Подкрепете ни!




Много американци отказват телешкото заради климатичните промени

Войната с месопроизводителите вече е в своя ход

Много американци отказват телешкото заради климатичните промени
Ресторант в Манхатан спира да предлага месно меню, университетските столове отказват доставки и предлагат „climate friendly“ ястия, известен кулинарен сайт вече не качва рецепти с говеждо месо. Войната с производителите вече е в своя ход.

Някои експерти смятат, че промишленото отглеждане на крави оказва пагубно влияние върху околната среда и климата, а според част от жителите на САЩ вредата от говеждото месо е също толкова голяма, колкото и от използването на въглища.

Според ООН 14,5 % от емисиите на парникови газове в света идват от животновъдната промишленост, цели 2/3 от които – от едрия рогат добитък. Поради особеностите на храносмилателната си система и сравнително дългия си живот говедата се смятани за едни от най-големите замърсители. Счита се, че вредните емисии при производството на говеждо месо са 10 пъти по-високи от тези на пилешко и свинско.



Много фермери вече са под натиск от потребители
да намалят своя ефект върху околната среда, а инвеститорите започнаха да влагат парите си в предприятия за „култивирано“ месо. Вериги като „Бургер Кинг“ измислят иновативни начини, за да запазят своето място на пазара. Говедата, използвани за месо, са на специална диета в последните месеци от живота си, която включва лимонена трева. Компанията очаква това да намали емисиите с 1/3.

Известни готвачи, сред които Джейми Оливър, промотират диета с превес на растителната храна. Милиардерът Бил Гейтс увещава развитите държави тотално да се откажат от традиционното месо. Може би е удачно да се спомене, че самият той притежава компании за синтетично месо.

До 2025 г. продажбите на говеждо ще спаднат значително, съобщава се в проучване на Kearney, а до 2040 г. заместителите му ще представляват 33% от общия пазар. През тази година се очаква около 3% спад в потреблението на говеждо месо – най-големият през последните 20 години. Интересно е да се отбележи, че продукцията на пилешко и свинско се увеличава в сравнение с тази на говеждото. През 1961г. то  съставлява 39% от пазара, а през 2018 г. – само 20%. За този период пилешкото е станало от 11% на 34%.



Потреблението на говеждо месо намалява не само в САЩ
, но и в Австралия и Великобритания. И докато в Австралия някои специалисти се обявяват против течението, в Обединеното кралство вече няколко години съществува инициативата „Вегануари“ („Veganuary“), която промотира веган начина на живот. През януари 2021 г. за нея са се записали над 500 хил. души, което е рекорден брой от началото й през 2014 г.

Дали бойкотът на телешкото месо ще доведе до реална промяна в начина на живот (и вероятно до културна война) или всичко е само тренд сред младите хора, който ще отмине след време?

Източник

Темата за вредите, които нанася месопроизводството върху околната седа и здравето ни, бе водеща в Списание 8, брой 02/2021 г.



Още по темата:

Развенчаха базисен мит в диетологията Храна за щастие

Развенчаха базисен мит в диетологията

Нищо няма да ви стане, ако хапнете след 18 ч.

Девет причини да ядете повече кимчи Храна за щастие

Девет причини да ядете повече кимчи

Можете да си направите лесно ферментиралата гарнитура от различни зеленчуци

От пчелите за хората – медът „Тръвна“ Храна за щастие

От пчелите за хората – медът „Тръвна“

Създадохме наши собствени пчелини, за да разберем по-добре пчелите и пчеларите

Още една причина да сложите мед в чая или кафето Храна за щастие

Още една причина да сложите мед в чая или кафето

Естествената захар в меда може да премахне мастната плака на артериите

Време е да реабилитираме картофите Храна за щастие

Време е да реабилитираме картофите

6 причини, поради които трябва да ги върнем на трапезата ни

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата Храна за щастие

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата

Отровите в околната среда и химията в храната водят до калциране на тази малка жлеза и затваряне на третото око

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви Храна за щастие

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви

Куркумата е физическото въплъщение на състраданието

Най-богат и вкусен източник на пробиотици! Храна за щастие

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт Храна за щастие

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт

Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения Храна за щастие

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения

Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода! Храна за щастие

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!

Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството