Подкрепете ни!
Храна за щастиеЖени Милчева, снимки Добрин Кашавелов / 11 февруари 2020

Перфекционизъм в чаша

Добре дошли в дома на виното„Златен Рожен“ - 14-16 февруари

Собственичката на „Златен Рожен“ Маруся Осиковска
Собственичката на „Златен Рожен“ Маруся Осиковска
Случвало ли ви се е да попаднете на някое място уж случайно и да се почувствате така добре приет, че да не ви се тръгва? А когато към гостоприемството се добави и добро вино, преживяването е незабравимо. Добре дошли във винарска изба „Златен Рожен”!

В края на януари в Мелнишкия край тазгодишната топла зима едва напомня за себе си и то в най-дълбоката сянка, а на слънце е жива пролет. Палитрата вина на „Златен Рожен“ покрива всички тези нюанси на времето и настроението.Мелнишкият сепаж („Mелнишки рубин“ и „Mелник 55“)
, лежал 6 месеца в дъб, гали небцето и приятно сгрява гърлото. Мощно, заоблено, с омекотени танини, това вино чудесно подчертава характеристиките на сортовете. В чашата искри с дълбок рубинен цвят. На нос се долавят много червени горски плодове и пикантен букет, включващ коренища и дим. С плътното си тяло е подходящо за червени меса и по-тежки сирена. Чудесна компания е за зимните вечери пред камината.

В хармония с игривото пролетно слънце пък е бялото вино от червено грозде (Широка мелнишка лоза). Много богато минерално и много свежо, на нос преобладават белите цветя и плодове. С не много плътно тяло, в което все пак се усеща червеният сорт. С приятно затоплящ послевкус без киселини. Подходящо за свежи салати, леки предястия, леки сирена, но не и риба и сосове. Но може да се пие и без храна, добре охладено.Тези две вина чудесно отразяват настроенията на променливото време навън, но далеч не изчерпват многообразието, характерно за „Златен Рожен“. Не може да не отбележим розето от сорта „Санджовезе“.

Това е най-известният винен сорт от емблематичния за Италия район Тоскана
, който в този край се развива прекрасно заради богатството на почвите и защото климатът е близък до средиземноморския. В това вино най-отчетливо се долавя високата минералност на тукашните почви – то е много свежо, плодово. На нос се усещат билки и много плодове - праскова , пъпеш, череша, черница, касис... Ясно доловима е и богатата минерализацията, заради която някои усещат и дъх на море. Тялото е плътно, обемно, със свеж финал с траен послевкус. Това вино върви с паста, леки предястия, сирена, особено добре със сьомга и дори с леко приготвено телешко. В „Златен Рожен“ се отнасят с голямо уважение към традицията. Те са първите, които възраждат производството на вино от местния сорт „Сандански мискет“, създаден през 60-те години като хибрид между „Широка мелнишка лоза“, „Kаберне совиньон“ и тамянка от мескатовата фамилия. Това вино е с богат нос, в който се долавят типичните мискетови и мускатови нотки  и аромата на пъпеш, зряла ябълка, банан, цитруси и билкови акценти. Върви с бели сирена, риба, пилешко, сосове и по-леки червени меса.

„Златен Рожен“ с основание се гордеят и със сепажа от сортовете „Санджовезе“ и „Сира“.
Тази технология е изпитание за майсторлъка да се комбинират двата сорта още на етап грозде. Рискът е голям, никога няма 100% сигурност за крайния резултат, но на тукашните майстори много им се е получило.  С много богат нос, който отправя заявката виното да е силно, а всъщност е много пивко. Много хармонично и балансирано, перфектно представя района. Комбинира се с всякаква храна.
Ако искате да опитате тези еликсири и да ги купите на много добри цени, заповядайте в изба „Златен Рожен“ в  дните на отворените врати (14-16 февруари). На фона на фолклорна програма ще можете да се запознаете с майсторите, които правят вината, и на място да опитате новите реколти и вина, които ги няма в други изби. Вижте още как се съчетават традициите с иновациите.
За собствениците на „Златен Рожен“ съчетаването на традиция и иновации е не просто бизнес стратегия, а кауза. Те искат да запазят най-доброто от миналото на местното винопроизводство, като го надградят с модерни технологии, за да се съобразят с тенденциите на 21 век.
са дните на отворените врати.Екипът на винарната отчита, че нараства интересът към българските сортове и вина и са доволни, че напоследък много млади хора се обръщат към виното. Съобразяват се и с тенденцията да се залага на развитието на местните сортове и на промотирането им в чужбина.
Тези съображения определят и фокуса на производството - той е върху качеството и иновативността, което в случая означава комбинация от местни сортове и традиция във винопроизводството плюс иновации включително и с въвеждането на чужди сортове.

