Подкрепете ни!




Събития1 декември 2023

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания

Елате на „Дните на предизвикателствата“ от 5 до 7 декември в кино „Люмиер“!


12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания
Броени дни ни делят от старта на 18-ите „Дни на предизвикателствата“ (5 – 7 декември в кино „Люмиер“) – фестивал на културата на открито, екстремните спортове, планинския туризъм и застъпниците на природата. Организаторите от магазини „Стената“ съветват почитателите да побързат и закупят билети предварително тук.

В продължение на три дни на големия екран в кино „Люмиер“ ще можем да се насладим на съвременен подбор на филми от света на приключенското кино с най-високо качество на звука и картината. Очакват ни 12 филма – образци в документалното заснемане на открито, дело на изявени и награждавани автори като Джими Чин и Гийом Бруст, но обнадеждават и търсенията на Руслан Вакрилов.

Гостуването на американската знаменитост Конрад Анкер е повод да видим филми, белязали важни мигове от неговия живот. Първият е „Меру“ (MERU) на известния американски режисьор Джими Чин, запечатал епичния подвиг в едноименната планина Меру на триото, от което част са самият Джими Чин, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът от 2015 г. е считан за доказана катерачна класика, а у нас за първи път отбелязва прожекция на голям екран. Torn (2023) – биографичен портрет на великия алпинист Алекс Лоу – пък дава различна гледна точка към личността на Анкер – не само алпиниста, но и на бащата, закрилника, благодетеля.

 Едно съвсем прясно заглавие – „Див свят“ (Wild Life, 2023) – отново на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий ни запознава с може би най-мащабния пример за природозащита в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво състояние през личния проект на Дъг и Кристин Томпкинс. Визионерски е и проектът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи, и завръщането на дивата природа там. Той е темата на филма „Кръговратът на живота в Родопите“ (2023) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо.

 

Тази година не са забравени почитателите на бързите води – The River Runner (2022) e филм, изследващ борбата с болестта през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите легендарни реки, извиращи от Кайлаш. Ценителите на пещерите ще могат да гледат красиво заснетия и добре допълнен от архивни кадри за няколко прочути френски пропасти филм „Вървяхме под земята“ (On a Marche Sous La Terre, 2023) на режисьора Алекс Лопес. Многобройните ски и сноуборд маниаци пък ще си тръгнат обогатени от одисеята на група професионални ски атлети сред снеговете на Тян Шан в екзотичен Киргизстан. Тях ще видим във филма „Времеусещане“ (Chronoception, 2023) на Гийом Бруст, подкрепен от блестяща картина и звук.


По стар обичай, катерачният жанр е водещ сред темите на „Дните“. Българските заглавия с премиера в програмата са: „Доломити“ на Александър Вълчев – за постижението на Станислав Атанасов и Росен Аначков по маршрута Камилото Пелисиер (Camilloto Pellisier) и Нощна смяна  на Руслан Вакрилов - боулдър магия, издържана във впечатляваща монохромна естетика. Текстът е на Виктор Варошкин, а гласът зад кадър – на Константин Таквор. Към тях добавяме и световната премиера за една каталунска катерачна семейна история на Безименната кула на Транго (Каракорум) във филма, проследяващ първото свободно и самостоятелно преминаване на митичния катерачен маршрут „Вечен пламък“ (Eternal Flame, 2023) от испанската звезда в катеренето Еду Марин. Тази продукция, както „Времеусещане“ и „Проектът Патан“ (The Pathan Project), носят яркия почерк на своя създател – независимия филмов продуцент Гийом Бруст, който ще представи лично творбите си. 

Две важни начинания ще намерят подобаващо място в програмата на „Дните“ – кампанията за съхраняване на застрашени видове чрез закупуване на земи в Сакар планина – „Земя под ЗаКрила“ на БДЗП, и „Хижа на годината“, с над 25000 подадени гласа и близо 70 проекта в съревнование за три финансови гранта. 

Освен във филмовата програма спелеологията ще бъде застъпена и чрез представяне за мащабната спасителна акции в турската пещера Морджа, и новини за напредъка в най-дълбоката българска пещера – Колкина дупка от клуб „Под ръба“. „Академия Първа помощ“ тази година поставя ударението върху оказването на първа помощ в планината.

18-ите „Дни на предизвикателствата“ ще бъдат запомнени и с появата на велоприключенеца и журналист Герхард Чернер, подготвил за зрителите специално мултимедийно зрелище, и Давид Шамбр, автор на считаното за библия на съвременния алпинизъм издание „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“. Шамбр ще посрещнем за премиерата на българското издание във Френския институт на 4 декември от 17 ч., а на 5-и ще го видим в разговор на сцената на кино „Люмиер“. Десетки почитатели вече запазиха своето копие от книгата. Очакваме ви на премиерата ѝ, където желаещите ще получат и автограф от автора. Изданието може да закупите с намаление по време на двете събития. След това книгата ще може да бъде открита в магазини „Стената“ и онлайн.

Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ е преводното и допълнено за България издание на „Piolets d’or“ от Давид Шамбр и Клод Гардиен – вълнуваща ретроспекция на най-красивите, трудни и въплъщаващи духа на модерния алпинизъм изкачвания в планините на света, от 1991 г. до 2023 г. В нея ще прочетем истории за преодоляване на считани за невъзможни ледопади, стени, алпийски ръбове и за достигнати върхове в Хималаите, Каракорум, Памир, Тян Шан, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония, истории за оцеляване и за надмогване на страха, затаил се в сърцата и на най-смелите. Това е колекционерско издание за пътя на над 120 алпинисти, материализация на културата на алпинизма и тържество на вечно търсещия човешки дух. Цели 384 страници стопроцентов алпинизъм и над 420 авторски снимки.

 Разпространението на духа и културата на алпинизма, привличанeто на обществено внимание и признание към най-значимите постижения на носителите на духа и на пионерите в алпинизма днес, тяхното вдъхновение и път, са основната цел на „Златни пикели“ като събитие от 1991 г. насам, но и като богато документирано и пълноценно четиво.

 „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ излиза на български език в тираж от точно 500 броя. Луксозният печат с твърди корици и грижовното книговезане ще спечелят сърцата на най-големите ценители на планинарската литература и историография и на книголюбителите. Издаването на творбата е лично дело на Любомир Попйорданов и издателска къща „Одисея-ин“, а преводът е на Момчил Дамянов – уважаван планински водач, катерач, автор на десетки статии и задълбочен познавач на темата. Изданието стига до българския книжен пазар с подкрепата на „Уолтопия“, „ПИК 3000“ (Petzl), Българската федерация по катерене и алпинизъм и магазини „Стената“. 

„Има хора, събития и книги, които чертаят темелите на утрешния ден, в един свят, характеризиращ се с дефицит на автентично лидерство, високи технологии и размити граници. Създаването на българското издание на „Златните пикели“ ни позволи да погледнем към предизвикателствата с очите на пионерите. Чувстваме се особено вдъхновени“, сподели Любомир Попйорданов, издател на книгата и основател на фестивала „Дни на предизвикателствата“.  

Какво още предстои в тридневната програма на „Дните на предизвикателствата“ вижте тук

Акценти от програмата: www.predizvikatelstva.com/акценти

Билети се продават в магазини „Стената“ и онлайн тук.

 

18-ите „Дни на предизвикателствата“ се осъществяват със сътрудничеството на Subaru Bulgaria, Фондация „Америка за България“, Ozone.bg, Skullcandy, Френски институт в България, Академия Първа помощ, София 2018 – Европейска столица на спорта, Български туристически съюз, 360mag.bg, Deuter, Julbo, Sigg.

Още по темата:

Премахни твоите вътрешни бариери! Събития

Премахни твоите вътрешни бариери!

С програмата Квантов спринт ще преработиш негативните си родови парични сценарии

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли Събития

Национален туристически фестивал на Мальовица от 19 до 21 юли

БТС събира любителите на природата, планините и туризма в България на мащабен фестивал

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец Събития

Фестивал на мисълта среща хора на ума в Синеморец

На 1 и 2 юли 2024 г. морският град ви посреща с кинопрожекции и беседи

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс Събития

Подарете си вечер с Бетовен, Моцарт и Брамс

Нов симфоничен оркестър ви кани на концерт на 1 юли 2024 в зала „България“

В 12 ч. се молим за мир! Събития

В 12 ч. се молим за мир!

Това свято дело не дели хората нито по религия, нито по цвят, нито от коя страна на конфликта са. Искаме всички синове да бъдат живи!

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България Събития

III издание на бутиков фестивал СТРЕМЕЖ – посветен на музикалното бъдеще на България

Фондация „Йордан Камджалов“ представя в Царския Дворец Врана за трета поредна година част от музикалното бъдеще на България

3 юни – парад на 6 планети Събития

3 юни – парад на 6 планети

Юпитер, Меркурий, Уран, Марс, Нептун и Сатурн ще се построят в редичка

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8 Събития

Александър Миланов ви очаква на щанда на Списание 8

Заповядайте на 2 юни на Пролетния панаир на книгата, за да се срещнете с автора на „Завръщането на свещеното познание на катара”

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за четвърти път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Открийте тайните на древните мъдреци! Събития

Открийте тайните на древните мъдреци!

На 26 май започва интензивен онлайн курс по ведическа астрология

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024 Събития

Започва кампанията „Хижа на годината” 2024

Откриването е на 15 май в „Кино Кабана”

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш Събития

Гледайте онлайн „Истината“ – среща с духовните учители гуру Йоги Тан и Елеазар Хараш

В youtube канала ни днес ще можете да станете свидeтели на тази изключителна среща на двамата учители

Честит празник! Събития

Честит празник!

Гергьовден е един от най-големите и тържествени празници