Храна за щастие22 ноември 2019

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците

За тях броколите, зелето, карфиолът са доста по-горчиви

Някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците
Ново изследване откри, че някои хора са генетично обременени да мразят вкуса на зеленчуците. Повечето родители са наясно, че е мното трудно да се накарат малките деца да ядат броколи и зеле, но учените вече имат спасителен отговор за малките хейтъри на зеленчуци – те може да не са просто инатливи, а омразата към зеленчуците да е в гените им, пише FOX .

Според Американската сърдечна асоциация съществува специфичен ген, който кара определени храни да имат горчив вкус за някои хора. Става дума за наистина полезни за сърцето зеленчуци, които са важни компоненти в много здравословни диети.

„Вашата генетика влияе върху начина, по който усещате вкусовете, а вкусът е важен фактор при избора на храна", казва Дженифър Л. Смит, доктор на науките, автор на новото изследване.
Всеки се ражда с две копия на вкусов ген, наречен TAS2R38. Версията AVI на този ген прави така, че хората да не са чувствителни към горчиви вкусове от определени химикали в храните. Учените твърдят, че всеки, роден само с едно копие на AVI или пък на другата версия на гена - PAV, може да намира някои храни за горчиви, а в някои случаи дори за изключително неприятни.

Това са хората, които искрено мразят броколи, брюкселско зеле, карфиол и зеле и всеки от нас познава такива. Когато те казват, че им се повръща само от миризмата на тези зеленчуци – те не се лигавят, това наистина е така. Смит каза, че родените с тази особеност също могат да реагират отрицателно на тъмен шоколад, а в някои случи на кафе и бира.

Изследователите се надявали по време на експериментите си, че ако поръсят със сол или друга подправка неприятните за програмираните анти-вегани зеленчуци, може и да ги накарат да похапнат полезните храни. Но не се получило. Според проучването тези, които имат генетиката да възприемат горчив вкус в храната си, не са повлияни от това колко сол, мазнини или захар са добавени, за да направят консумацията по-приятна.

„Надяваме се, че можем да използваме генетична информация, за да разберем кои зеленчуци могат да се приемат по-добре от мразещите зеленчуци и да разберем кои подправки ще им се харесат, за да можем да ги улесним да поемат полезна храна“, каза Смит.

Още по темата:

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането Храна за щастие

Една седмица фаст фуд и губим контрола над преяждането

След 7 дни с мазнини и захар, мозъкът се представя зле на тестове за памет

Перфектната закуска Храна за щастие

Перфектната закуска

Орехи – за изобилие от здравословни бактерии в червата и здраво сърце

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Перфекционизъм в чаша Храна за щастие

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка Храна за щастие

Пиенето на чай подобрява дейността на мозъка

Няколко чаши седмично от напитката удължават живота

Кетодиетата е полезна за кратки периоди Храна за щастие

Кетодиетата е полезна за кратки периоди

Опити с мишки сочат, че те почват да ядат повече мазнини, отколкото могат да изгорят и затлъстяват

Да се влюбиш във виното Храна за щастие

Да се влюбиш във виното

Ресторант GRAPHITE - пространство, което вдъхновява

Мляко с 8 пробиотика! Храна за щастие

Мляко с 8 пробиотика!

Киселото мляко на „Опицвет“ носи вкуса на детството, защото кравите им се хранят с органични храни, закваските са 100% български и няма Е-та

Как да удължим живота си Храна за щастие

Как да удължим живота си

През последните години коензимът НАД+ стана популярен като мощна добавка против стареене

Кетодиетата може да развали зъбите Храна за щастие

Кетодиетата може да развали зъбите

Как да регулираме рН нивото в устата ни

Химия на чувствата и емоциите Храна за щастие

Химия на чувствата и емоциите

Нека поемем контрола им в свои ръце

Люта храна = по-дълъг живот Храна за щастие

Люта храна = по-дълъг живот

Хората, които редовно ядат люти чушки, могат да намалят риска от ранна смърт с 23%

Как да излъжем организма си, за да хапнем обилно по празниците Храна за щастие

Как да излъжем организма си, за да хапнем обилно по празниците

Не се лишаваме от нищо, ядем много и не качваме килограми? Възможно е.

Месоядството – какво представлява тази екстремна диета Храна за щастие

Месоядството – какво представлява тази екстремна диета

Пълната противоположност на веганството има много привърженици

Става ли по-здраво сърцето от грах и боб? Храна за щастие

Става ли по-здраво сърцето от грах и боб?

Бобовите храни са полезни, защото са богати на фибри, протеини и микроелементи