
Снимка: free-images.com
Експертите изучили начина на хранене и количествата поемана храна на хора от Азия, САЩ и Австралия. Установена била връзка между употребата на бял ориз и повишения риск от развитие на диабет. При азиатците тази връзка била по-силна отколкото при западните населения.
Белият ориз е най-разпространеното блюдо в Азия, присъства в порциите поне 3-4 пъти дневно. В западните страни ориз се яде един-два пъти в седмицата.
В момента в Азия с диабет са около 200 милиона души.
„При азиатците наднорменото тегло не е толкова разпространено, но пък от диабет те боледуват по-често отколкото американците" – казва професор Жениен Куи от Токио. Един от факторите, способстващи разпространението на диабета в азиатските страни, е високата продължителност на живота. Казано простичко – колкото по-дълго живее един човек, толкова е по-голяма вероятността да се сдобие с повече болести.
Белият ориз, в сравнение с кафявия, съдържа по-малко хранителни вещества, включително целулоза и магнезий, които защитават от диабет. В една порция ориз има минимум два пъти повече въглехидрати отколкото в едно кенче кока-кола...
Освен това е с висок гликемичен индекс. След употреба на подобни храни, нивото на захарта в кръвта скача рязко и с времето това може да доведе до диабет.
Диетолозите съветват любителите на оризова каша да не си позволяват повече от две порции на седмица и да преминат към кафяв ориз, който пък се оказва, че намалява вероятността от възникване на захарна болест.