Подкрепете ни!




Още една причина да сложите мед в чая или кафето

Естествената захар в меда може да премахне мастната плака на артериите

снимка: iStock
снимка: iStock
Според проучване на изследователи от Медицинското училище във Вашингтон, естествената захар в меда може да активира протеин, който кара имунните клетки да "чистят" мастната плака от артериите. Захарта, известна като трехалоза, може да намали размера на плаката с до 30 процента, потенциално намалявайки риска от инфаркт. Изследването е публикувано в Nature Communications.

Ако често ядете много мазни храни, мазнините могат да се натрупат в лигавицата на артериите, които доставят богата на кислород кръв от сърцето ви до останалата част от тялото ви. Това натрупване на мазнини се нарича плака. Натрупването на плака е характерна за атеросклероза - състояние, при което артериите се втвърдят или намаляват еластичността си, което води до риск от високо кръвно налягане, исхемичен инсулт и инфаркт.

Учените предизвикали атеросклероза при мишки. Инжектирали някои от гризачите с трехалоза или друг вид захар. На други давали трехалоза и през устата. Мишките, инжектирани с трехалоза, са имали 30% намаление на плаките. Изследователите смятат, че трехалозата може да намали плаката чрез активиране на протеин, наречен транскрипционен фактор EB (TFEB). На свой ред това кара имунните клетки, наречени макрофаги, да премахват плаката вътре в лигавицата на артериите.

Хората в риск от сърдечни заболявания и други състояния, свързани със здравето на сърцето поради натрупване на плаки, трябва да се опитат да включат мед в ежедневието си, съветват учените.

Още храни, които помагат за предотвратяване на запушване на артериите

Ягодите и боровинките съдържат флавоноиди, които помагат за намаляване на рисковите фактори за атеросклероза. Те включват високи нива на липопротеини с ниска плътност (LDL).
Фасул - фибрите в зърната помагат да се забави усвояването на холестерола в кръвта. Освен това фибрите служат като храна за чревните бактерии, което може да подобри рисковите фактори за сърдечни заболявания, включително нивата на холестерола и кръвното налягане.
Риба - рибите, особено мазните като сьомга и риба тон, са богати на омега-3 мастни киселини. Тези мазнини понижават риска от атеросклероза, като намаляват възпалението и нивата на триглицеридите в кръвта. 
Лук - активните съединения, които придават на лука острата миризма, също могат да намалят възпалението, да оптимизират нивата на триглицеридите в кръвта и да понижат кръвното налягане.
Доматите съдържат антиоксидант, наречен ликопен, който е добре известен със своите противовъзпалителни свойства. Ликопенът може да намали риска от атеросклероза, като повиши нивата на липопротеин с висока плътност (HDL) или „добър“ холестерол.
Цитрусови плодове  - портокалите, лаймът и грейпфрутите са пълни с флавоноиди, които намаляват възпалението. Цитрусовите плодове също съдържат фибри, които помагат за намаляване на нивата на LDL холестерол.
Черен шоколад  - какаото и черният шоколад с 70–85 процента какао са богати на флавоноиди, особено на подвид, наречен флаваноли. Флаванолите стимулират производството на азотен оксид. Азотният оксид помага за подобряване на притока на кръв, като кара кръвоносните съдове да се разширяват.
Зехтин - заменете растителното масло със зехтин. Този средиземноморски хранителен продукт е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които помагат да предпазите клетките си от възпаление. Подобно на флаванолите, омега-3 мастните киселини също стимулират производството на азотен оксид за по-добра циркулация.
Темата за пчелите е водеща в новия брой на Списание 8, който излезе на 8 юни.
Вижте съдържанието му тук.


Източник

Още по темата:

Развенчаха базисен мит в диетологията Храна за щастие

Развенчаха базисен мит в диетологията

Нищо няма да ви стане, ако хапнете след 18 ч.

Девет причини да ядете повече кимчи Храна за щастие

Девет причини да ядете повече кимчи

Можете да си направите лесно ферментиралата гарнитура от различни зеленчуци

От пчелите за хората – медът „Тръвна“ Храна за щастие

От пчелите за хората – медът „Тръвна“

Създадохме наши собствени пчелини, за да разберем по-добре пчелите и пчеларите

Време е да реабилитираме картофите Храна за щастие

Време е да реабилитираме картофите

6 причини, поради които трябва да ги върнем на трапезата ни

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата Храна за щастие

6 добавки за повишаване на функцията на епифизата

Отровите в околната среда и химията в храната водят до калциране на тази малка жлеза и затваряне на третото око

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви Храна за щастие

5 храни-лекарства, които биха могли да спасят живота ви

Куркумата е физическото въплъщение на състраданието

Най-богат и вкусен източник на пробиотици! Храна за щастие

Най-богат и вкусен източник на пробиотици!

Българска компания създава Delishu - естествено ферментирал растителен деликатес от кашу, който е здравословна алтернатива на млечните храни

Пътят на качеството Храна за щастие

Пътят на качеството

Как Kaufland България се грижи за отличното качество на плодовете и зеленчуците

„Засега по-здравословна храна от житото няма” Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма"

Време е за диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов!

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт Храна за щастие

Едно авокадо на ден поддържа вашия чревен комфорт

Мононенаситените мазнини са здравословни за сърцето

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения Храна за щастие

Закуската на модерния човек - пълноценна и без лишения

Важно е храната да е здравословна и да не е сложна за приготвяне

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода! Храна за щастие

Flaška – интелигентната бутилка за жива вода!

Тя възвръща натуралната структура на водата - като на тази от извора в природата

Смущаващи факти за прясното краве мляко Храна за щастие

Смущаващи факти за прясното краве мляко

В страни, в които се консумират повече млечни продукти, се отчитат по-високи нива на определени заболявания

Четири ползи от смокините за здравето Храна за щастие

Четири ползи от смокините за здравето

Този плод е по-вкусен от която и да е тестена сладост, а е полезен и сушен

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация Храна за щастие

Учени: Толерантността към лактоза е генна мутация

През 1200 г.пр.н.е едва всеки осми възрастен е можел да усвои млякото, днес - 90% от човечеството