Подкрепете ни!
Храна за щастиеЙоана Стефанова, снимки Delishu / 19 февруари 2021

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!
Всички знаем, че полезните бактерии са изключително важни за здравето на нашата храносмилателна система. Повечето хора смятат, че киселото мляко е основният източник на пробиотици, но това далеч не е вярно. Delishu е деликатес от заквасено кашу и само една опаковка съдържа над 125 милиарда полезни организми!

Все повече хора имат непоносимост към лактоза и затова млечните продукти за тях не са алтернатива. Delishu не съдържа глутен, лактоза и казеин (протеин, който е с пристрастяващ ефект и се съдържа в сиренето), не преминава през топлинна обработка, а чудесният му вкус не се дължи на изкуствени овкусители и добавки, а на добре подбрани и качествени продукти.

Семейна история
Delishu всъщност е семеен бизнес, създаден с много грижа и любов. Основателите са Мария и Стиляна, които са сестри, и Николай, съпруг на Стиляна. Мария и Николай имат лактозна нетолерантност. Затова още през 2013 година Мими, която е опитен кулинар и е работила като главен готвач в два ресторанта, започва да експериментира в търсенето на здравословна и вкусна алтернатива на млечните продукти. Изпробва какво ли не – различни видове ядки и бобови, докато не се спира на кашуто и текстурата, която то създава. Нейната цел е не просто да създаде поредния продукт на основата на соя и пълен с консерванти, овкусители и оцветители, който освен да залъгва небцето, няма друга функция. Не, нейната мечта е да създаде комбинация от качествени, здравословни продукти и запомнящ се, приятен вкус.Мими изкарва множество курсове по ферментация
в Нидерландия, Канада, САЩ, Франция и Германия, които й дават уменията да създаде Delishu – суров, жив продукт. През 2014 година семейството отваря вегетариански ресторант, в който започват да предлагат своя иновативен авторски продукт – Delishu. Деликатесът от кашу мигновено става фаворит на клиентите, които го наричат „сирене от кашу" заради млечнокиселия му вкус. Съвсем скоро те започват най-редовно да минават през ресторанта и да купуват любимия си деликатес за вкъщи.

100 000 пъти повече лактобактерии от киселото мляко!
    „Ние сме създали своя собствена закваска, която сами отглеждаме – разказва ни Николай. – Тя съдържа 5 щама бактерии, които живеят в симбиоза.“ За разлика от индустриалните закваски, тази на Delishu не просто е авторска, но и дива - не е изкуствено селектирана. По този начин тя е по-устойчива, а бактериите имат по-силна биоактивност. Тези качества правят процеса на ферментация по-успешен и удължават живота на продукта. Полезните бактерии в Delishu придават по-добър вкус и активират хранителните вещества в деликатеса от кашу. Заради начина на зреене на обикновеното сирене в солена вода, то не съдържа лактобациликус. В продуктите на Delishu естествената ферментация продължава между 10 и 14 дни, а крайният продукт съдържа общо 125 милиарда бактерии от 5 щама - Лактобацилус булгарикус (Lactobacillus Bulgaricus), Streptococcus Thermophilus, Lactobacillus Acidophilus, Lactobacillus Casei и Lactobacillus Plantarum .„При животните често майката сдъвква предварително храната
и я обогатява на ензими, за да е по-лесна за смилане. Ферментацията в нашите продукти има подобно действие“, обяснява ни Николай.
Процесът започва с накисване на ядките, което активира ензими и стартира ферментацията. Пробиотичните бактерии се размножават и изяждат протеините в продукта и го разграждат до аминокиселини. Тази ферментация не само прави продукта по-лесен за усвояване от тялото ни, но и увеличава хранителните му качества. Чрез веган сирената на Delishu ние можем да си добавим 100 000 пъти повече лактобациликус отколкото чрез киселото мляко. „Ние сме тествали нашите продукти многократно и резултатите показват, че това е най-богатата пробиотична храна, която сме срещали“, казва ни още Николай.

Любимец на малки и големи
За Delishu разбрах от приятелка, която живее в Берлин, и моли всеки, който й ходи на гости, да й носи цели торби с любимия й продукт. Самата аз опитах за пръв Delishu, когато по време на постите търсих алтернатива на млечните продукти, които много обичам. Цялото ми семейство се влюби във вкуса му и веднага се запасихме с по 3-4 бройки и от четирите вкуса на Delishu. А когато постите приключиха, осъзнахме, че все по-рядко се връщаме към млечните продукти.
„Много хора преминаха към по-здравословно хранене чрез нашите продукти – споделя ни Николай. – Много майки са ми се обаждали да разкажат как децата им, които имат сериозни алергии, се чувстват по-добре и обожават Delishu.“
Деликатесът от кашу е широкоспектърен и пълноценен продукт, който намира своето предназначение в супи, салати, баници, смутита, десерти и какво ли още не. На сайта им може да намерите цяла кулинарна книга, която е пълна с разнообразни идеи и вкусни предложения, за да се развихрите в кухнята.
Екипът на Delishu непрестанно получава признание от български и международни дегустации, където хората са искрено очаровани от този истински чист и здравословен български продукт!

Тепърва очаквайте още нови, иновативни, все така вкусни и полезни продукти от екипа на Delishu!

Деликатесите от закваено кашу може да намерите тук, както и в магазините Billa, Фантастико и В здравословните биомагазини.


Сушените сливи могат да помогнат в контрола на теглото Храна за щастие

Сушените сливи могат да помогнат в контрола на теглото

Търсете сушени плодове, които не са обработени със захарен сироп предварително

Д-р Гюнтер: „Пийте 8 чаши вода на ден!” е мит Храна за щастие

Д-р Гюнтер: „Пийте 8 чаши вода на ден!" е мит

Спрете да броите колко вода пиете, слушайте организма си и всичко ще е наред

Хумусът на нашите деца Храна за щастие

Хумусът на нашите деца

Sweet Twins е единственият хумус в България със свежи съставки, без консерванти и с неповторим вкус

Американчетата смятат, че хотдог е растение Храна за щастие

Американчетата смятат, че хотдог е растение

Учени търсят причините за неосведомеността на малчуганите за произхода на храните

Учени: Средиземноморската диета може да повлияе зле на репродуктивната функция Храна за щастие

Учени: Средиземноморската диета може да повлияе зле на репродуктивната функция

Причината е в пестицидите и инсектицидите в плодовете и зеленчуците

„...И цъфтят в суматохата кестени“* Храна за щастие

„...И цъфтят в суматохата кестени“*

Те съдържат много полезни съставки, но могат и да блокират лоша енергия

Развенчаха базисен мит в диетологията Храна за щастие

Развенчаха базисен мит в диетологията

Нищо няма да ви стане, ако хапнете след 18 ч.

Девет причини да ядете повече кимчи Храна за щастие

Девет причини да ядете повече кимчи

Можете да си направите лесно ферментиралата гарнитура от различни зеленчуци

От пчелите за хората – медът „Тръвна“ Храна за щастие

От пчелите за хората – медът „Тръвна“

Създадохме наши собствени пчелини, за да разберем по-добре пчелите и пчеларите

Още една причина да сложите мед в чая или кафето Храна за щастие

Още една причина да сложите мед в чая или кафето

Естествената захар в меда може да премахне мастната плака на артериите

Време е да реабилитираме картофите Храна за щастие

Време е да реабилитираме картофите

6 причини, поради които трябва да ги върнем на трапезата ни

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата Храна за щастие

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата

Отровите в околната среда и химията в храната водят до калциране на тази малка жлеза и затваряне на третото око

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви Храна за щастие

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви

Куркумата е физическото въплъщение на състраданието

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!