Подкрепете ни!
Светът в тебАнна Грозданова / 08 април 2019

Барт Пронк: Качихме Килиманджаро по шорти

На 20 и 21 април ще се състои уникалният семинар за метода на „Ледения човек” Вим Хоф

Барт Пронк: Качихме Килиманджаро по шорти
Барт Пронк е водещ сертифициран инструктор по метода на Вим Хоф. Семинарът ще се състои на 20 и 21 април в Spark Fitness & SPA - София.

Барт, как те промени методът на Вим Хоф?
Както често се случва, животът ми течеше доста предвидимо. Получих добро образование, имах хубава работа, къща, дългогодишна връзка, но не бях щастлив. Исках да мога да бъда най-добрата версия на себе си, да дам най-доброто, на което съм способен, но с живота, който имах тогава, усещах, че това не е така. Моментът, който наистина ме промени, беше, когато изкачих връх Килиманджаро заедно с Вим само по шорти.

Разкажи ни повече за това изкачване. Какви бяха предизвикателствата? А най-важните уроци от него?
Решихме да качим Килиманджаро заедно с 26 неопитни планинари. Обикновено изкачването отнема 5-7 дни, но Вим беше убеден, че можем да го направим за 3 дни и даже по-малко. При такава скорост да получиш височинна болест и даже да умреш, е много по-вероятно. Искахме да покажем, че като се използва методът на Вим Хоф (техниките за дишане, излагане на студ и настройка на съзнанието), можем да преодолеем неразположението от голямата надморска височина. И, разбира се, да направим нещо, което се смята за невъзможно. Защото много експерти по алпинизъм ни казваха, че това е твърде опасно и можем да умрем.  Катерачите не просто бяха неопитни, някои от тях имаха сериозни заболявания – болест на Крон, артрит, рак, множествена склероза и др., което е допълнително предизвикателство. Можете да си представите какво е означавало това за нашите семейства. Беше твърде рисковано.

По време на изкачването имаше много моменти, когато си мислех, че няма да оцелеем. Последният етап в изкачването беше по тъмно, нищо не се виждаше. Бутилката ми с вода замръзна и заради разредения от височината въздух изглеждаше все по-тежка. Но духът на групата и фокусирането ù върху начинанието ни помогнаха да се качим. И, изненадващо, успяхме по-бързо от предвиденото. Стигнахме върха само за 48 часа. Това не е официален рекорд, но подобно нещо никога досега не е правено в група. Смешното е, че никой от експертите, които твърдяха, че това е невъзможно, не коментира постижението ни.

Най-важният урок е да се доверяваш на себе си, да вярваш, че можеш повече и да уважаваш природата. Никога не съм чувствал такава дълбока свързаност със себе си, с другите и с природата. Каквото и да ни поднася животът, ако следваме сърцето си, чудото се случва.

Това пътуване ме промени много. Почувствах се много по-уверен, много повече свързан с мъжа, който винаги съм искал да бъда, и много по-осъзнат за живота си и това, което се случва с мен.  Сега съм изцяло отдаден на метода на Вим Хоф и това е, което изпълва дните ми. Пътувам по целия свят да правя семинари, имам прекрасни взаимоотношения и връзка и се чувствам много по-жив от когато и да било.Как откри метода и какви бяха първите ти впечатления?
Бях чувал за Вим и неговия метод, но не бях запознат подробно. През 2011 г. имаше семинар, на който реших да отида. Посещавал съм редица семинари за личностно развитие и бях любопитен да видя за какво става въпрос и да науча нещо ново. Тогава 125 евро бяха доста пари за мен, тъй като бях в труден период, но все пак реших да се запиша. По време на семинара беше доста хаотично, но и много забавно. Вим е с невероятна енергия и присъствие и всичко останало е без значение. Семинарът започна с дишането и след това - ледената вана. Не можех да повярвам какво се случва и какво преживявам. Методът е толкова прост и едновременно мощен и ефективен. Тогава разбрах, че това е моето нещо.

