favorites basket
user
Храна за щастие24 август 2019

Гроздето е най-вкусното лекарство

То е незаменимо в профилактиката на редица сериозни заболявания

Снимка: Maja Petric, Unsplash
Снимка: Maja Petric, Unsplash

Когато мислите за популярен вкусен и полезен плод с безброй приложения, гроздето е добър вариант. „Плодът на лозата“ дава една от най-желаните напитки в света - виното. Сушеното грозде (стафиди) може да бъде прекрасно допълнение към салати, сладкиши и кисело мляко. Прясното грозде може да се използва за приготвяне на фреш. В много български села и градове гроздето е на сутрешната трапеза заедно с прясното сирене.

Гроздето съдържа витамин К и манган, но съдържанието на полифенола ресвератрол го прави незаменимо в профилактиката на рак на дебелото черво и простатата, коронарна болест на сърцето, дегенеративно нервни заболявания, Алцхаймер и други.

Антоцианитите в червеното грозде действат антиалергично, противовъзпалително и антимикробно. Олигопептидите в някои сортове бяло грозде също изобилстват от полезни свойства за здравето.

Гроздето инхибира „лошия“ LDL холестерол и натрупването на плака в артериите. Този плод е с нисък гликемичен индекс и съдържа хормона и антиоксиданта мелатонин, както и около 191 mg от електролита калий на 100 грама. Желязото е особено концентрирано в стафидите.

Въпреки това консумирайте гроздето умерено, защото съдържа фруктоза, която може да е вредна за вашето здраве в прекомерни количества.

ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.