Подкрепете ни!




Храна за щастие22 ноември 2019

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците

За тях броколите, зелето, карфиолът са доста по-горчиви

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците
Ново изследване откри, че някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците. Повечето родители са наясно, че е мното трудно да се накарат малките деца да ядат броколи и зеле, но учените вече имат спасителен отговор за малките хейтъри на зеленчуци – те може да не са просто инатливи, а омразата към зеленчуците да е в гените им, пише FOX .

Според Американската сърдечна асоциация съществува специфичен ген, който кара определени храни да имат горчив вкус за някои хора. Става дума за наистина полезни за сърцето зеленчуци, които са важни компоненти в много здравословни диети.

„Вашата генетика влияе върху начина, по който усещате вкусовете, а вкусът е важен фактор при избора на храна", казва Дженифър Л. Смит, доктор на науките, автор на новото изследване.
Всеки се ражда с две копия на вкусов ген, наречен TAS2R38. Версията AVI на този ген прави така, че хората да не са чувствителни към горчиви вкусове от определени химикали в храните. Учените твърдят, че всеки, роден само с едно копие на AVI или пък на другата версия на гена - PAV, може да намира някои храни за горчиви, а в някои случаи дори за изключително неприятни.

Това са хората, които искрено мразят броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле и всеки от нас познава такива. Когато те казват, че им се повръща само от миризмата на тези зеленчуци – те не се лигавят, това наистина е така. Смит каза, че родените с тази особеност също могат да реагират отрицателно на тъмен шоколад, а в някои случи на кафе и бира.

Изследователите се надявали по време на експериментите си, че ако поръсят със сол или друга подправка неприятните за програмираните анти-вегани зеленчуци, може и да ги накарат да похапнат полезните храни. Но не се получило. Според проучването тези, които имат генетиката да възприемат горчив вкус в храната си, не са повлияни от това колко сол, мазнини или захар са добавени, за да направят консумацията по-приятна.

„Надяваме се, че можем да използваме генетична информация, за да разберем кои зеленчуци могат да се приемат по-добре от мразещите зеленчуци и да разберем кои подправки ще им се харесат, за да можем да ги улесним да поемат полезна храна“, каза Смит.

Още по темата:

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна Храна за щастие

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна

Ако вие се храните здравословно и отрочето ви ще се научи

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Кое мляко е здравословно Храна за щастие

Кое мляко е здравословно

Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета Храна за щастие

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета

Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени! Храна за щастие

Канген Вода пази от патогени!

Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите Храна за щастие

Фреш от листа на маслиново дърво срещу вирусите

Тоникът Olife е естествена бариера срещу всякакви патогени. Тонизира и вдига имунитета

Пътят към хладилника не е път към себе си Храна за щастие

Пътят към хладилника не е път към себе си

Съвети от експерта как ние да контролираме храната, а не тя нас

Периодичното гладуване при вируси Храна за щастие

Периодичното гладуване при вируси

То може да отслаби имунната система, ако се превърне в непосилен стрес за тялото

Пилешката супа е лечебна Храна за щастие

Пилешката супа е лечебна

Тя съдържа аминокиселината цистеин, която помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата

Живата храна вдига имунитета Храна за щастие

Живата храна вдига имунитета

Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН