favorites basket
user
Храна за щастие22 ноември 2019

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците

За тях броколите, зелето, карфиолът са доста по-горчиви

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците
Ново изследване откри, че някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците. Повечето родители са наясно, че е мното трудно да се накарат малките деца да ядат броколи и зеле, но учените вече имат спасителен отговор за малките хейтъри на зеленчуци – те може да не са просто инатливи, а омразата към зеленчуците да е в гените им, пише FOX .

Според Американската сърдечна асоциация съществува специфичен ген, който кара определени храни да имат горчив вкус за някои хора. Става дума за наистина полезни за сърцето зеленчуци, които са важни компоненти в много здравословни диети.

„Вашата генетика влияе върху начина, по който усещате вкусовете, а вкусът е важен фактор при избора на храна", казва Дженифър Л. Смит, доктор на науките, автор на новото изследване.
Всеки се ражда с две копия на вкусов ген, наречен TAS2R38. Версията AVI на този ген прави така, че хората да не са чувствителни към горчиви вкусове от определени химикали в храните. Учените твърдят, че всеки, роден само с едно копие на AVI или пък на другата версия на гена - PAV, може да намира някои храни за горчиви, а в някои случаи дори за изключително неприятни.

Това са хората, които искрено мразят броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле и всеки от нас познава такива. Когато те казват, че им се повръща само от миризмата на тези зеленчуци – те не се лигавят, това наистина е така. Смит каза, че родените с тази особеност също могат да реагират отрицателно на тъмен шоколад, а в някои случи на кафе и бира.

Изследователите се надявали по време на експериментите си, че ако поръсят със сол или друга подправка неприятните за програмираните анти-вегани зеленчуци, може и да ги накарат да похапнат полезните храни. Но не се получило. Според проучването тези, които имат генетиката да възприемат горчив вкус в храната си, не са повлияни от това колко сол, мазнини или захар са добавени, за да направят консумацията по-приятна.

„Надяваме се, че можем да използваме генетична информация, за да разберем кои зеленчуци могат да се приемат по-добре от мразещите зеленчуци и да разберем кои подправки ще им се харесат, за да можем да ги улесним да поемат полезна храна“, каза Смит.
ПОДКРЕПИ НИ

Още по темата:

Абонирай се за нашия бюлетин

Не забравяй да се абонираш за нашия бюлетин, който ще те уведомява за активни промоции, нови продукти и случващото се при нас.