Подкрепете ни!
Събития23 ноември 2023

Зелената сделка е мъртва

Европейският парламент отхвърли предложението на ЕК за намаляване на пестицидите в Европа

снимка: iStock
снимка: iStock


Днес, 22.11.2023 г., Европейският парламент отхвърли предложението на Комисията за амбициозно намаляване на пестицидите в Европа, съобщават покрусени от Сдружение АГРОЛИНК.

Предложението беше спешно и от съществено значение, за да се осигури минимална защита на гражданите на ЕС и екосистемите от токсичността на пестицидите. Липсата на подкрепа представлява сериозна атака срещу Зелената сделка и обществения интерес. Това е тъжен ден за демокрацията в ЕС в навечерието на европейските избори.

Парламентът гласува предложения от ЕК Регламент относно устойчивата употреба на продукти за растителна защита (SUR) [1]. При гласуването, при което бяха заличени по-голямата част от ключовите мерки на предложението, доведе до текст, лишен от всякакво съдържание.
„Хиляди учени и милиони граждани от години настояват за намаляване на безразсъдното използване на пестицидите с цел опазване на здравето и околната среда. Европейският парламент не се съобрази с тези искания и по този начин изпраща отрицателен сигнал към избирателите относно способността си да се справя с важни обществени проблеми“, казва д-р Светла Николова от сдружение „АГРОЛИНК". „Очевидно е, че агробизнесът е поел контрола над нашата Къща на демокрацията"– Мартин Дермин, изпълнителен директор на PAN Europe.
„Това е исторически черен ден за гражданите и екосистемите на ЕС, за Зелената сделка и за проекта на ЕС като цяло. Отхвърлянето на предложението показва потресаващо незачитане на науката, общественото благо и волята на гражданите на ЕС. Повечето гласове се ръководеха от лични интереси и дезинформация от страна на агрохимическата промишленост", казва Кристин де Шамфелер, служител по политиките в PAN Europe.

Две европейски граждански начинания настояваха за намаляване на пестицидите и защита на здравето на хората и околната среда [2]. През 2023 г. 1,1 млн. европейски граждани призоваха за 80% намаляване на употребата на пестициди в селското стопанство на ЕС, последвано от пълното им спиране, както и за подкрепа на земеделските стопани при осъществяването на този преход. Това искане беше подтикнато от неуспеха на държавите членки на ЕС да приложат предишния закон за пестицидите (Директивата за устойчива употреба на пестициди, 2009/128), който се основава на принципа, че синтетичните пестициди трябва да се използват само в краен случай. Но политиците решиха не да служат на гражданите, а на мултинационалните компании.

Консервативните и либералните партии успяха да възпрепятстват работата по един жизненоважен законодателен акт за гражданите на ЕС, екосистемите и дългосрочната продоволствена сигурност. След публикуването на предложението за Зелена сделка и SUR много членове на ЕП се опитаха да унищожат предложението или да го лишат от всякакво съдържание. Особено активна беше ЕНП, която се опита да унищожи Закона за възстановяване на природата и SUR, като заявяваше, че те представляват интересите на земеделските стопани и жителите на земеделските райони, докато правеше точно обратното. Техните действия не отчитат значението на екосистемите, дългосрочната продоволствена сигурност, здравето на гражданите и пригодността за живот на земеделските райони.

Гласуването е резултат от дълга дезинформационна и лобистка кампания на агрохимическата промишленост и големия земеделски съюз COPA Cogeca, които атакуваха предложението за SUR, както и цялата Зелена сделка [3].

Това доведе до това, че много от членовете на ЕП повториха необосновани разкази, вместо да се застъпят за науката и обществения интерес. Учените много активно разобличават кампанията за дезинформация относно SUR, както и относно други съществени елементи на „зелената сделка“, като например кампанията за възстановяване на природата. 6000 учени заявяват, че справянето с проблема със срива на биологичното разнообразие е спешно и е предпоставка за запазване на екосистемите и техните функции, включително производството на храна, за настоящите и бъдещите поколения.

Корпоративна обсерватория на Европа (CEO) добре е документирала как SUR е била саботирана от самото начало, а DeSmog съобщи за силните връзки между членовете на Европейския парламент и агрохимическата индустрия. (4)

Предложението за SUR включваше мерки за намаляване на всички пестициди и на най-опасните пестициди с 50% до 2030 г., задължителни правила за прилагане на интегрирано управление на вредителите и мерки за защита на чувствителните зони, като например обществените зони, природните резервати и водните ресурси. Според учените тези мерки са спешно необходими, за да се защити здравето на гражданите и здравословното функциониране на нашите екосистеми, от които изцяло зависим. Също така за земеделските стопани, които зависят от здрави почви, биоразнообразие, чиста вода, опрашване и естествен контрол на вредителите и които са силно изложени на въздействието на пестициди, амбициозните мерки за намаляване на пестицидите и повишаване на устойчивостта на системите за отглеждане на култури са от ключово значение.

„Настоящите политически усилия за изоставяне на целите за устойчивост на Европейската зелена сделка, включително намаляването на употребата на пестициди и възстановяването на биоразнообразието, не ни предпазват от настоящата продоволствена криза, а водят до нейното задълбочаване и я правят постоянна“, Йозеф Сетле, съпредседател на Световния съвет по биоразнообразие.

Отхвърлянето на предложението за регламентa SUR на днешното пленарно гласуване представлява ново дъно в политическия процес на устойчивото използване на пестициди.
1.    https://food.ec.europa.eu/plants/pesticides/sustainable-use-pesticides_en
2.    https://www.savebeesandfarmers.eu/eng
       https://www.pan-europe.info/campaigns/ban-toxic-12
3.    https://corporateeurope.org/en/2023/11/sabotaging-eu-pesticide-reduction-law-sur
4.    https://www.desmog.com/2023/10/04/revealed-meetings-blitz-between-big-ag-and-anti-green-lawmakers-in-europe/

Темата за глифозата е водеща в Списание 8, бр.9/2023 г.Още по темата:

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа

Днес честваме Антоновден Събития

Днес честваме Антоновден

Ще почерпят над 80 000 българи

Днес празнуваме Ивановден Събития

Днес празнуваме Ивановден

Над 300 000 българи черпят днес

Обявиха победителите в конкурса „Хижа на годината“ Събития

Обявиха победителите в конкурса „Хижа на годината“

Бяха раздадени награди в осем категории и три гранта

Лотосът насред блатото Събития

Лотосът насред блатото

Честит 15-и рожден ден на Списание 8!

Излезе книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” Събития

Излезе книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния"

Богомила-Сандия: „Идеята се появи много отдавна. Сега музата отново ме навести – с един от тези неочаквани импулси, които идват от нещо извън нас."

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания Събития

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания

Елате на „Дните на предизвикателствата“ от 5 до 7 декември в кино „Люмиер“!