Кажи повече за метода - какво представлява дишането и какви са ползите от него? Защо става все по-популярен по целия свят? От какво са привлечени хората според теб?
Методът е прост, но изключително силен. Използваме дихателни техники, излагане на студ и знание как да бъдем господари на ума си. Тези техники ни помагат да станем по-здрави, силни и да увеличим благополучието в живота си. Причината, поради която става все по-популярен, е именно че е прост и наистина работи. Много лесно може да бъде научен, да се практикува навсякъде и е подкрепен от научни доказателства. Хората могат да се убедят, че има ефект от него. Освен физическото ни благосъстояние и здраве методът подобрява връзката с нас самите, с хората около нас и с природата. Време е да се завърнем към простите неща, които ни правят по-добри човешки същества. Забравяме да играем, да се забавляваме, да бъдем заедно. Целта е да сме добри, да се обичаме и да споделяме най-доброто от себе си! У децата това естествено познание съществува, но с времето го губим заради хиляди правила и рамки, които обществото ни налага.

Ти си доста близък с Вим, знаеш ли как е открил метода, какво го е провокирало да търси? Малко хора биха се изложили доброволно на студ...
Вим от малък е бил търсещ. Още от 13-годишен е започнал да чете езотерична литература, бил е увлечен от източната философия и е искал да вникне в дълбочината на живота. Занимавал се е с карате, изучавал е будизъм и йога, но не е могъл да намери това, което търси. На 17-годишна възраст, разхождайки се из парк в Амстердам покрай замръзнало езеро, просто се спрял, привлечен от студа. Пробил дупка в езерото, съблякъл си дрехите и решил да влезе в студената вода и да види какво ще стане. По това време нямало все още метод, просто експериментирал със себе си и наблюдавал какво се случва. Разбрал, че студът му носи изключителен вътрешен мир. Откривайки това, той започнал да се завръща към студа все повече. Така открил, че ако се фокусираш върху дишането, това ти помага да останеш в студената вода и да успокоиш ума. Когато си в студа, присъстваш изцяло в настоящия момент. Няма мисли и тревоги за миналото или бъдещето, защото това е единственият начин да оцелееш. Умът притихва, направо спира.

Какъв човек е Вим? Изглежда много естествен и приветлив, с всички ли е такъв, какво е да си в неговата компания?
Вим е най-чистият и истински човек, когото съм срещал. Той ме е научил на толкова много за живота и мен самия. Обича да се забавлява и прави нещата по много лек и непринуден начин. Когато човек го срещне, дори и за първи път, остава с усещането, че са приятели отдавна. Много от хората го познават като Ледения човек, но всъщност обича топлото повече от студа. Но не казвайте на никого :).Какво ще представлява семинарът ти в България, идвал ли си тук преди?
Не, никога не съм идвал и нямам търпение да се срещна с хората тук, да мога да им представя метода. Разбрах, че и в България става все по-популярен и има вече доста последователи. По време на семинара ще разгледаме в дълбочина философията и основите на метода. Как се отразява върху здравето на човек, какви са ползите. Разбира се, ще има дихателни упражнения и потапяне в ледена вода, но то ще е по желание. Най-важното е хората да могат да се запознаят с метода и да го преживеят в една защитена среда, защото, както Вим казва: “Почувствай го, преживей го, за да разбереш”. Така че ще преминем стъпка по стъпка през целия процес. Всеки може да го направи, абсолютно.

С какво се различава един такъв семинар от експедициите, които организираш в Полша?
По време на еднодневните семинари хората се запознават с основите на метода и остават супер впечатлени от преживяването. В Полша имаме повече дни, за да навлезем в дълбочина, имаме повече време сред природата и съответно възможност да задълбочим връзката с нея и с нас самите. След всяка експедиция оставам поразен от резултатите и преживяванията, които хората споделят. Всеки път се изненадвам, все едно е за първи път, и си казвам: „Уау, това наистина работи!“. И съм толкова щастлив да наблюдавам трансформациите, които се случват. Участвам в доста whatsapp групи с хора от цял свят, където те споделят преживяванията си и това, което им се случва, след като са започнали да практикуват. Има невероятни истории.

