Живата храна вдига имунитета
Как да се храним във време на вируси обяснява доц. д-р Милена Георгиева от БАН

Доц. д-р Милена Георгиева работи в Лабораторията по молекулярна генетика на Института по молекулярна биология на БАН. Тя е от авторите, с които Списание 8 много се гордее.
- През зимните месеци и рано напролет, когато организмът е отслабен от ниските температури и не твърде разнообразното хранене, имаме нужда да засилим имунитета. Кои храни са подходящи за това и защо?
Здравословното хранене е умна стратегия за здраве, дълголетие и силна имунна система. Храни като мед, ядки, малки червени плодове, авокадо, чиа, спанак, коприва, домати, нар, бирена мая, ферментирали продукти и много други наричаме суперхрани.Специалистите в науката за гените и храненето казват, че „ние сме това, с което се храним“. Колкото по-разнообразна и богата на полезни хранителни вещества е нашата диета, толкова по-здрави сме. Диетата ни трябва да съдържа всички цветове на дъгата под формата на естествени съставки и микроелементи. Естествените оцветители в малките червени плодове, в нара са мощни антиоксиданти и пазят ДНК и клетките ни от вредните фактори на средата. Цветовете в нашата храна модулират цветовете в нашата ДНК, а това контролира активността на нашите гени. Важно е, защото гените регулират производството на хормони и други био-активни молекули и определят силата на нашия имунитет.

- Какво означава жива храна и защо е полезна?
Според учените кълновете са най-здравословната жива храна, която познаваме. По време на покълването и поникването семената рязко променят химичния си състав. Съдържанието на витамин E (едно от най-мощните средства в борбата с рака, стареенето, сърдечно-съдовите болести и др.) се увеличава до 40 пъти при покълването.В сравнение със семената в покой кълновете имат 5 пъти по-високо съдържание на витамини от групата В, витамин С и изобилие от микроелементи, ензими, фитохормони, естествени антибиотици, антиоксиданти, растежни хормони и др. Тези вещества подпомагат храносмилането, нормализират функцията на стомашно-чревния тракт, намаляват последствията от различните видове стрес. Кълновете са удобен и сигурен начин за набавяне на лесноусвоими белтъчини, мазнини и въглехидрати. Жива храна са и ферментиралите продукти. В тях количеството полезни микроорганизми е много по-високо от това в преработените храни и ефектът върху нашия микробиом е поразителен.

- С какво ферментиралите храни подпомагат организма?
(Бележка на редактора: Препоръчителни за подсилване на организма са покълналите и ферментирали функционални храни на Ancestral Superfoods, за които може да научите повече тук)
- Какъв е механизмът за противодействие на вирусите чрез храната?
- Противодействаме на вирусите с нашата имунна система, а силата на нейните проявления зависят от хранителните ни навици. Храненето е важен процес, който определя цялостното проявление на нашата генетика от времето на вътреутробното ни развитие до края на нашия живот. Храната не е само източник на енергия и наслада за вкусовите ни рецептори и мозъка. Храната е и нашето лекарство. Още Хипократ е казал: „Нека храната ви бъде лекарство и лекарството - храна“. Храната е мощен фактор, който моделира и определя работата на нашите гени. Научен факт е, че в тялото на всеки един от нас циркулират около 10 000 различни вида биологично-активни вещества. Тези молекули и съединения контактуват с ДНК и я моделират, влияят върху здравето и продължителността на живот, модулират нашия имунитет и определят отговора ни към различните патогени.
- Очаквайки пролетта, народът казва: „Да се хванем за зелено”. С какво зеленолистните са полезни?
Диети, бедни на фолиева киселина, например, водят до понижаване нивата на метилиране на ДНК и до проява на различни заболявания, до лошо функциониране на имунната система, изразяващо се в чести бактериални и вируси инфекции в организма. Затова е препоръчително „да се хванем за зелено” в сезона на вирусите. Това е начин чрез диетата си да променим и начина, по който функционира тялото ни и неговата физиология.

- Защо при респираторна вирусна инфекция се препоръчват топли напитки?
В най-ранните моменти на вирусни инфекции се препоръчват горещи напитки, защото повечето от вирусните частички са нестабилни. Високите температури ги убиват мигновено. Затова в момента, в който почувстваме неразположение в тези органи и техните лигавици, е хубаво да преминем към консумация на топли напитки. Така шансовете да неутрализираме вируса и да спрем инфекцията в ранните й етапи са много по-големи.
- Най-правилният отговор би бил: с всички тези хранителни вещества, които съставляват една пълноценна и здравословна диета. Диета, богата на белтъчини, мазнини и въглехидрати с чист произход и с най-ниска степен на фабрична преработка, е диетата, която трябва да съпътства нашето възстановяване след прекарана инфекция.
Още по темата:

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки
Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Смирисани души
Общият път на Биляна и Тихомир Тодорови, с ухание на здравословен обяд и изкусителен шоколад

Холистична творилница „Темперамент“: Ферментирали храни и грижа за душата
Тук ще себепознаваме себе си и душата си. И ще се учим сами да пишем своята история“, обясняват вдъхновено Любомира и Венцеслав.

Започнете деня с чай от мащерка
Помага при фибромиалгия, Хашимото, ревматоиден артрит, множествена склероза и др.

Индийското орехче крие опасни тайни
Използва се за лечение на диария, афти и безсъние, но за някои е наркотик

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки
Естествените продукти поразяват „сърцето“ на раковите тумори без да морят незасегнатите тъкани

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор
Популярните диети са със съмнителни хранителни качества, но пък със сериозен принос във въглеродния отпечатък

„Засега по-здравословна храна от житото няма"
На 8 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция
Обръща свързаната с възрастта мозъчно-съдова дисфункция

Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, антиоксидант е, понижава холестерола

Късче от рая
Единственият в България ресторант за здравословна растителна храна – Vita Rama, посреща съмишленици на ул. „Д-р Петър Берон“ 9 в столицата

Люто, пиперливо? Български морков.
В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете
Ако сте левичар - хранете се с дясната ръка, хапвайте пред огледалото

Храни-наркотици, които водят до зависимост
Учени поискаха ултрапреработените продукти да се обозначат като пристрастяващи