Подкрепете ни!




Храна за щастиеДима Котева / 17 ноември 2022

Люто, пиперливо? Български морков.

В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Люто, пиперливо? Български морков.
Без хляб, ракия и люто българинът на маса не сяда. А свидната гледка на нанизите яркочервени чушки по родните стрехи винаги ще предизвиква умиление, като неотменна част от нашата самобитност. Цветни са и имената на познатите у нас сортове: „Румънка“, „Феферонка“, „Сиврия“, „Шипка“, „Арнаутка“, „Рибка“... Но коя сред тях е баш лютата и най-българската? Знаете ли, че в България има сорт с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук.

Като същ българин, Александър Кюркиев е горещ любител и вещ ценител на лютото – от години гледа всякакви чушлета в градинки и саксии. Преди време се връща от гурбет и заживява на село. Решава да се заеме с отглеждане на люти чушки от цял свят – любопитен е дали нашенският въздух ще им понесе. За две години земята му започва да дава плод от 60 вида. Така става основател на първата българска ферма за люти чушки - „Чили Хилс“, която предлага продукти за ценители и понастоящем е водеща на пазара на лютивото.

Не спира да го гложди обаче въпросът има ли обичайна за нашенските ширини люта чушка, която да е „сортова“, както сам казва, т.е. да е с постоянна лютивост, големина, форма и цвят. Необяснимо му се струва страна, в която лютото се радва на такава почит, да няма свой първенец. След голямо търсене и разпитване, обикаляне по села и тържища, панаири и магазини по света и у нас, допитване до всякакви вещи лица – от баби до аграрни институти – той най-сетне има повод да възкликне: „Еврика!“.



ХАЛАПЕНЬО ЛЮТО ДА ЯДЕ
Дългото дирене на българската следа в света на парливото завършва неочаквано. Родният сорт люта чушка е намерен на земеделския пазар в... Лос Анджелис. И откритието си е струвало всички премеждия – вкусът є е приятен, плодово-цитрусов, с доста лют послевкус, размерът на отделните бройки е еднакъв, както и наситеният оранжев цвят. На външен вид много напомня морков, така и се нарича – „Български морков“.

Произхожда от България, като тук чушката е позната и под името „Румънка“. През 80-те години на миналия век е пренесена отвъд Желязната завеса и култивирана като сортова люта чушка. Отличава се от останалите отглеждани у нас по това, че притежава непроменливи генетични белези – цвят, размер и сила на лютивост. А според Александър последното е съществено – всички чушлета да са еднакво люти. Богата е на витамини С и А, бета-каротин, калий, магнезий и желязо. Българският морков е със средна лютивост – между 10 000 и 30 000 сковила, а това я прави около 10 пъти по-люта от прехваленото халапеньо.



ЛЮТО, БЪЛГАРСКО И РОДНО
Александър твърдо се убеждава, че сортът е български, когато след 3 месеца на не особено големи грижи откъсва първия плод. Той установява, че растението е напълно приспособено към родните условия и вирее добре дори при по-хладен климат.

Находката му сбъдва негова отколешна мечта. Още от създаването на стопанството си той има за цел да открие и селектира тукашна чушка, която да постави на световната карта на лютото. С проучванията си през годините е установил, че Българският морков винаги е съществувал. И докато ние залитаме по чуждото, той е далеч по-известен извън страната ни. Затова с екипа си подемат сърцатото дело да върнат забравената слава на родния сорт у нас. И дават възможност на всеки да ги подкрепи в това начинание – при закупуване на продукт на „Чили Хилс“, съдържащ Български морков, подаряват пакет със семена.


Този комплект е чудесна идея за един лют гурме подарък

И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА
Днес Александър се гордее, че екипът му стои зад разгласата на сорта, тъй като го отглежда, поддържа банка за семена и предлага изделия с него. Освен това създават и първата по рода си търговска мрежа от фирмени магазини в страната за  люти продукти собствено производство. Участват в международни изложения, на които правят родния сорт прочут по света и откъдето се връщат с множество златни медали и награди.

В интернет страницата им ще намерите не само напътствия как да засеете и отгледате Българския морков, но и много сведения за лютите чушки и полезните им свойства, както и в кои магазини в страната да ги намерите. И тъй като стопанството е в с. Кокаляне, Александър кани софиянци в магазините на ул. „Солунска“ № 29 и мол „Парадайз“. 


Ферма „Чили Хилс”
0878 291 211
www.chilli-hills.com
Реабилитираха и картофите Храна за щастие

Реабилитираха и картофите

Може да ги ядете и да отслабнете

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете Храна за щастие

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете

Ако сте левичар - хранете се с дясната ръка, хапвайте пред огледалото

Храни-наркотици, които водят до зависимост Храна за щастие

Храни-наркотици, които водят до зависимост

Учени поискаха ултрапреработените продукти да се обозначат като пристрастяващи

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция? Храна за щастие

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция?

Резултатите от 20-годишно проучване клонят към изненадващ отговор

Витаминна бомба Храна за щастие

Витаминна бомба

Как да си приготвите пастата на Амосов за укрепване на имунитета

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар Храна за щастие

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар

5 лесни стъпки за естествено премахване на белия убиец от живота ви

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена Храна за щастие

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена

На прага на смъртта 78-годишната Маги Айвс си спомнила една стара рецепта...

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок? Храна за щастие

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок?

Клиничен диетолог обяснява дали сутрешният киселаж детоксикира тялото

Когато бях малка ме тровеха... Храна за щастие

Когато бях малка ме тровеха...

С мляко, масло, месо и глутен

Вегетарианците имат 14% по-малък шанс да развият рак Храна за щастие

Вегетарианците имат 14% по-малък шанс да развият рак

Изводът е на учени от Оксфордския университет, които 11 години наблюдават почти половин милион души

„Засега по-здравословна храна от житото няма Храна за щастие

„Засега по-здравословна храна от житото няма

На 18 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Сушените сливи могат да помогнат в контрола на теглото Храна за щастие

Сушените сливи могат да помогнат в контрола на теглото

Търсете сушени плодове, които не са обработени със захарен сироп предварително

Д-р Гюнтер: „Пийте 8 чаши вода на ден!” е мит Храна за щастие

Д-р Гюнтер: „Пийте 8 чаши вода на ден!" е мит

Спрете да броите колко вода пиете, слушайте организма си и всичко ще е наред

Хумусът на нашите деца Храна за щастие

Хумусът на нашите деца

Sweet Twins е единственият хумус в България със свежи съставки, без консерванти и с неповторим вкус

Американчетата смятат, че хотдог е растение Храна за щастие

Американчетата смятат, че хотдог е растение

Учени търсят причините за неосведомеността на малчуганите за произхода на храните