Подкрепете ни!
Събития1 декември 2023

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания

Елате на „Дните на предизвикателствата“ от 5 до 7 декември в кино „Люмиер“!

12 документални филма, четирима чуждестранни гости, работилници и природозащитни начинания


Броени дни ни делят от старта на 18-ите „Дни на предизвикателствата“ (5 – 7 декември в кино „Люмиер“) – фестивал на културата на открито, екстремните спортове, планинския туризъм и застъпниците на природата. Организаторите от магазини „Стената“ съветват почитателите да побързат и закупят билети предварително тук.

В продължение на три дни на големия екран в кино „Люмиер“ ще можем да се насладим на съвременен подбор на филми от света на приключенското кино с най-високо качество на звука и картината. Очакват ни 12 филма – образци в документалното заснемане на открито, дело на изявени и награждавани автори като Джими Чин и Гийом Бруст, но обнадеждават и търсенията на Руслан Вакрилов.

Гостуването на американската знаменитост Конрад Анкер е повод да видим филми, белязали важни мигове от неговия живот. Първият е „Меру“ (MERU) на известния американски режисьор Джими Чин, запечатал епичния подвиг в едноименната планина Меру на триото, от което част са самият Джими Чин, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът от 2015 г. е считан за доказана катерачна класика, а у нас за първи път отбелязва прожекция на голям екран. Torn (2023) – биографичен портрет на великия алпинист Алекс Лоу – пък дава различна гледна точка към личността на Анкер – не само алпиниста, но и на бащата, закрилника, благодетеля.

 Едно съвсем прясно заглавие – „Див свят“ (Wild Life, 2023) – отново на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий ни запознава с може би най-мащабния пример за природозащита в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво състояние през личния проект на Дъг и Кристин Томпкинс. Визионерски е и проектът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи, и завръщането на дивата природа там. Той е темата на филма „Кръговратът на живота в Родопите“ (2023) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо.

 

Тази година не са забравени почитателите на бързите води – The River Runner (2022) e филм, изследващ борбата с болестта през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите легендарни реки, извиращи от Кайлаш. Ценителите на пещерите ще могат да гледат красиво заснетия и добре допълнен от архивни кадри за няколко прочути френски пропасти филм „Вървяхме под земята“ (On a Marche Sous La Terre, 2023) на режисьора Алекс Лопес. Многобройните ски и сноуборд маниаци пък ще си тръгнат обогатени от одисеята на група професионални ски атлети сред снеговете на Тян Шан в екзотичен Киргизстан. Тях ще видим във филма „Времеусещане“ (Chronoception, 2023) на Гийом Бруст, подкрепен от блестяща картина и звук.


По стар обичай, катерачният жанр е водещ сред темите на „Дните“. Българските заглавия с премиера в програмата са: „Доломити“ на Александър Вълчев – за постижението на Станислав Атанасов и Росен Аначков по маршрута Камилото Пелисиер (CamillotoPellisier) и Нощна смяна  на Руслан Вакрилов - боулдър магия, издържана във впечатляваща монохромна естетика. Текстът е на Виктор Варошкин, а гласът зад кадър – на Константин Таквор. Към тях добавяме и световната премиера за една каталунска катерачна семейна история на Безименната кула на Транго (Каракорум) във филма, проследяващ първото свободно и самостоятелно преминаване на митичния катерачен маршрут „Вечен пламък“ (Eternal Flame, 2023) от испанската звезда в катеренето Еду Марин. Тази продукция, както „Времеусещане“ и „Проектът Патан“ (The Pathan Project), носят яркия почерк на своя създател – независимия филмов продуцент Гийом Бруст, който ще представи лично творбите си. 

Две важни начинания ще намерят подобаващо място в програмата на „Дните“ – кампанията за съхраняване на застрашени видове чрез закупуване на земи в Сакар планина – „Земя под ЗаКрила“ на БДЗП, и „Хижа на годината“, с над 25000 подадени гласа и близо 70 проекта в съревнование за три финансови гранта. 

Освен във филмовата програма спелеологията ще бъде застъпена и чрез представяне за мащабната спасителна акции в турската пещера Морджа, и новини за напредъка в най-дълбоката българска пещера – Колкина дупка от клуб „Под ръба“. „Академия Първа помощ“ тази година поставя ударението върху оказването на първа помощ в планината.

18-ите „Дни на предизвикателствата“ ще бъдат запомнени и с появата на велоприключенеца и журналист Герхард Чернер, подготвил за зрителите специално мултимедийно зрелище, и Давид Шамбр, автор на считаното за библия на съвременния алпинизъм издание „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“. Шамбр ще посрещнем за премиерата на българското издание във Френския институт на 4 декември от 17 ч., а на 5-и ще го видим в разговор на сцената на кино „Люмиер“. Десетки почитатели вече запазиха своето копие от книгата. Очакваме ви на премиерата ѝ, където желаещите ще получат и автограф от автора. Изданието може да закупите с намаление по време на двете събития. След това книгата ще може да бъде открита в магазини „Стената“ и онлайн.

Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ е преводното и допълнено за България издание на „Piolets d’or“ от Давид Шамбр и Клод Гардиен – вълнуваща ретроспекция на най-красивите, трудни и въплъщаващи духа на модерния алпинизъм изкачвания в планините на света, от 1991 г. до 2023 г. В нея ще прочетем истории за преодоляване на считани за невъзможни ледопади, стени, алпийски ръбове и за достигнати върхове в Хималаите, Каракорум, Памир, Тян Шан, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония, истории за оцеляване и за надмогване на страха, затаил се в сърцата и на най-смелите. Това е колекционерско издание за пътя на над 120 алпинисти, материализация на културата на алпинизма и тържество на вечно търсещия човешки дух. Цели 384 страници стопроцентов алпинизъм и над 420 авторски снимки.

 Разпространението на духа и културата на алпинизма, привличанeто на обществено внимание и признание към най-значимите постижения на носителите на духа и на пионерите в алпинизма днес, тяхното вдъхновение и път, са основната цел на „Златни пикели“ като събитие от 1991 г. насам, но и като богато документирано и пълноценно четиво.

 „Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ излиза на български език в тираж от точно 500 броя. Луксозният печат с твърди корици и грижовното книговезане ще спечелят сърцата на най-големите ценители на планинарската литература и историография и на книголюбителите. Издаването на творбата е лично дело на Любомир Попйорданов и издателска къща „Одисея-ин“, а преводът е на Момчил Дамянов – уважаван планински водач, катерач, автор на десетки статии и задълбочен познавач на темата. Изданието стига до българския книжен пазар с подкрепата на „Уолтопия“, „ПИК 3000“ (Petzl), Българската федерация по катерене и алпинизъм и магазини „Стената“. 

„Има хора, събития и книги, които чертаят темелите на утрешния ден, в един свят, характеризиращ се с дефицит на автентично лидерство, високи технологии и размити граници. Създаването на българското издание на „Златните пикели“ ни позволи да погледнем към предизвикателствата с очите на пионерите. Чувстваме се особено вдъхновени“, сподели Любомир Попйорданов, издател на книгата и основател на фестивала „Дни на предизвикателствата“.  

Какво още предстои в тридневната програма на „Дните на предизвикателствата“ вижте тук

Акценти от програмата: www.predizvikatelstva.com/акценти

Билети се продават в магазини „Стената“ и онлайн тук.

 

18-ите „Дни на предизвикателствата“ се осъществяват със сътрудничеството на Subaru Bulgaria, Фондация „Америка за България“, Ozone.bg, Skullcandy, Френски институт в България, Академия Първа помощ, София 2018 – Европейска столица на спорта, Български туристически съюз, 360mag.bg, Deuter, Julbo, Sigg.

Още по темата:

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс Събития

Над 150 вина от цял свят на петото винено изложение-дегустация на Уайнбокс

Участвайте и в майсторските класове с известни лектори. Ранното записване и за двете събития е до 8 март.

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини Събития

За първи път в България – операта „Медея“ от Луиджи Керубини

Подарете си това преживяване в Софийската опера на 23, 24 и 25 февруари

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж Събития

„Планината на Танръ“ на Мухарем Алиосман с нов тираж

Това е увлекателен разказ за суфизма и мистичния ислям в Източните Родопи, за които се знае твърде малко

Концерт за виолончело и оркестър Събития

Концерт за виолончело и оркестър

33-тият сезон на Нов симфоничен оркестър се посвещава на неговия основател Юлия Христова

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи Събития

„Планината на Танръ“ – памет и вяра на алианите от Източните Родопи

Елате на представянето на книгата на 17.02.2024 г. в клуб „Перото“!

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си Събития

И българските фермери се вдигнаха на протест: искат защита на продукцията си

Отхвърлиха предложение да им се компенсират загубите от вноса на украинско жито, но само срещу финансов отчет

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия Събития

Зимен ритрийт с Учителя Зор Алеф и цикъл от актове Свещена терапия

Темата е духовна свобода, просветление и съвършенство. Срокът за записване е до 7 февруари.

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“ Събития

Френски фермер: „Нашата цел е да обкръжим Париж“

Протестите подкрепят селскостопански производители от почти всички страни в Европа

Днес честваме Антоновден Събития

Днес честваме Антоновден

Ще почерпят над 80 000 българи

Днес празнуваме Ивановден Събития

Днес празнуваме Ивановден

Над 300 000 българи черпят днес

Обявиха победителите в конкурса „Хижа на годината“ Събития

Обявиха победителите в конкурса „Хижа на годината“

Бяха раздадени награди в осем категории и три гранта

Лотосът насред блатото Събития

Лотосът насред блатото

Честит 15-и рожден ден на Списание 8!

Излезе книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния” Събития

Излезе книгата наръчник „Новолуния и Пълнолуния"

Богомила-Сандия: „Идеята се появи много отдавна. Сега музата отново ме навести – с един от тези неочаквани импулси, които идват от нещо извън нас."

Дунавската писменост – световно културно наследство Събития

Дунавската писменост – световно културно наследство

Д-р Харалд Харман с нова книга за българските читатели