
Снимка: Maja Petric, Unsplash
Когато мислите за популярен вкусен и полезен плод с безброй
приложения, гроздето е добър вариант. „Плодът на лозата“ дава една от
най-желаните напитки в света - виното. Сушеното грозде (стафиди) може да бъде
прекрасно допълнение към салати, сладкиши и кисело мляко. Прясното грозде може да се
използва за приготвяне на фреш. В много български села и градове гроздето е на сутрешната
трапеза заедно с прясното сирене.
Гроздето съдържа витамин К и манган, но съдържанието на
полифенола ресвератрол го прави незаменимо в профилактиката на рак на дебелото
черво и простатата, коронарна болест на сърцето, дегенеративно нервни заболявания,
Алцхаймер и други.
Антоцианитите в червеното грозде действат антиалергично,
противовъзпалително и антимикробно. Олигопептидите в някои сортове бяло грозде също
изобилстват от полезни свойства за здравето.
Гроздето инхибира „лошия“ LDL холестерол и натрупването на
плака в артериите. Този плод е с нисък гликемичен индекс и съдържа хормона и
антиоксиданта мелатонин, както и около 191 mg от електролита калий на 100
грама. Желязото е особено концентрирано в стафидите.
Въпреки това консумирайте гроздето умерено, защото съдържа
фруктоза, която може да е вредна за вашето здраве в прекомерни количества.