
снимка: iStock
Бабите лекуват грип и настинки (т.е. вирусни инфекции) с пилешка супа.
Как тя мори вирусите? Или може би помага за оздравяването по друг начин?
Как тя мори вирусите? Или може би помага за оздравяването по друг начин?

С тези въпроси се обърнахме към доц. д-р Милена Георгиева от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН.
Ето и нейния отговор:
Благотворното й действие е известно от древността. Още еврейският лекар и философ Моше бен Маймон я препоръчва при настинка през XII век. В началото на 90-те години на миналия век д-р Стивън Ренард от Университета на Небраска провежда изследвания с различни рецепти на домашна пилешка супа и установява, че тя има най-силен възстановяващ ефект при респираторни заболявания.
Едно от вероятните обяснения е високото съдържание на аминокиселината цистеин, която се съдържа в пилешкото месо. Тя помага за изчистването на белия дроб и облекчава кашлицата и хремата. В добавка горещият бульон, който е пълен с витамини от зеленчуците, предпазва от дехидратация и от изсъхване на гърлото – симптоми, често срещани при грип и простуда.
Пилешката супа е питателна храна. В сто грама се съдържат 36 kcal, разпределени в 1.2 g мазнини, 3.53 g въглехидрати и 2.52 g белтъчини. Това дава сила на организма и увеличава неговите съпротивителни способности. В това се крие нейната магическа сила.
Но пилешката супа далеч не е панацеята за вирусните инфекции. Здравословното хранене и правилната двигателна активност са в основата на силата на нашата имунна система.