Люто, пиперливо? Български морков.
В България има сорт люта чушка с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук

Без хляб, ракия и люто българинът на маса не сяда. А свидната гледка на нанизите яркочервени чушки по родните стрехи винаги ще предизвиква умиление, като неотменна част от нашата самобитност. Цветни са и имената на познатите у нас сортове: „Румънка“, „Феферонка“, „Сиврия“, „Шипка“, „Арнаутка“, „Рибка“... Но коя сред тях е баш лютата и най-българската? Знаете ли, че в България има сорт с богата история и при това единственият, който е познат извън пределите ни дори повече, отколкото тук.
Като същ българин, Александър Кюркиев е горещ любител и вещ ценител на лютото – от години гледа всякакви чушлета в градинки и саксии. Преди време се връща от гурбет и заживява на село. Решава да се заеме с отглеждане на люти чушки от цял свят – любопитен е дали нашенският въздух ще им понесе. За две години земята му започва да дава плод от 60 вида. Така става основател на първата българска ферма за люти чушки - „Чили Хилс“, която предлага продукти за ценители и понастоящем е водеща на пазара на лютивото.
Не спира да го гложди обаче въпросът има ли обичайна за нашенските ширини люта чушка, която да е „сортова“, както сам казва, т.е. да е с постоянна лютивост, големина, форма и цвят. Необяснимо му се струва страна, в която лютото се радва на такава почит, да няма свой първенец. След голямо търсене и разпитване, обикаляне по села и тържища, панаири и магазини по света и у нас, допитване до всякакви вещи лица – от баби до аграрни институти – той най-сетне има повод да възкликне: „Еврика!“.

ХАЛАПЕНЬО ЛЮТО ДА ЯДЕ
Произхожда от България, като тук чушката е позната и под името „Румънка“. През 80-те години на миналия век е пренесена отвъд Желязната завеса и култивирана като сортова люта чушка. Отличава се от останалите отглеждани у нас по това, че притежава непроменливи генетични белези – цвят, размер и сила на лютивост. А според Александър последното е съществено – всички чушлета да са еднакво люти. Богата е на витамини С и А, бета-каротин, калий, магнезий и желязо. Българският морков е със средна лютивост – между 10 000 и 30 000 сковила, а това я прави около 10 пъти по-люта от прехваленото халапеньо.

ЛЮТО, БЪЛГАРСКО И РОДНО
Находката му сбъдва негова отколешна мечта. Още от създаването на стопанството си той има за цел да открие и селектира тукашна чушка, която да постави на световната карта на лютото. С проучванията си през годините е установил, че Българският морков винаги е съществувал. И докато ние залитаме по чуждото, той е далеч по-известен извън страната ни. Затова с екипа си подемат сърцатото дело да върнат забравената слава на родния сорт у нас. И дават възможност на всеки да ги подкрепи в това начинание – при закупуване на продукт на „Чили Хилс“, съдържащ Български морков, подаряват пакет със семена.
И НИЙ СМЕ ДАЛИ НЕЩО НА СВЕТА
В интернет страницата им ще намерите не само напътствия как да засеете и отгледате Българския морков, но и много сведения за лютите чушки и полезните им свойства, както и в кои магазини в страната да ги намерите. И тъй като стопанството е в с. Кокаляне, Александър кани софиянци в магазините на ул. „Солунска“ № 29 и мол „Парадайз“.

Индийското орехче крие опасни тайни
Използва се за лечение на диария, афти и безсъние, но за някои е наркотик

24 храни и билки, убиващи ракови стволови клетки
Естествените продукти поразяват „сърцето“ на раковите тумори без да морят незасегнатите тъкани

Ако ще пазим Земята, кето диетата не е добър избор
Популярните диети са със съмнителни хранителни качества, но пък със сериозен принос във въглеродния отпечатък

„Засега по-здравословна храна от житото няма"
На 8 февруари може да започнете диетата, завещана ни от Учителя Петър Дънов

Куркумата спасява стареещия мозък от деменция
Обръща свързаната с възрастта мозъчно-съдова дисфункция

Незаменимата канела
Помага при диабет, за сваляне на високото кръвно налягане, антиоксидант е, понижава холестерола

Късче от рая
Единственият в България ресторант за здравословна растителна храна – Vita Rama, посреща съмишленици на ул. „Д-р Петър Берон“ 9 в столицата

Как подсъзнанието ви помага да отслабнете
Ако сте левичар - хранете се с дясната ръка, хапвайте пред огледалото

Храни-наркотици, които водят до зависимост
Учени поискаха ултрапреработените продукти да се обозначат като пристрастяващи

Средиземноморската диета намалява ли риска от деменция?
Резултатите от 20-годишно проучване клонят към изненадващ отговор

Ето какво се случва, когато спрете да ядете захар
5 лесни стъпки за естествено премахване на белия убиец от живота ви

Магически коктейл от бира и яйца спасил живота на жена
На прага на смъртта 78-годишната Маги Айвс си спомнила една стара рецепта...

Не са ли доста надценени качествата на лимоновия сок?
Клиничен диетолог обяснява дали сутрешният киселаж детоксикира тялото