Подкрепете ни!
Храна за щастие24 август 2020

Дете да избере броколи пред шоколад? Мисията възможна

Ако вие се храните здравословно и отрочето ви ще се научи

Авторката на тази статия живее със семейството си в Дания. Аз съм щастлива майка на две напълно здрави деца, които ядат почти всичко, което ям и аз. И ми се струва, че това не са само два отделни факта, а причинно-следствена връзка: правилното хранене и тяхното здраве" - казва Екатерина Йенсен.
Не без гордост мога да кажа, че аз самата понякога се удивлявам, когато доброволно отказват сок или кока-кола на парти, избирайки вода, а паелята с изобилие от морски дарове и тиквена супа с джинджифил наричат „любимо ядене“ - допълва тя.

Според Йенсен, която е диетолог по професия, съвременните родители са толкова заети, че вече нямат сили да се борят с детето си за каузата правилно и здравословно хранене". В резултат на това мнозина се отказват и позволяват на децата си да ядат това, което искат. А вие знаете от опит, те не искат салата и риба ...

Но! Скъпи родители. Спрете за секунда и помислете: сега ще спестите енергия и време, като се поддадете на желанието на детето, но в дългосрочен план всички ще са губещи. В края на краищата, ако детето ви често е болно, това отнема много време и усилия. И вашите, и неговите. А и е толкова отвратително да си болен! Освен това храната не е само за калории. Тя е строителен материал за нашето тяло. А колко е важна за изграждането на здрав организъм, дори не е нужно да се споменава. Хранителният режим на вашето дете днес е инвестиция в неговото или нейното бъдещо здраве, колкото и претенциозно да звучи.

Съвет 1: Без бебешка" храна
Да, чухте правилно. След като детето вече може да дъвче, то трябва да се храни точно така, както възрастните. Край с готовите бурканчета с детски" храни. Край с двете вечери - една за бебето, друга - за останалата част от семейството. Амо то не ядяло маслини или маринован артишок... А вие откъде знаете? Дадохте ли му да опита поне? Нека детето да пробва и да реши дали му харесва или не.

Съвет 2: Бъдете последователни - не означава не
Ако въведете правило, придържайте се към него и не променяйте мнението си наполовина. Например, ако сте обещали десерт само при изяждане на определено количество от вечерята, в никакъв случай не отстъпвайте. Ако детето не е изяло договореното количество храна, тогава няма десерт. Поставите ли условие - придържайте се към него, в противен случай вие не само ще провалите детето си по пътя му към свикване със здравословната храна, но и ще загубите уважението му.

Съвет 3: Бъдете пример
Глупаво е да проповядвате на децата за правилното хранене, като ядете хамбургер и пиете кола. Децата не правят това, което им казваме, а това, което правят родителите им. Ето защо, когато обучавате детето си на правилно хранене, започнете първо със себе си. Погледнете внимателно хранителните си навици. За това препоръчвам 5-7 дни да записвате всичко, което ядете и пиете. За мнозина това е отрезвяващо и ги кара да погледнат на храненето си по нов начин.

Съвет 4: Без сладки в делничните дни 
Въпросът е да направите сладкишите наистина приятни. Защото когато удоволствието стане нещо обичайно, то вече не носи радост. Мнозина дават на децата си сладки и бисквитки всеки ден, казват, сладкишите са необходими, за да може мозъкът да работи. Мозъкът се нуждае от глюкоза, а не само от сладкиши. Ние сме в състояние да получим глюкоза от най-разпространените полезни храни. Освен това като се натъпчат със сладкиши, децата нямат „място“ за нормална храна. Сладките наистина убиват апетита. Затова спестете благините за уикенда.Съвет 5: За пиене - само вода
Млякото, соковете, плодовите напитки и компотите вече се считат за храна, а не за напитки за утоляване на жаждата. Разбира се, можете да давате на децата сок, компот и плодова напитка (обърнете внимание те да са без консерванти и добавена захар). Но не забравяйте, че това вече е храна, която заема мястото на по-здравословните храни. 

Съвет 6: Направете режим и се придържайте към него 
Животът е много по-лесен за децата, когато те знаят точно какво, кога и как ще се случи в живота им. Ритуалите и режимите им вдъхват увереност и правят живота им по-разбираем. Когато ясно знаят, какво е менюто през седмицата и през уикенда - това спестява на всеки време и нерви. Децата няма да изпробват вашето търпение и да се тръшкат за бонбони в сряда. Вместо това те с радост ще си хапнат банани и ядки за десерт и спокойно ще изчакат петъка, когато най-накрая се сервира сладолед. 

Съвет 7: Това е вашето дете - вие решавате какво да яде 
Често обществото счита за свой дълг да се намесва в процеса на отглеждане на деца. Веднага щом се опълчите на клишетата - например спрете да давате мляко на децата си - ще чуете хор от осъдителни доводи на мъже и жени, много от тях - роднини. Съветвам ви учтиво да им обясните защо правите това. Най-вероятно не всеки ще ви разбере и не всеки ще ви подкрепи. Но това вече не е ваш проблем.
Ще чуете, че сте превърнали децата си в опитни морски свинчета, че ги лишавате от детството им (разбирайте - бонбони и газирано), че не ги дохранвате и ги лишавате от калций (ако сте махнали млечните продукти) ... 

Но резултатът е очевиден: на всеки семеен празник с умиление наблюдавате любимите си деца, които с удоволствие ядат супата от карфиол на баба си. И разбира се, бонусът е отсъствието на отпуск по болест поради болест на децата. Те всъщност не се разболяват. Така че ако наистина решите нещо, не обръщайте внимание на странични погледи и назидания. Вашите решения не трябва да се харесват от всички, това е невъзможно. Ако обаче страшно много държите на имиджа си, тогава просто кажете, че детето ви е алергично към тези храни. Заболяването се уважава повече от превенцията на здравето, така че това извинение работи безупречно. Проверено е, уви.

Съвет 8: Споразумение с бабите и дядовците
Ако децата ви често прекарват време с бабите и дядовците си, тогава очертайте правилата на играта. Ако решите, че детето ви не бива да консумира млечни продукти или кола, но в същото време къщата, в която отива, е "изградена" от тези хранителни традиции, тогава деликатно информирайте възрастните хора, че това не трябва да се предлага на децата. 

Съвет 9: Опитайте се да не прекалявате със забраните 
Ако децата ми отидат при сестрата на съпруга ми за няколко часа, където навсякъде е пълно с бонбони, тогава избирам по-голямата от две злини (кока-кола) и забранявам само нея. Нищо лошо няма да се случи, ако понякога ядат нездравословни бонбони. Същото е и с детските рождени дни. Нямам право да решавам какво ще сложат в менюто родителите на рожденика. В 99% от случаите това е нещо напълно нездравословно. Не искам да превърна дъщеря си в специално момиче със странни родители, които я водят на детско парти със списък какво може и какво не трябва да яде. Уча я сама да се контролира.

Съвет 10: Обяснявайте 
Децата са много интелигентни същества. Дори на 2 години можете да говорите с тях като с възрастни и да им обясните всичко. Винаги разказвам подробно на децата си защо е полезно да ядат зеленчуци (заради витамините и да не се разболяват), защо не трябва да да се пие кола (болка в стомаха) и защо много сладки са вредни (лоши зъбки и надебеляване). Обяснявам с подробности на по-големите - за процесите на разграждане на веществата в организма, за нуждите му от витамин С, риба, за възможностите на мозъка и за това, от което се нуждае за нормална работа и т.н. Ако вие самите се интересувате от правилно хранене, тогава няма да ви е трудно да изясните и на наследниците си какво е добро и кое е лошо.Съвет 11: Уговорете детето си да опита всичко
За да свикнем с новия вкус, трябва да дегустираме храната средно 10 пъти. Ето защо е важно детето да вкуси всичко в чинията. Ако наистина не харесва нещо, тогава е позволено да го изплюе дискретно в салфетка. Когато оставите на детето правото да избира - то няма да се задави с нещо напълно "гадно". Настоявайте само на едно - да опитва новите неща. С времето ще свикне с всички тези „възрастни“ продукти като броколи и миди.

Съвет 12: Детето трябва да седне гладно на масата 
Ако сте му давали плодове, ядки, бисквитки с мляко през целия ден, тогава не се изненадвайте, че то не яде нищо на вечеря. Ако не издържате на заяждането на киселото гладно дете, например около 17:00, тогава му дайте нещо наистина полезно: зеленчуци, нарязани на ивици, малко ядки. Ако едно дете наистина е гладно, то с удоволствие ще изяде почти всичко, което се предлага. И дори де не яде на вечеря по-късно, то ще е получило необходимото, за да е сито и спокойно.

Още по темата:

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви Храна за щастие

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви

Куркумата е физическото въплъщение на състраданието

Най-богат и вкусен източник на пробиотици! Храна за щастие

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт Храна за щастие

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт

Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения Храна за щастие

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения

Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода! Храна за щастие

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!

Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част втора

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа Храна за щастие

Не е вярно, че закуската е важна, нито, че рибата е супер полезна - част първа

Британски професор развенчава митове за здравословното хранене

Кое мляко е здравословно Храна за щастие

Кое мляко е здравословно

Ако пиенето му ви създава проблем, почти сигурно е, че е виновна породата крава

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета Храна за щастие

Защо може да не губите тегло дори при стриктна кетодиета

Кои са основните причини, които могат да ви попречат да отслабнете?

Канген Вода пази от патогени! Храна за щастие

Канген Вода пази от патогени!

Тя хидратира тялото по-добре и изчиства токсините от клетките