Подкрепете ни!
Събития13 ноември 2023

Над 18 000 гласа на планинари за любимите им хижи и заслони в в конкурса „Хижа на годината“

До 15 ноември на huts.360mag.bg продължава гласуването и кандидатстването по финансиращи програми


Над 18 000 гласа на планинари за любимите им хижи и заслони в в конкурса „Хижа на
Над 18 000 гласа от любители на планината са отчетени до момента за номинираните хижи и заслони в конкурса „Хижа на годината“ – съвместно начинание на екстремно списание 360Mag и Български туристически съюз.

До 15 ноември включително на huts.360mag.bg всеки все още може да подкрепи своите предпочитани места за настаняване, номинирани в 8 категории, както следва: „Хижа с автомобилен достъп“, „Хижа без автомобилен достъп“, „Заслон, стопанисван“, „Заслон, нестопанисван“, „Най-добра кухня“, „Хижа с най-устойчиви практики“ с подкрепата на Photomate, „Хижа, рестарт“, „Най-чиста хижа“ с подкрепата на Karcher.Номинациите бяха излъчени от уважавани в планинарските общности неправителствени организации, които притежават експертен поглед върху процесите в планинския туризъм и състоянието на хижарската база. Това са „Планини и хора“ – асоциация на планинските водачи в България, Асоциация на парковете в България, Сдружение за дива природа „Балкани“, Български планински съюз, колоездачният портал Mtb-bg.com, Българска асоциация ски свободен и екстремен стил, Българска асоциация по алтернативен туризъм и Екологично сдружение „За земята“.Междувременно запалените планинари бяха много дейни и в конкурса „Защо харесвам тази хижа“ – лятното предизвикателство в рамките на „Хижа на годината“. Над 100 истории, подкрепени със снимки и видео бяха получени в редакцията на 360mag.bg, които са доказателство, че интересът към планинския туризъм у нас е действителен и все повече българи обръщат поглед към него.

15 ноември е крайният срок и за кандидатстване и по трите финансиращи програми в подкрепа на стопани на хижи и заслони и дейни туристи, които желаят да подобрят условията в работещ планински обект или да възродят неработещ такъв. Това са грант в размер на 20 000 от Siteground за подобряване на инфраструктурата на/около обекта или маркетирането му, 5000 лв. под формата на матраци от Matrax за осъвременяване на легловата база и строителни материали на стойност 5000 лв. от GP Group за ремонтни дейности.По трите програми към момента има подадени кандидатури за проекти както за работещи хижи, така и за обекти, които тепърва предстои да заработят като хижи по смисъла на Закона за хижите на Министерство на туризма, насърчени от възможността, която предоставя начинанието „Хижа на годината“. За да получат статут на хижа, тези обекти трябва да са винаги отворени за туристи, да предоставят възможност за изхранване със собствена храна и да полагат грижа за безопасността на туристите в планината.

Сред работещите хижи по грантовете кандидатстват както номинирани хижи, така и такива, които са останали извън списъка и имат нужда от възстановяване. Постъпилите кандидатури са за обекти от всички краища на България и всички големи планини – Стара планина, Славянка, Беласица, Витоша, Пирин, Рила.
„Ако все още не сте се включили в гласуването, направете го и подкрепете любимите си хижи и заслони до 15 ноември на huts.360mag.bg, защото всяка дейност е от значение за подобряване на условията в хижарската база в българските планини“, призоваха организаторите на конкурса „Хижа на годината“.
За всички гласували и за тези, които са любопитни да разберат кои ще бъдат победителите в конкурса, е отворена поканата за официалното награждаване по време на ежегодния фестивал за приключенско кино, туризъм и активен начин на живот „Дни на предизвикателствата“ – датата е 6 декември, от 15 ч., мястото е кино „Люмиер“, входът е свободен.

Още по темата:

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024 Събития

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

Откриването е на 15 май в „Кино Кабана”

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното Събития

Повишете умствената си енергия и създайте мост между науката и духовното

На 19 май д-р Емилия Караславова организира събитието „Ради“ в гр. Пловдив

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев Събития

Почина театралният режисьор проф. д-р Александър Илиев

Той бе автор и близък приятел на Списание 8

Европейският парламент защити старите сортове семена Събития

Европейският парламент защити старите сортове семена

Дребните стопани обаче трябва да имат същите задължения като професионалните фермери

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния Събития

InGlobo представя Ловци на истории #6 – Истории за насъщния

Открийте какви истории разказва хлябът на 25 април 2024 г., София в Event Space 2020

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман) Събития

„Байк и рън за Чепън” тази година ще е два дни (27 и 28 април в Драгоман)

13-ото издание на състезанието за планинско бягане и колоездене включва и нова XCM дистанция 66 км