Какво би казал на нашите читатели, които биха искали да научат повече за метода на Вим Хоф?
Ами да дойдат на семинара. Методът наистина е уникален и си струва да се запознаят с най-основното със сертифициран инструктор, независимо дали ще съм аз, или не. Ако нямат достатъчно средства или време, вече има и Вим Хоф ап приложение и това е един добър начин, откъдето да започнат и да се запознаят с техниките.


СЕМИНАР ЗА МЕТОДА НА ВИМ ХОФ
На 20 и 21 април 2019 г.в Spark Fitness & SPA - София с водещ сертифицирания инструктор Барт Пронк.
В програмата: дихателни упражнения, възможност за ледена баня, въпроси и отговори.
Информация: 0885 296 705
Билети:  www.sabitie.bgКой е Вим Хоф?
Холандският атлет Вим Хоф стои с часове във вана, пълна с лед, катери Еверест само по шорти. Методът му да издържа на студ помага при множество заболявания като ревмотоиден артрит, множествена склероза, болест на Паркинсон, астма и др. Постиженията му са невероятни: престоява в контейнер, пълен с лед, в продължение на 112 минути; изкачва Килиманджаро само по шорти; катери Еверест и успява да достигне до 7200 м, носейки само къси панталони и обувки; пробягва полумаратон зад Северния полярен кръг бос; стига и другата крайност – тича цялата маратонска дистанция в пустиня, без да глътне и капка вода. Към момента държи 26 световни рекорда.

Пълната статия за „Ледения човек" , както и преживяванията на  Анна Грозданова във вана с ледена вода прочетете в бр.4/2019 г. на Списание 8 .
Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси Светът в теб

Как Матрицата контролира ума ви и ви вади от релси

Осъзнайте отрицателното програмиране и го прекратете, за да сте свободни. Можете. Имате необходимата мощ и сила.

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър Светът в теб

5-те неща, за които хората съжаляват най-често на смъртния си одър

Искреност, минимализъм, време за приятелство и семейство са основните ни пропуски

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно Светът в теб

Това, което днес е правилно, може утре да е погрешно

Ошо за смелостта, любовта и необходимостта да бъдеш себе си

Любов vs. Страх Светът в теб

Любов vs. Страх

Най-известното стихотворение в мрежата от 11 години насам

Непреодолимата скръб за домашния любимец Светът в теб

Непреодолимата скръб за домашния любимец

Смъртта на кучето ни може да е по-тежка за нас от загубата на роднина и приятел

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание” Светът в теб

Джакомо Казанова: „Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание”

Ако не си направил нещо, което заслужава да бъде записано, то поне напиши нещо, което заслужава да бъде прочетено

Как да създадете живота, който желаете Светът в теб

Как да създадете живота, който желаете

В момента съществуват два свята. В кой ще избереш да живееш?

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел Светът в теб

7 необичайни въпроса, за да откриете житейската си цел

Трябва да намерим какво ни вълнува страстно и да си признаем на какви жертви сме готови

Свалете маските! Светът в теб

Свалете маските!

Привличаме такива хора, каквито изобразяват маските ни

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му Светът в теб

Законът за привличането – как да се възползваме от силата му

5 лесни стъпки, чрез които да привличате в живота си онова, за което мечтаете

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация Светът в теб

Всяка наша клетка чува, разбира, вълнува се и очаква комуникация

Как разговорът с тялото ви може да ви помогне да се излекувате

Три начина да успокоите страдащия ум Светът в теб

Три начина да успокоите страдащия ум

Природа, благоговение, подреждане. Това са ключовете към заглушаване на вътрешния критикарски глас.

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото Светът в теб

Изградете eнергийното си тяло, за да предпазите физическото

Ако страхът ви държи в плен, не се борете с него, ще загубите. Вместо това се научете да го трансформирате.