Люто, пиперливо? Български морков.
В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Без хляб, ракия и люто българинът на маса не сяда. А свидната гледка на нанизите яркочервени чушки по родните стрехи винаги ще предизвиква умиление, като неотменна част от нашата самобитност. Цветни са и имената на познатите у нас сортове: „Румънка“, „Феферонка“, „Сиврия“, „Шипка“, „Арнаутка“, „Рибка“... Но коя сред тях е баш лютата и най-българската? Знаете ли, че в България има сорт с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук.
Като същ българин, Александър Кюркиев е горещ любител и вещ ценител на лютото – от години гледа всякакви чушлета в градинки и саксии. Преди време се връща от гурбет и заживява на село. Решава да се заеме с отглеждане на люти чушки от цял свят – любопитен е дали нашенският въздух ще им понесе. За две години земята му започва да дава плод от 60 вида. Така става основател на първата българска ферма за люти чушки - „Чили Хилс“, която предлага продукти за ценители и понастоящем е водеща на пазара на лютивото.
Не спира да го гложди обаче въпросът има ли обичайна за нашенските ширини люта чушка, която да е „сортова“, както сам казва, т.е. да е с постоянна лютивост, големина, форма и цвят. Необяснимо му се струва страна, в която лютото се радва на такава почит, да няма свой първенец. След голямо търсене и разпитване, обикаляне по села и тържища, панаири и магазини по света и у нас, допитване до всякакви вещи лица – от баби до аграрни институти – той най-сетне има повод да възкликне: „Еврика!“.

ХАЛАПЕНЬО ЛЮТО ДА ЯДЕ
Произхожда от България, като тук чушката е позната и под името „Румънка“. През 80-те години на миналия век е пренесена отвъд Желязната завеса и култивирана като сортова люта чушка. Отличава се от останалите отглеждани у нас по това, че притежава непроменливи генетични белези – цвят, размер и сила на лютивост. А според Александър последното е съществено – всички чушлета да са еднакво люти. Богата е на витамини С и А, бета-каротин, калий, магнезий и желязо. Българският морков е със средна лютивост – между 10 000 и 30 000 сковила, а това я прави около 10 пъти по-люта от прехваленото халапеньо.

ЛЮТО, БЪЛГАРСКО И РОДНО
Находката му сбъдва негова отколешна мечта. Още от създаването на стопанството си той има за цел да открие и селектира тукашна чушка, която да постави на световната карта на лютото. С проучванията си през годините е установил, че Българският морков винаги е съществувал. И докато ние залитаме по чуждото, той е далеч по-известен извън страната ни. Затова с екипа си подемат сърцатото дело да върнат забравената слава на родния сорт у нас. И дават възможност на всеки да ги подкрепи в това начинание – при закупуване на продукт на „Чили Хилс“, съдържащ Български морков, подаряват пакет със семена.
И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА
В интернет страницата им ще намерите не само напътствия как да засеете и отгледате Българския морков, но и много сведения за лютите чушки и полезните им свойства, както и в кои магазини в страната да ги намерите. И тъй като стопанството е в с. Кокаляне, Александър кани софиянци в магазините на ул. „Солунска“ № 29 и мол „Парадайз“.

Не изключвайте бадемите от диетата си
Учени доказаха, че ядките не пречат на отслабването

За постите и смисъла
Започна 40-дневният Коледен пост. Вижте и чудесните ни предложения от родни производители за вашата трапеза.

Уханието на кафето
От напитка за мистици и избрани, тя минава през забрани и войни, за да стигне до всеки от нас и да ни ободри

Черният чай намалява риска от диабет
Древната напитка е с мощен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект

Не пренебрегвайте бамята!
Понижава холестерола, детоксикира черния дроб, помага при диабет

Скрити в кошера – тайните дарове за здраве и дълголетие
Открийте чудната сила на пчелните продукти с Пчелинъ

Кои хранителни добавки са подходящи при лятна умора?
Няколко съвета, които ще допринесат за по-доброто ви състояние

5 парченца плод и зеленчук могат да заместят 4000 крачки
Ако не обичате да ходите много или да правите физически упражнения - обърнете внимание на храненето

Смирисани души
Общият път на Биляна и Тихомир Тодорови, с ухание на здравословен обяд и изкусителен шоколад

Холистична творилница „Темперамент“: Ферментирали храни и грижа за душата
Тук ще себепознаваме себе си и душата си. И ще се учим сами да пишем своята история“, обясняват вдъхновено Любомира и Венцеслав.

Започнете деня с чай от мащерка
Помага при фибромиалгия, Хашимото, ревматоиден артрит, множествена склероза и др.

Индийското орехче крие опасни тайни
Използва се за лечение на диария, афти и безсъние, но за някои е наркотик

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки
Естествените продукти поразяват „сърцето“ на раковите тумори без да морят незасегнатите тъкани

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор
Популярните диети са със съмнителни хранителни качества, но пък със сериозен принос във въглеродния отпечатък

„Засега по-здравословна храна от житото няма"
На 8 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов