Храна за щастие18 септември 2019

На кулинарен трекинг в Непал

В ресторант „Гуркха“ шеф Гунджа ни води из кулинарната и историческа традиция на своята страна

На кулинарен трекинг в Непал
Историята ни започва с кратък трекинг в подножието на Витоша или с други думи - из възвишенията на кв. Лозенец по пътя за ул. „Цветна градина“. Достигаме нашия базов лагер на номер 56 и се мушкаме под непалските флагчета, изписани с мантри, а осемхилядниците са надвиснали над нас макар и само от снимките по стените. 

Ресторант „Гуркха“

Разглеждаме черно-бели фотографии на жилави момчета с широкополи шапки и оръжия в ръце. В последствие разбирам, че това всъщност са непалските воини гуркха, които се славят като една от най-безстрашните и силни армии в света. Преди около 200 години те отблъскват безапелационно Британската източноиндийска компания при опит за експанзия в Непал. В последствие гуркхите стават наемна войска към армията на кралицата от Острова, като участват в Първата и Втората световна война, в конфликтите в Кашмир, Ирак, Афганистан, Фолклендските острови и др. 

 
Бронзова статуя на воин гуркха в Лондон. 

Самият шеф готвач Гунджа Чокхал е от род на гуркхи – брат му, баща му и чичо му са посветени на изкуството на войната. И понеже той не иска да „ходи на война“, си избира друг вид изкуство – кулинарното. Решава да нарече ресторанта си „Гуркха“ в чест на семейството си, но и защото от тях е научил, че храната е най-важният елемент за физическото и психическото здраве на човек. 


Шеф Гунджа Чокхал

През 2002 година пристига в България от Делхи, без да знае абсолютно нищо за страната ни, хората и кулинарната ни култура. Работи в индийски ресторант при приятел на родителите си, а в последствие в петзвезден хотел в София, докато през 2009 г. не идва време да отвори свое собствено място - „Гуркха“. А „кармата“, както казва той, която го е довела в България,  го държи тук вече над 17 години и му е донесла „най-щастливата професия“, както и много български приятели – дори по-многобройни от непалските. Тази година му предстои да отвори нов ресторант – „Анапурна“, носещ името на третия по височина осемхилядник в Хималаите и богинята на плодородието и храната. 


Изглед към връх Анапурна от базов лагер


Индийски стенопис - бог Шива получава храна от Анапурна - богинята на храната и реколтата

Продуктите за кухнята на „Гуркха“ идват основно от България, но оризът басмати задължително е непалски, както и смесите от билки, които виреят над 6000 м надморска височина. Какво точно съдържат тези смески Гунджа не ни разкрива („фирмена тайна“), но пък споделя, че освен че придават приятен вкус, са полезни и за здравето. „Непалската кухня – разказва той – е нещо средно между индийската и китайската, тъй като Непал е на границата между двете държави. Готви се с по-малко подправки отколкото в Индия, но се избягва пърженото, което е типично за Китай.“


Гунджа приема готвенето като много отговорен труд, тъй като според него храната влияе директно на здравето на човека. 

За хубавото ястие, са важни както продуктите, които слагаш, така и енергията, която излъчваш, докато готвиш, тъй като духът и храната са свързани. За шеф готвача на „Гуркха“ приготвянето на храна е като рисуването – „дори и най-простото нещо като белене на морков - двама души правят по различен начин“. 
Ресторантът предлага веган, вегетариански и месни ястия, а храната се приготвя спрямо „клиентския“ вкус, както казва Гунджа. Свикнал е да се запознава с всеки гост и да научава лично кой какво предпочита. Причината за това е, че идват хора от различни краища на света с най-разнообразни разбирания за това какво е вкусно. Често идват посетители от Корея, Индия, Китай, Франция, Германия, арабските страни и разбира се - Непал и България. 


Фууд сет

Докато си говорим, ни поднасят т.нар. фууд сет – табла с десет различни специалитета, от които се опитва по малко. В едно ядене е хубаво продуктите да са разнообразни – казва шеф готвачът – по този начин тялото се снабдява с всички необходими вещества. Първо хапваме салата от червено зеле и айсберг със свеж сос от мента и джоджен, пържени лучени топки, лют сос с бамя, яхния със седем вида леща, ориз басмати с шафран и плоска питка, а най-накрая - сладко от манго. Любима ни става напитката Ласи – нещо като фреш от манго, с добавено кокосово мляко и други ароматни съставки. Както казва Гунджа, „мангото – това е царят на плодовете – ако изядеш едно, нямаш нужда от друго“.  

Адрес: „Гуркха“, кв. Лозенец, ул. „Цветна градина“ 56 
Очаквайте скоро: „Анапурна“, бул. „Г.С. Раковски“ 181 Б 

8 ползи от ябълковия оцет за здравето Храна за щастие

8 ползи от ябълковия оцет за здравето

Киселата напитка помага да отслабнете, намалява холестерола, понижава нивата на кръвната захар

Космическо преживяване и необятна вселена от вкусове Храна за щастие

Космическо преживяване и необятна вселена от вкусове

„Космос“ е не просто ресторант, а място с кауза

Грижа за здравето с ферментирали храни Храна за щастие

Грижа за здравето с ферментирали храни

Те са богати на полезни пробиотици и осигуряват по-добро храносмилане и по-силен имунитет

Внимавайте как подслаждате диетите си! Храна за щастие

Внимавайте как подслаждате диетите си!

Прекомерната употреба на фруктоза уврежда черния дроб

По-малко храна и повече движение не е начин за отслабване Храна за щастие

По-малко храна и повече движение не е начин за отслабване

По-добре е да контролираме инсулина, вместо да следим калориите

Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия Храна за щастие

Цветомира Ванчева: Кулинарството е творческа професия

Главният готвач на Red Coral издава тайни от кухнята

Как да се храним при синдром на раздразненото черво (IBS) Храна за щастие

Как да се храним при синдром на раздразненото черво (IBS)

Най-честата причина за появата на това заболяване е стресът

„Clean Еating“ или 10 лесни начина да се храним „чисто“ Храна за щастие

„Clean Еating“ или 10 лесни начина да се храним „чисто“

Непреработените храни са най-полезни за здравето и фигурата

Щастието зависи от храната Храна за щастие

Щастието зависи от храната

Най-много серотонин се произвежда в червата

Чаят Улун предпазва от рак на гърдата Храна за щастие

Чаят Улун предпазва от рак на гърдата

Елексирът влияе благотворно на сърцето и костите

Сладоледът е перфектната закуска?! Храна за щастие

Сладоледът е перфектната закуска?!

Само ако е домашен със стевия и е по здравословна рецепта

Гроздето е най-вкусното лекарство Храна за щастие

Гроздето е най-вкусното лекарство

То е незаменимо в профилактиката на редица сериозни заболявания

Нито яйцето, нито кокошката Храна за щастие

Нито яйцето, нито кокошката

Направиха веганско яйце от... боб

Как напитките „без захар“ ни правят дебели и болни Храна за щастие

Как напитките „без захар“ ни правят дебели и болни

Приемайки подсладител, хормоните ни реагират също както и при бялата захар

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“ Храна за щастие

Протеиновите барчета трябва да се наричат „инсулинови“

Вижте алтернативата - рецепта за наистина здравословен десерт

Коя част на ябълката е най-полезна? Храна за щастие

Коя част на ябълката е най-полезна?

Учените съветват да оставим само дръжката