ходене до Влахи? В последните години стана ясно, че ако сме единни, можем да се преборим за справедливост. Трудно, бавно, но възможно. Нека не позволяваме това важно за природата и обичащите природата село да се превърне в поредния труп в границите на България.

Премахни твоите вътрешни бариери! Събития

Премахни твоите вътрешни бариери!

С програмата Квантов спринт ще преработиш негативните си родови парични сценарии

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли Събития

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли

БТС събира любителите на природата, планините и туризма в България на мащабен фестивал

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец Събития

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец

На 1 и 2 юли 2024 г. морският град ви посреща с кинопрожекции и беседи

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс Събития

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс

Нов симфоничен оркестър ви кани на концерт на 1 юли 2024 в зала „България“

В 12 ч. се молим за мир! Събития

В 12 ч. се молим за мир!

Това свято дело не дели хората нито по религия, нито по цвят, нито от коя страна на конфликта са. Искаме всички синове да бъдат живи!

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024 Събития

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

Откриването е на 15 май в „Кино Кабана”

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници