Подкрепете ни!
Улови мигаПетрина Симеонова – Георгиева / 13 април 2021

Тувалу - райската държава, която ще изчезне до 30 години

Жителите на най-слабо посещаваната страна в света са първите мигранти заради климатичните промени

снимки: iStock
снимки: iStock
Далечен остров обсипан с палми, плажове, които се къпят в прозрачна тихоокеанска вода, а животът тече безгрижно. Това е общоприетата представа за „райско място“, мечтата на всеки турист. Ето защо е трудно да си представим, че полинезийската държава Тувалу, отговаряща на идеалистичното описание, е най-слабо посещаваната дестинация на планетата ни.

Тувалу изненадва с малката си площ, едва 26 км² и нестандартната си издължена територия, разположена на три острова и шест атола (ниски коралови острови). Столицата Фунафути е най-големият от тях, като със скутер може да се стигне от единия до другия му край за 20 минути. Държавата е част от Британската общност, разполага с общо 8 км пътища и с летище, където на всеки три дни пристига самолет.През останалото време пистата свободно се използва от жителите за игра на футбол, волейбол или традиционния спорт киликити, подобен на крикет.
Тази гледка смайва туристите, които често се присъединяват към игрите на местните, за да изпитат какво е усещането да се разхождаш свободно по пистата на действащо летище. Когато се очаква кацане на самолет, сирена предупреждава хората да освободят пространството.

Жителите на Тувалу не крият изненадата си щом родината им бъде посетена от туристи. Островите са малки и отдалечени дори от намиращите се в съседство Австралия и Хаваи. Няма развит туризъм, забавления или забележителности. Това, което страната може да предложи на своите посетители, е усещането за общност.

С население около 11 хил. души, откъснати от света, местните са се научили да разчитат едни на други и да си помагат. Традиция е, ако двама много близки приятели или приятелки, се назоват „братя“ и съответно „сестри“, тези хора да си помагат през целия живот. Създават малка общност, в която заедно отглеждат децата си, споделят обща трапеза и общ покрив. Децата посещават начални училища, а когато пораснат отиват в една от двете гимназии. На този принцип, за създаване на сплотена общност, учениците в гимназия Motufoua, намираща се на остров Вайтупу, изкарват там целия учебен срок и се прибират по родните си острови само по време на ваканциите.Тувалу няма собствена телевизия, но има радиостанция както и национален и клубни отбори по футбол.
Туристите трябва да носят пари в брой защото на острова не може да се плаща с карта. Полезно е също да знаят, че заради горещините работното време на ресторантите е само два часа по обяд и два вечер. Но любопитните факти за тази малка страна не впечатляват толкова посетителите, колкото красивата и екзотична природа. Едно от най-запомнящите се преживявания, за което те споделят,  е разходка по издължените острови и забележителната гледка на дълги плажни ивици, които се виждат едновременно от двете страни по протежение на пътя.  

Рядко се срещат местни хора, които да почиват на тези красиви плажове. За тях животът има своя обичаен ритъм, в който изкарват прехраната си с риболов, износ на копра, кокосови орехи и банани. Икономиката се захранва от продаването на пощенски марки и монети, но страната притежава едно виртуално богатство, благодарение на което е подсигурена финансово за години напред.Става въпрос за разпознаваемото в цял свят съкращение на думата телевизи
я – „TV”, което съвпада със съкращението на името „Tuvalu”. Така страната се оказва собственик на популярния домейн .tv, който правителството преотстъпва на канадска медийна компания. В замяна на правата за управление на .tv, тя трябва да изплати 50 млн. долара, които Тувалу получава в срок до 10 години от подписването на договора през 1998 г., а след това трябва да й се плаща по 1 млн. долара на всеки три месеца до 2048 г. С първата получена вноска от сделката страната плаща членството си за присъединяване към ООН.  

Но съдбата на Тувалу е неясна, защото тя се оказва на фронтовата линия в борбата с глобалното затопляне. Държавата е обявена за първата територия, която ще бъде напълно потопена в следствие от климатичните промени и то през следващите тридесет години. Това е основна тема и реално притеснение за местното население. По време на дъждовния период, от ноември до март, островът е подложен на тропически бури и е заливан от урагани. Добивът на риба е намалял значително заради замърсяването на океаните и изчезването на кораловите рифове, заобикалящи островите. Много от жителите на Тувалу се местят в други страни като Австралия и Нова Зеландия и са известни като първите мигранти заради климатичните промени.Капри - дантела от история, морска пяна и лято Улови мига

Капри - дантела от история, морска пяна и лято

Тук са търсили вдъхновение Дебюси, Малер, Равел, Климт, Уайлд, Айседора Дънкан, Франсис Бейкън, Анна Павлова...

Най-плоската планина в света Улови мига

Най-плоската планина в света

Плато вместо връх - това е тепуи

Лас Палмас - изгорените мостове към зимата Улови мига

Лас Палмас - изгорените мостове към зимата

Вгледани в квадратчетата на делника си, изгубен в карираните задачи, пропускаме Живота

Пустинята - другата планета Улови мига

Пустинята - другата планета

Тук си и Малкият принц, и жадуващата любов лисица, и себе си

Пътешествие към енергията на Земята в Гватемала и Коста Рика Улови мига

Пътешествие към енергията на Земята в Гватемала и Коста Рика

ТравълМакс ще ви отведе във вълшебната „Земя на дърветата” и красивия „Богат бряг”

Моите 27 дни с Грета Гарбо - легендата, която ми разказа апартамент 3102 Улови мига

Моите 27 дни с Грета Гарбо - легендата, която ми разказа апартамент 3102

Великата актриса е живяла над 40 г. в омагьосаната сграда до Ийст Ривър

Ще затворят ли завинаги „Портите на ада“? Улови мига

Ще затворят ли завинаги „Портите на ада“?

В пустинята Каракум огънят вилнее вече 50 години

Μέδουσα* Улови мига

Μέδουσα*

Горгонските острови, където светът свършва

Безбожният Ню Йорк, Ню Йорк... Улови мига

Безбожният Ню Йорк, Ню Йорк...

С толкова много блясък и мрак в тъканта си, този град-вселена е събрал цялото предизвикателство на човешкия дух

Върховенството на Атинския Монмартр Улови мига

Върховенството на Атинския Монмартр

„Екзархия" - кварталът, c живота на чиито стени проглеждаш отново

Няма как да победиш едно чудовище, ако не събудиш чудовището в себе си Улови мига

Няма как да победиш едно чудовище, ако не събудиш чудовището в себе си

По мраморния олтар на храма на Посейдон днес се търкаля единствено слънцето

Луните на Марчела Улови мига

Луните на Марчела

10 години една сицилианка снима земния спътник и отразява красотата му

Ел Салвадор: Залези, дълги 320 километра Улови мига

Ел Салвадор: Залези, дълги 320 километра

Пирамидите на маите гордо властват над тишината

Таволара – най-малкото кралство в света Улови мига

Таволара – най-малкото кралство в света

Любопитната история на 200-годишна монархия с 11 души и стотина кози

Ел Салвадор: тук живеят най-дружелюбните хора на планетата Улови мига

Ел Салвадор: тук живеят най-дружелюбните хора на планетата

Те са бедни, а богати. Думата „чистота" тук придобива нов смисъл.

Анатемосаната страст на Буенос Айрес Улови мига

Анатемосаната страст на Буенос Айрес

Никой не танцува спасеното от Уругвай танго като аржентинците