„Златен Рожен“ отглеждат немалко червени сортове
: „Kаберне“, „Mерло“, „Сира“, „Санджовезе“, „Каберне фран“, „Небиоло“, „Пти вердо“ и местните „Широка мелнишка“, „Мелник 55“, „Мелнишки рубин“ и белия „Сандански мискет“. Избата е единствената у нас, която прави розе от „Санджовезе“ и е първата, произвела бяло вино от червено грозде („Широка мелнишка лоза“).

Серията, която най-добре отразява идеята за перфектен баланс между традиция и иновации, е „Фамили ризърв“. Ексклузивната им серия „Ексклусив Лот“
пък включва вина, лежали в италиански и френски дъбови бъчви. Вината от тази серия се произвеждат в много лимитирани количества. В зависимост от идеята си за крайния резултат технолозите решават как да използват бъчвите – дали виното да престоява в тях 6, 8, 10, 12 или 18 месеца. Белите вина обаче не минават през бариците – за тях политиката е да са свежи и плодови.Винарна „Златен Рожен“ в село Капатово е модерна, но здраво стъпила
на най-доброто, доказало се във времето. „Нашето верую е да се отнасяме с уважение към тероара, като  стремежът е да се подчертават уникалните му характеристики“, обяснява собственичката Маруся Осиковска. Тя набляга на това, че „Златен Рожен“ е изцяло семеен бизнес, няма външни съдружници и зад него не стоят корпорации. Произвежда вино само от собствени лозя (800 дка в землищата на селата Капатово и Левуново) и освен винарната развива и семейния хотел „Златен Рожен“ в с. Рожен на 900 м от Роженския манастир.
В помощ на съвсем младата техноложка Антоанета, завършила винопроизводство в Бордо, е италианецът енолог Федерико. Той е родом от Тоскана и е много заинтригуван да прави вино в Мелнишкия край. Привлечен е от това, че районът е с характеристики, близки до тези на Тоскана и за него е предизвикателство да направи превъзходно вино от местните сортове.
Според Федерико най-важното в тукашния тероар са почвите – високоминерални с камъчета и раковини, защото някога районът е бил дъно на воден басейн. Има напластяване на почви – песъчливи, глинести и кафяви горски се редуват дори в рамките на един масив, обяснява той. Другият голям плюс е изобилното слънцегреене. От юг климатът търпи силни влияния от Средиземноморието, а от север Пирин пази завет, като спира студените ветрове.Това е и районът с най-малко мъгли в България, тук въздухът е сух, зимата е мека, а лятото – горещо. Тези особености на тероара придават уникалните характеристики на вината в района. Федерико казва, че тукашното грозде съдържа много повече от полезния за здравето ресвиратрол. „За да го има в оптимални количества във виното, управлявам слънчевата светлина - разреждам шумата така, че хем слънцето да е изобилно, хем светлината му да не е директна, за да не прегаря гроздето. Ресвиратролът се запазва най-добре при недиректна  слънчева светлина“, обяснява разпалено италианецът, докато отпива от еликсира. 

В „Златен Рожен“ държат много повече на качеството, отколкото на количеството. Затова произвеждат не повече от 120 хил. бутилки. Вината не се избистрят и стабилизират изкуствено. Изнасят се в Чехия, Бразилия, Канада... Все повече се множат и ценителите на продукцията им у нас.

Използвайте предстоящия Трифон Зарезан, за да се насладите на произведенията на винарна „Златен Рожен“ – чакат ви с широко отворени врати. И сърца.

Повече за винарска изба „Златен Рожен“ научете тук

Повече за хотел „Златен Рожен“ научете тук
Ето тук вижте откъде можете да си закупите от вкусното вино


От пчелите за хората – медът „Тръвна“ Храна за щастие

От пчелите за хората – медът „Тръвна“

Създадохме наши собствени пчелини, за да разберем по-добре пчелите и пчеларите

Още една причина да сложите мед в чая или кафето Храна за щастие

Още една причина да сложите мед в чая или кафето

Естествената захар в меда може да премахне мастната плака на артериите

Време е да реабилитираме картофите Храна за щастие

Време е да реабилитираме картофите

6 причини, поради които трябва да ги върнем на трапезата ни

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата Храна за щастие

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата

Отровите в околната среда и химията в храната водят до калциране на тази малка жлеза и затваряне на третото око

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви Храна за щастие

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви

Куркумата е физическото въплъщение на състраданието

Най-богат и вкусен източник на пробиотици! Храна за щастие

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт Храна за щастие

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт

Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения Храна за щастие

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения

Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода! Храна за щастие

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!

Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна Храна за щастие

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна

Ако вие се храните здравословно и отрочето ви ще се научи