Живата храна вдига имунитета
Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН
- През зимните месеци и рано напролет, когато организмът е отслабен от ниските температури и не твърде разнообразното хранене, имаме нужда да засилим имунитета. Кои храни са подходящи за това и защо?
Здравословното хранене е умна стратегия за здраве, дълголетие и силна имунна система. Храни като мед, ядки, малки червени плодове, авокадо, чиа, спанак, коприва, домати, нар, бирена мая, ферментирали продукти и много други наричаме суперхрани.Специалистите в науката за гените и храненето казват, че „ние сме това, с което се храним“. Колкото по-разнообразна и богата на полезни хранителни вещества е нашата диета, толкова по-здрави сме. Диетата ни трябва да съдържа всички цветове на дъгата под формата на естествени съставки и микроелементи. Естествените оцветители в малките червени плодове, в нара са мощни антиоксиданти и пазят ДНК и клетките ни от вредните фактори на средата. Цветовете в нашата храна модулират цветовете в нашата ДНК, а това контролира активността на нашите гени. Важно е, защото гените регулират производството на хормони и други био-активни молекули и определят силата на нашия имунитет.
- Какво означава жива храна и защо е полезна?
Според учените кълновете са най-здравословната жива храна, която познаваме. По време на покълването и поникването семената рязко променят химичния си състав. Съдържанието на витамин E (едно от най-мощните средства в борбата с рака, стареенето, сърдечно-съдовите болести и др.) се увеличава до 40 пъти при покълването.В сравнение със семената в покой кълновете имат 5 пъти по-високо съдържание на витамини от групата В, витамин С и изобилие от микроелементи, ензими, фитохормони, естествени антибиотици, антиоксиданти, растежни хормони и др. Тези вещества подпомагат храносмилането, нормализират функцията на стомашно-чревния тракт, намаляват последствията от различните видове стрес. Кълновете са удобен и сигурен начин за набавяне на лесноусвоими белтъчини, мазнини и въглехидрати. Жива храна са и ферментиралите продукти. В тях количеството полезни микроорганизми е много по-високо от това в преработените храни и ефектът върху нашия микробиом е поразителен.
- С какво ферментиралите храни подпомагат организма?
(Бележка на редактора: Препоръчителни за подсилване на организма са покълналите и ферментирали функционални храни на Ancestral Superfoods, за които може да научите повече тук)
- Какъв е механизмът за противодействие на вирусите чрез храната?
- Противодействаме на вирусите с нашата имунна система, а силата на нейните проявления зависят от хранителните ни навици. Храненето е важен процес, който определя цялостното проявление на нашата генетика от времето на вътреутробното ни развитие до края на нашия живот. Храната не е само източник на енергия и наслада за вкусовите ни рецептори и мозъка. Храната е и нашето лекарство. Още Хипократ е казал: „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна“. Храната е мощен фактор, който моделира и определя работата на нашите гени. Научен факт е, че в тялото на всеки един от нас циркулират около 10 000 различни вида биологично-активни вещества. Тези молекули и съединения контактуват с ДНК и я моделират, влияят върху здравето и продължителността на живот, модулират нашия имунитет и определят отговора ни към различните патогени.
- Очаквайки пролетта, народът казва: „Да се хванем за зелено”. С какво зеленолистните са полезни?
Диети, бедни на фолиева киселина, например, водят до понижаване нивата на метилиране на ДНК и до проява на различни заболявания, до лошо функциониране на имунната система, изразяващо се в чести бактериални и вируси инфекции в организма. Затова е препоръчително „да се хванем за зелено” в сезона на вирусите. Това е начин чрез диетата си да променим и начина, по който функционира тялото ни и неговата физиология.
- Защо при респираторна вирусна инфекция се препоръчват топли напитки?
В най-ранните моменти на вирусни инфекции се препоръчват горещи напитки, защото повечето от вирусните частички са нестабилни. Високите температури ги убиват мигновено. Затова в момента, в който почувстваме неразположение в тези органи и техните лигавици, е хубаво да преминем към консумация на топли напитки. Така шансовете да неутрализираме вируса и да спрем инфекцията в ранните й етапи са много по-големи.
- Най-правилният отговор би бил: с всички тези хранителни вещества, които съставляват една пълноценна и здравословна диета. Диета, богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати с чист произход и с най-ниска степен на фабрична преработка, е диетата, която трябва да съпътства нашето възстановяване след прекарана инфекция.
Още по темата:
Хапването на черен шоколад може да намали риска от диабет с 21%
Но за млечния – забравете!
„Жарава“подклажда празничния огън
Виното носи топлината на бащино огнище и точно това го прави подобаващ спътник за празнична вечеря
Коледа е сладост!
Дари Миленова вярва, че гладът и лишенията нямат място в уравнението за здраве, щастие и красота
Ашваганда – индийският женшен – превзема света на медицината
Д-р Меркола разказва подробно за чудодейната билка
Какво се случва с тялото ви, когато ядете диня редовно
Тя е и с по-високо съдържание на антиоксиданти от доматите и ягодите, ползите са много, казва д-р Меркола
Как да намалим риска от деменция чрез хранителен режим
JAMA Network Open: Противовъзпалителната диета води до по-голям обем сиво вещество в мозъка
Сингапур одобри 20 вида насекоми за продажба като храна
Изненадващо в списъка присъстват и ларви на медоносни пчели
Пресни или замразени зеленчуци?
Изследвания сочат, че няма особена разлика. Понякога дори плюсовете са за фризера.
Вегани, внимавайте за липсата на тези хранителни вещества!
Съветът на лекарите е редовно да проверявате нивата на витамин Б12, желязо, калций и йод
Диетолог: Яжте повече, за да ядете по-малко
Премахнете всяко табу и включете забранените храни като част от балансираната диета
Не изхвърляйте саламурата от киселите краставички!
Гаргара със солената вода помага при възпалено гърло
Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, понижава холестерола
Оправдателна присъда за 6 „вредни“ храни, които всъщност не пречат на отслабването
Разумно подбраните продукти за междинни хапвания могат да помогнат в диетата
(Пред)Последно: млечните продукти пак са полезни!
Независимо дали са нискомаслени или пълномаслени, те помагат за контролиране на нивата на холестерола
Замислете се преди да изхвърлите обелката от банан
Направете си питателно брашно за вкусни печива