Подкрепете ни!
Улови мигаПетрина Симеонова – Георгиева / 13 април 2021

Тувалу - райската държава, която ще изчезне до 30 години

Жителите на най-слабо посещаваната страна в света са първите мигранти заради климатичните промени

снимки: iStock
снимки: iStock
Далечен остров обсипан с палми, плажове, които се къпят в прозрачна тихоокеанска вода, а животът тече безгрижно. Това е общоприетата представа за „райско място“, мечтата на всеки турист. Ето защо е трудно да си представим, че полинезийската държава Тувалу, отговаряща на идеалистичното описание, е най-слабо посещаваната дестинация на планетата ни.

Тувалу изненадва с малката си площ, едва 26 км² и нестандартната си издължена територия, разположена на три острова и шест атола (ниски коралови острови). Столицата Фунафути е най-големият от тях, като със скутер може да се стигне от единия до другия му край за 20 минути. Държавата е част от Британската общност, разполага с общо 8 км пътища и с летище, където на всеки три дни пристига самолет.През останалото време пистата свободно се използва от жителите за игра на футбол, волейбол или традиционния спорт киликити, подобен на крикет.
Тази гледка смайва туристите, които често се присъединяват към игрите на местните, за да изпитат какво е усещането да се разхождаш свободно по пистата на действащо летище. Когато се очаква кацане на самолет, сирена предупреждава хората да освободят пространството.

Жителите на Тувалу не крият изненадата си щом родината им бъде посетена от туристи. Островите са малки и отдалечени дори от намиращите се в съседство Австралия и Хаваи. Няма развит туризъм, забавления или забележителности. Това, което страната може да предложи на своите посетители, е усещането за общност.

С население около 11 хил. души, откъснати от света, местните са се научили да разчитат едни на други и да си помагат. Традиция е, ако двама много близки приятели или приятелки, се назоват „братя“ и съответно „сестри“, тези хора да си помагат през целия живот. Създават малка общност, в която заедно отглеждат децата си, споделят обща трапеза и общ покрив. Децата посещават начални училища, а когато пораснат отиват в една от двете гимназии. На този принцип, за създаване на сплотена общност, учениците в гимназия Motufoua, намираща се на остров Вайтупу, изкарват там целия учебен срок и се прибират по родните си острови само по време на ваканциите.Тувалу няма собствена телевизия, но има радиостанция както и национален и клубни отбори по футбол.
Туристите трябва да носят пари в брой защото на острова не може да се плаща с карта. Полезно е също да знаят, че заради горещините работното време на ресторантите е само два часа по обяд и два вечер. Но любопитните факти за тази малка страна не впечатляват толкова посетителите, колкото красивата и екзотична природа. Едно от най-запомнящите се преживявания, за което те споделят,  е разходка по издължените острови и забележителната гледка на дълги плажни ивици, които се виждат едновременно от двете страни по протежение на пътя.  

Рядко се срещат местни хора, които да почиват на тези красиви плажове. За тях животът има своя обичаен ритъм, в който изкарват прехраната си с риболов, износ на копра, кокосови орехи и банани. Икономиката се захранва от продаването на пощенски марки и монети, но страната притежава едно виртуално богатство, благодарение на което е подсигурена финансово за години напред.Става въпрос за разпознаваемото в цял свят съкращение на думата телевизи
я – „TV”, което съвпада със съкращението на името „Tuvalu”. Така страната се оказва собственик на популярния домейн .tv, който правителството преотстъпва на канадска медийна компания. В замяна на правата за управление на .tv, тя трябва да изплати 50 млн. долара, които Тувалу получава в срок до 10 години от подписването на договора през 1998 г., а след това трябва да й се плаща по 1 млн. долара на всеки три месеца до 2048 г. С първата получена вноска от сделката страната плаща членството си за присъединяване към ООН.  

Но съдбата на Тувалу е неясна, защото тя се оказва на фронтовата линия в борбата с глобалното затопляне. Държавата е обявена за първата територия, която ще бъде напълно потопена в следствие от климатичните промени и то през следващите тридесет години. Това е основна тема и реално притеснение за местното население. По време на дъждовния период, от ноември до март, островът е подложен на тропически бури и е заливан от урагани. Добивът на риба е намалял значително заради замърсяването на океаните и изчезването на кораловите рифове, заобикалящи островите. Много от жителите на Тувалу се местят в други страни като Австралия и Нова Зеландия и са известни като първите мигранти заради климатичните промени.Ел Салвадор: тук живеят най-дружелюбните хора на планетата Улови мига

Ел Салвадор: тук живеят най-дружелюбните хора на планетата

Те са бедни, а богати. Думата „чистота" тук придобива нов смисъл.

Анатемосаната страст на Буенос Айрес Улови мига

Анатемосаната страст на Буенос Айрес

Никой не танцува спасеното от Уругвай танго като аржентинците

Бог или дяволът? Улови мига

Бог или дяволът?

Пещерата „Очите на Бога" през очите на един чужденец

Гран Kанария - парадоксът на непрестанната целувка Улови мига

Гран Kанария - парадоксът на непрестанната целувка

Архипелагът не е кръстен на канарчетата, а на кучетата

Цветните дюни в Националния парк Ласен Вулканик Улови мига

Цветните дюни в Националния парк Ласен Вулканик

Вулканични изригвания създават магични феномени

Дубай - пищната златна рамка на човешкото луксолюбие Улови мига

Дубай - пищната златна рамка на човешкото луксолюбие

Градът се извисява като символ на света отпреди пандемията - свят, който смята парите за богоизбраност

Капка сълза между две пустини Улови мига

Капка сълза между две пустини

Делтата на Окванаго - най-големият оазис на планетата

Ефимеpният мост между Хаоса и Началото Улови мига

Ефимеpният мост между Хаоса и Началото

Водопадът Виктория е омайващата бездна, отделяща Замбия от Зимбабве

Монголия – страна на хора с лица на ветрове Улови мига

Монголия – страна на хора с лица на ветрове

И там - kъдето на север започва Сибир, а на юг Хималаите, там моето сърце лeтя с тexнитe дракони

Водопадът – вечната музика Улови мига

Водопадът – вечната музика

Тръгваме към Боянския водопад 100 години след пътеписа на Вазов, за да открием някои интересни съвпадения

Моята Антарктида Улови мига

Моята Антарктида

Светлин Иванов-Лаубер разказва за ледената безпределност и за сблъсъка си с неземната й красота

Село Кандован - кошери в скалите Улови мига

Село Кандован - кошери в скалите

Къщите му са построени в пещери, които са се образували от сгъстена вулканична пепел

Пеша из земите на Африка Улови мига

Пеша из земите на Африка

Пътешествениците от „Вълшебния керван“ се завръщат след 6 месеца приключения

Шибам - „Пустинният Манхатън” Улови мига

Шибам - „Пустинният Манхатън”

Небостъргачи от кирпич се издигат в пустинята

Колманскоп - град на призраци, погълнат от Намибийската пустиня Улови мига

Колманскоп - град на призраци, погълнат от Намибийската пустиня

50 г. жителите му търгували с диаманти, сега в руините се снимат филми

Около света с по 5 лева на ден Улови мига

Около света с по 5 лева на ден

Невероятните приключения на Маги и Цветин от Вълшебния керван, които 4 години обикалят Азия и Океания на автостоп