
Оригинална илюстрация към първото издание на "Гаргантюа и Пантагрюел" от Франсуа Рабле
11 милиона души умират от небалансирано хранене – или всеки пети смъртен случай е заради консумация на вредни продукти или неправилен режим. Резултатите от научно изследване по този въпрос е публикувано в авторитетното издание Lancet. В проучването са участвали 130 учени, обработили данни от 195 държави. Те анализирали потреблението на 15 категории хранителни продукти от 1990 до 2017 година. Резултатите били обработени в Института на здравето към Чикагския университет, с главен ръководител доктор Кристофър Мюрей.
Според него се потвърдил всеизвестния факт, че неправилното хранене е причина за много от смъртните изходи. Това е най-разпространеният фактор в сравнение с всички други възможни фактори в света. Става дума за консумацията на много сол и липсата в менюто на здравословни продукти като пълнозърнести изделия, плодове, зеленчуци, семена и ядки.
Било изучено в количествени детайли влиянието на неправилното хранене върху човешката смъртност и неинфекциозните болести – някои видове рак, заболявания на сърдечно-съдовата система и диабет. В буквалния смисъл за смъртоносни са изброени – преработените продукти, червеното месо, сладките напитки, трансмазнините и солта.
А живота удължават храни като:
- Плодове и зеленчуци;
- Зърна, семена, ядки;
- Продукти, съдържащи калций;
- Продукти, съдържащи омега-3 — риба, морски дарове;
- Бобови култури;
- Растителни масла, съдържащи полиненаситени мазнини.
Според изследването – най-нездравословно се хранят в Узбекистан. Като цяло небалансирано се хранят в държавите от Югоизточна и Централна Азия. Най-добре се хранят в Израел. Напред в списъка са и държавите, в които се спазва традиционната „средиземноморска диета” - Испания, Италия, Франция.
Според изследването всяка пета смърт в света е заради лошо хранене - а това надхвърля процентното съотношение при починалите от последствията от тютюнопушенето.