Подкрепете ни!




Храна за щастие18 септември 2019

На кулинарен трекинг в Непал

В ресторант „Гуркха“ шеф Гунджа ни води из кулинарната и историческа традиция на своята страна

На кулинарен трекинг в Непал
Историята ни започва с кратък трекинг в подножието на Витоша или с други думи - из възвишенията на кв. Лозенец по пътя за ул. „Цветна градина“. Достигаме нашия базов лагер на номер 56 и се мушкаме под непалските флагчета, изписани с мантри, а осемхилядниците са надвиснали над нас макар и само от снимките по стените. 

Ресторант „Гуркха“

Разглеждаме черно-бели фотографии на жилави момчета с широкополи шапки и оръжия в ръце. В последствие разбирам, че това всъщност са непалските воини гуркха, които се славят като една от най-безстрашните и силни армии в света. Преди около 200 години те отблъскват безапелационно Британската източноиндийска компания при опит за експанзия в Непал. В последствие гуркхите стават наемна войска към армията на кралицата от Острова, като участват в Първата и Втората световна война, в конфликтите в Кашмир, Ирак, Афганистан, Фолклендските острови и др. 

 
Бронзова статуя на воин гуркха в Лондон. 

Самият шеф готвач Гунджа Чокхал е от род на гуркхи – брат му, баща му и чичо му са посветени на изкуството на войната. И понеже той не иска да „ходи на война“, си избира друг вид изкуство – кулинарното. Решава да нарече ресторанта си „Гуркха“ в чест на семейството си, но и защото от тях е научил, че храната е най-важният елемент за физическото и психическото здраве на човек. 


Шеф Гунджа Чокхал

През 2002 година пристига в България от Делхи, без да знае абсолютно нищо за страната ни, хората и кулинарната ни култура. Работи в индийски ресторант при приятел на родителите си, а в последствие в петзвезден хотел в София, докато през 2009 г. не идва време да отвори свое собствено място - „Гуркха“. А „кармата“, както казва той, която го е довела в България,  го държи тук вече над 17 години и му е донесла „най-щастливата професия“, както и много български приятели – дори по-многобройни от непалските. Тази година му предстои да отвори нов ресторант – „Анапурна“, носещ името на третия по височина осемхилядник в Хималаите и богинята на плодородието и храната. 


Изглед към връх Анапурна от базов лагер


Индийски стенопис - бог Шива получава храна от Анапурна - богинята на храната и реколтата

Продуктите за кухнята на „Гуркха“ идват основно от България, но оризът басмати задължително е непалски, както и смесите от билки, които виреят над 6000 м надморска височина. Какво точно съдържат тези смески Гунджа не ни разкрива („фирмена тайна“), но пък споделя, че освен че придават приятен вкус, са полезни и за здравето. „Непалската кухня – разказва той – е нещо средно между индийската и китайската, тъй като Непал е на границата между двете държави. Готви се с по-малко подправки отколкото в Индия, но се избягва пърженото, което е типично за Китай.“


Гунджа приема готвенето като много отговорен труд, тъй като според него храната влияе директно на здравето на човека. 

За хубавото ястие, са важни както продуктите, които слагаш, така и енергията, която излъчваш, докато готвиш, тъй като духът и храната са свързани. За шеф готвача на „Гуркха“ приготвянето на храна е като рисуването – „дори и най-простото нещо като белене на морков - двама души правят по различен начин“. 
Ресторантът предлага веган, вегетариански и месни ястия, а храната се приготвя спрямо „клиентския“ вкус, както казва Гунджа. Свикнал е да се запознава с всеки гост и да научава лично кой какво предпочита. Причината за това е, че идват хора от различни краища на света с най-разнообразни разбирания за това какво е вкусно. Често идват посетители от Корея, Индия, Китай, Франция, Германия, арабските страни и разбира се - Непал и България. 


Фууд сет

Докато си говорим, ни поднасят т.нар. фууд сет – табла с десет различни специалитета, от които се опитва по малко. В едно ядене е хубаво продуктите да са разнообразни – казва шеф готвачът – по този начин тялото се снабдява с всички необходими вещества. Първо хапваме салата от червено зеле и айсберг със свеж сос от мента и джоджен, пържени лучени топки, лют сос с бамя, яхния със седем вида леща, ориз басмати с шафран и плоска питка, а най-накрая - сладко от манго. Любима ни става напитката Ласи – нещо като фреш от манго, с добавено кокосово мляко и други ароматни съставки. Както казва Гунджа, „мангото – това е царят на плодовете – ако изядеш едно, нямаш нужда от друго“.  

Адрес: „Гуркха“, кв. Лозенец, ул. „Цветна градина“ 56 
Очаквайте скоро: „Анапурна“, бул. „Г.С. Раковски“ 181 Б 

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна Храна за щастие

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна

Ако вие се храните здравословно и отрочето ви ще се научи

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Кое мляко е здравословно Храна за щастие

Кое мляко е здравословно

Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета Храна за щастие

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета

Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени! Храна за щастие

Канген Вода пази от патогени!

Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите Храна за щастие

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите

Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета

Пътят към хладилника не е път към себе си Храна за щастие

Пътят към хладилника не е път към себе си

Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Убийците на здравия сън Храна за щастие

Убийците на здравия сън

Не яжте зеленчуци, джинджифил и захар преди лягане!

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет